Ochrona w bloku Avia 3 zostawiamy czy rezygnujemy?

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
Mieszkaniec3

Re: Ochrona w bloku avia 3 zostawiamy czy rezygnujemy?

Postautor: Mieszkaniec3 » 10 paź 2017, 14:28

Również jesteśmy za likwidacją ochrony przypisanej tylko do naszego bloku. Jesteśmy za ochroną dla całego osiedla (to, że pomieszczenie będzie w naszym bloku to żaden kłopot, na utrzymanie składają się wszystkie bloki), ale nie dodatkową dla bloku.
Zgadzam się też z poprzednim postem - myślę, że można ponegocjować z zarządcą kwestię wysokości opłaty eksploatacyjnej.

mko13

Postautor: mko13 » 22 paź 2017, 21:55

Tak w ogóle to z ochrony można zrezygnować przez pierwszym zebraniem (chociaż na pewno trzeba jeszcze trochę poczekać zanim więcej osób się wprowadzi do mieszkań).
Procedura wygląda następująco: ktoś z mieszkańców przygotowuje wniosek o poddanie głosowaniu uchwały dot. rezygnacji z usług ochrony (dosłownie dwa zdania napisane i dane osoby, która zgłasza), pod tym wnioskiem musisz mieć przynajmniej z 10 podpisów mieszkańców, zanosisz do administracji, następnie oni przygotowują nową uchwałę i poddają ją głosowaniu. Wspólnota ma obowiązek zrobić spotkanie w 1 kwartale 2018r. (domyślam się, że będzie to marzec), dlatego jeżeli zależy Wam na czasie przygotujcie to wcześniej.

a tu link do Orlińskiego 10 (pozdrawiam sąsiadów) w tym temacie
Usunięcie ochrony z bloku - Orlińskiego 10

PiotrSz

Postautor: PiotrSz » 23 paź 2017, 16:28

Jestem jak najbardziej za rezygnacją z ochrony.

Selassie

Postautor: Selassie » 24 paź 2017, 10:04

Ja wciąż nie rozumiem skąd to ciśnienie ludzi na rezygnację z ochrony!

Powiedzmy płacicie 60zł miesięcznie: za to macie ochroniarza który robi kilka razy dziennie obchód, odbiera Wam paczki jeśli jest taka potrzeba, zwraca uwagę głośnym imprezowiczom, mimo wszystko moim zdaniem odstrasza złodzieja - prościej jest coś wynieść z budynku gdzie ochrony nie ma

To nie duża cena za takie udogodnienia

Mandalo.Rian

Postautor: Mandalo.Rian » 24 paź 2017, 12:40

Na początku byłem przeciwny ochronie. Obecnie jestem za ochroną jak zobaczyłem co się w naszym bloku dzieje. Będę zwracał uwagę, żeby pilnowali rzetelnie naszego bloku. Mają zwracać uwagę kierowcom, którzy blokują chodniki, mają chodzić do "imprezowiczów" i ich uciszać. Jeżeli tego nie będą robić to będę dzwonił do nich 10razy w ciągu godziny, dopóki czegoś nie zrobią. 50 parę złotych będę płacił i będę wymagał, żeby ochrona wykonywała powierzone im zadanie.

danka

Postautor: danka » 25 paź 2017, 8:07

Jestem za pozostawieniem ochrony, zwłaszcza że pan ochroniarz nie siedzi cały dzień w budce, ale krąży, rozmawia i zgłasza nasze problemy gdzie trzeba. Poza tym biorąc pod uwagę pootwierane na oścież bramy i furtki uważam, że ochrona powinna zostać. Zresztą podczas zakupu mieszkania wszyscy wiedzieliśmy, że ochrona będzie, skąd więc ten sceptycyzm? To jest człowiek, który niebawem będzie znał mieszkańców z widzenia. A to bardzo dobrze, bo wychwyci obce twarze. Uważam, że ochrona powinna zostać. Nie wiem skąd się wziął u Państwa ten pęd do oszczędzania za wszelką cenę i na wszystkim. Uważam, że należy zachować zdrowy rozsądek i zostawić ochronę.

DarthMoon

Postautor: DarthMoon » 25 paź 2017, 8:49

Liczyłem, że na os. Avia będzie ok, ale niestety zbieranina ludzi szczególnie spoza Krakowa pokazuje to i owo. W tym temacie napisałem, że jestem za likwidacją ochrony, ale teraz popieram pozostawienie ochrony w 100%. Do ochrony dołożyłbym też monitoring, bo już zaczynają się kradzieże, samowolki przy bloku, w środku i cała masa innych wkurzających rzeczy. Głosuję za pozostawieniem ochrony, a dodatkowo oddałbym głos za monitoringiem.

ked14

Re: Ochrona w bloku i naliczanie stawek za tą usługę - Avia 3

Postautor: ked14 » 25 paź 2017, 9:03

Czy w temacie ochrony potrafi mi ktoś wytłumaczyć dlaczego koszt ochrony uzależniony jest od metrażu mieszkania a nie rozbity równo na wszystkie mieszkania? W jaki specjalny sposób moje ponad 64 m2 mieszkanie jest "lepiej chronione" od np 35m2? Bo wychodzi na to że płacę prawie drugie tyle :)

jednokolorowa

Re: Ochrona w bloku avia 3 zostawiamy czy rezygnujemy? Dyskusja na forum

Postautor: jednokolorowa » 25 paź 2017, 10:58

Również jestem za pozostawieniem ochrony,

mko13

Re: Ochrona w bloku i naliczanie stawek za tą usługę - Avia 3

Postautor: mko13 » 26 paź 2017, 7:39

ked14 pisze:Czy w temacie ochrony potrafi mi ktoś wytłumaczyć dlaczego koszt ochrony uzależniony jest od metrażu mieszkania a nie rozbity równo na wszystkie mieszkania? W jaki specjalny sposób moje ponad 64 m2 mieszkanie jest "lepiej chronione" od np 35m2? Bo wychodzi na to że płacę prawie drugie tyle :)

No dokładnie. Poza tym, ze ochrona jest zbędna, droga to jeszcze sposób rozliczania jest niesprawiedliwy. Trzeba się w tej sprawie skontaktować z zarządcą.

Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”