Również jesteśmy za likwidacją ochrony przypisanej tylko do naszego bloku. Jesteśmy za ochroną dla całego osiedla (to, że pomieszczenie będzie w naszym bloku to żaden kłopot, na utrzymanie składają się wszystkie bloki), ale nie dodatkową dla bloku.
Zgadzam się też z poprzednim postem - myślę, że można ponegocjować z zarządcą kwestię wysokości opłaty eksploatacyjnej.
Ochrona w bloku Avia 3 zostawiamy czy rezygnujemy?
-
Re: Ochrona w bloku avia 3 zostawiamy czy rezygnujemy?
Tak w ogóle to z ochrony można zrezygnować przez pierwszym zebraniem (chociaż na pewno trzeba jeszcze trochę poczekać zanim więcej osób się wprowadzi do mieszkań).
Procedura wygląda następująco: ktoś z mieszkańców przygotowuje wniosek o poddanie głosowaniu uchwały dot. rezygnacji z usług ochrony (dosłownie dwa zdania napisane i dane osoby, która zgłasza), pod tym wnioskiem musisz mieć przynajmniej z 10 podpisów mieszkańców, zanosisz do administracji, następnie oni przygotowują nową uchwałę i poddają ją głosowaniu. Wspólnota ma obowiązek zrobić spotkanie w 1 kwartale 2018r. (domyślam się, że będzie to marzec), dlatego jeżeli zależy Wam na czasie przygotujcie to wcześniej.
a tu link do Orlińskiego 10 (pozdrawiam sąsiadów) w tym temacie
Usunięcie ochrony z bloku - Orlińskiego 10
Procedura wygląda następująco: ktoś z mieszkańców przygotowuje wniosek o poddanie głosowaniu uchwały dot. rezygnacji z usług ochrony (dosłownie dwa zdania napisane i dane osoby, która zgłasza), pod tym wnioskiem musisz mieć przynajmniej z 10 podpisów mieszkańców, zanosisz do administracji, następnie oni przygotowują nową uchwałę i poddają ją głosowaniu. Wspólnota ma obowiązek zrobić spotkanie w 1 kwartale 2018r. (domyślam się, że będzie to marzec), dlatego jeżeli zależy Wam na czasie przygotujcie to wcześniej.
a tu link do Orlińskiego 10 (pozdrawiam sąsiadów) w tym temacie
Usunięcie ochrony z bloku - Orlińskiego 10
Jestem jak najbardziej za rezygnacją z ochrony.
Ja wciąż nie rozumiem skąd to ciśnienie ludzi na rezygnację z ochrony!
Powiedzmy płacicie 60zł miesięcznie: za to macie ochroniarza który robi kilka razy dziennie obchód, odbiera Wam paczki jeśli jest taka potrzeba, zwraca uwagę głośnym imprezowiczom, mimo wszystko moim zdaniem odstrasza złodzieja - prościej jest coś wynieść z budynku gdzie ochrony nie ma
To nie duża cena za takie udogodnienia
Powiedzmy płacicie 60zł miesięcznie: za to macie ochroniarza który robi kilka razy dziennie obchód, odbiera Wam paczki jeśli jest taka potrzeba, zwraca uwagę głośnym imprezowiczom, mimo wszystko moim zdaniem odstrasza złodzieja - prościej jest coś wynieść z budynku gdzie ochrony nie ma
To nie duża cena za takie udogodnienia
-
Na początku byłem przeciwny ochronie. Obecnie jestem za ochroną jak zobaczyłem co się w naszym bloku dzieje. Będę zwracał uwagę, żeby pilnowali rzetelnie naszego bloku. Mają zwracać uwagę kierowcom, którzy blokują chodniki, mają chodzić do "imprezowiczów" i ich uciszać. Jeżeli tego nie będą robić to będę dzwonił do nich 10razy w ciągu godziny, dopóki czegoś nie zrobią. 50 parę złotych będę płacił i będę wymagał, żeby ochrona wykonywała powierzone im zadanie.
Jestem za pozostawieniem ochrony, zwłaszcza że pan ochroniarz nie siedzi cały dzień w budce, ale krąży, rozmawia i zgłasza nasze problemy gdzie trzeba. Poza tym biorąc pod uwagę pootwierane na oścież bramy i furtki uważam, że ochrona powinna zostać. Zresztą podczas zakupu mieszkania wszyscy wiedzieliśmy, że ochrona będzie, skąd więc ten sceptycyzm? To jest człowiek, który niebawem będzie znał mieszkańców z widzenia. A to bardzo dobrze, bo wychwyci obce twarze. Uważam, że ochrona powinna zostać. Nie wiem skąd się wziął u Państwa ten pęd do oszczędzania za wszelką cenę i na wszystkim. Uważam, że należy zachować zdrowy rozsądek i zostawić ochronę.
Liczyłem, że na os. Avia będzie ok, ale niestety zbieranina ludzi szczególnie spoza Krakowa pokazuje to i owo. W tym temacie napisałem, że jestem za likwidacją ochrony, ale teraz popieram pozostawienie ochrony w 100%. Do ochrony dołożyłbym też monitoring, bo już zaczynają się kradzieże, samowolki przy bloku, w środku i cała masa innych wkurzających rzeczy. Głosuję za pozostawieniem ochrony, a dodatkowo oddałbym głos za monitoringiem.
Re: Ochrona w bloku i naliczanie stawek za tą usługę - Avia 3
Czy w temacie ochrony potrafi mi ktoś wytłumaczyć dlaczego koszt ochrony uzależniony jest od metrażu mieszkania a nie rozbity równo na wszystkie mieszkania? W jaki specjalny sposób moje ponad 64 m2 mieszkanie jest "lepiej chronione" od np 35m2? Bo wychodzi na to że płacę prawie drugie tyle 

-
Re: Ochrona w bloku avia 3 zostawiamy czy rezygnujemy? Dyskusja na forum
Również jestem za pozostawieniem ochrony,
Re: Ochrona w bloku i naliczanie stawek za tą usługę - Avia 3
ked14 pisze:Czy w temacie ochrony potrafi mi ktoś wytłumaczyć dlaczego koszt ochrony uzależniony jest od metrażu mieszkania a nie rozbity równo na wszystkie mieszkania? W jaki specjalny sposób moje ponad 64 m2 mieszkanie jest "lepiej chronione" od np 35m2? Bo wychodzi na to że płacę prawie drugie tyle
No dokładnie. Poza tym, ze ochrona jest zbędna, droga to jeszcze sposób rozliczania jest niesprawiedliwy. Trzeba się w tej sprawie skontaktować z zarządcą.
Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”