Terminy odbiorów nowych mieszkań od dewelopera w bloku Avia 3

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
ked14

Re: Terminy odbiorów nowych mieszkań od dewelopera w bloku Avia 3

Postautor: ked14 » 17 lip 2017, 9:00

pchi pisze:Złe wiadomości z samego rana!
odbiorów w lipcu nie będzie!
Oczywiście nie jest to oficjalna wiadomość z biura Budimexu, ponieważ tam można jedynie usłyszeć "nie wiem na pewno", "nie potrafię powiedzieć na chwilę obecną" lub "harmonogram odbiorów Państwa bloku jeszcze nie został podany".....
Więc jeśli ktoś (tak jak my) ma już wszystko zaplanowane, to proponuję zweryfikować swoje plany.
Prawdopodobnie budimex nie planuje odbiorów naszego bloku w lipcu, co więcej planuje je zacząć w drugim tygodniu sierpnia ;/
Oczywiście nie wierzcie nie słowo - dzwońcie od rana i pytajcie co się dzieje i czy mają zamiar poinformować o tym ludzi, którzy liczą na odbiór mieszkania w przyszłym tygodniu.... Bo Pan w biurze, owszem, zdaje sobie sprawę z tego, że ekipy są zamówione i jest mu bardzo przykro, ale nic nie może poradzić....

Może ilością telefonów uda się wymusić jakąś reakcję

a czy Pan w biurze zdradził z czym jest problem? I skąd takie info teraz, jak biuro czynne jest od 10?

Evadnro

Postautor: Evadnro » 17 lip 2017, 9:44

i jak się ta osoba nazywa? przykre to, ale bardzo możliwe, że okaże się to prawdą.

Evadnro

Postautor: Evadnro » 17 lip 2017, 10:01

Zachęcam wszystkich do kontaktu z panem Filipem Downar nr tel - 571308800 - osoba odpowiedzialna za przekazanie naszych mieszkań.
Informację jaką uzyskałem to
- może pod koniec tygodnia będzie wiadomo kiedy zaczną dzwonić w sprawie odbiorów!!
- jeżeli termin odbiorów zostanie przekroczony a Wam przepadną ekipy, hmmm, trudno, jakichkolwiek informacji dowiecie się na ten temat po przekroczeniu terminu
- pan Filip mówi, że przecież mogą być odbiory przed 4 sierpnia, a jak się zapytam jakie daje na to szanse "żadnych szans na to nie mogę dać"
- Budimex nie odebrał jeszcze bloku od Budimexu - cały czas chodzi o dokumentację i przeglądy inspektorskie (w co nie wierzę nawet przez sekundę)

myślę, że w tym wypadku jakakolwiek presja z naszej strony powinna zadziałać motywująco, przynajmniej mnie strasznie mierzi fakt, że zadłużam się na 30 lat, żeby kupić mieszkanie, coś sobie planuje a po drugiej stronie jestem przez dewelopera traktowany jak natręt.

gigi

Postautor: gigi » 17 lip 2017, 10:29

Jest to sytuacja, która opisałem kilka stron wcześniej. Budimex zazwyczaj terminy przeciąga na ostatnią chwilę, a czasem nawet odbiory są realizowane po terminie.

ked14

Postautor: ked14 » 17 lip 2017, 11:07

gigi pisze:Jest to sytuacja, która opisałem kilka stron wcześniej. Budimex zazwyczaj terminy przeciąga na ostatnią chwilę, a czasem nawet odbiory są realizowane po terminie.

To nie do końca jest prawda, bo na Orlińskiego 10, zaczęły się 4 tygodnie przed terminem, więc pewnie skończą jeszcze z minimum tygodniowym zapasem. Po za tym o ile były opóźnienia dotyczące końca budowy, to raczej z terminami odbiorów nie było nigdzie problemów (nie zauważyłem na forum jakiś specjalnych postów w tym temacie).

gigi

Postautor: gigi » 17 lip 2017, 11:11

Ja opisałem sytuację, której doświadczyli moi znajomi.

ked14

Postautor: ked14 » 17 lip 2017, 11:20

Evadnro pisze:Zachęcam wszystkich do kontaktu z panem Filipem Downar nr tel - 571308800 - osoba odpowiedzialna za przekazanie naszych mieszkań.
Informację jaką uzyskałem to
- może pod koniec tygodnia będzie wiadomo kiedy zaczną dzwonić w sprawie odbiorów!!
- jeżeli termin odbiorów zostanie przekroczony a Wam przepadną ekipy, hmmm, trudno, jakichkolwiek informacji dowiecie się na ten temat po przekroczeniu terminu
- pan Filip mówi, że przecież mogą być odbiory przed 4 sierpnia, a jak się zapytam jakie daje na to szanse "żadnych szans na to nie mogę dać"
- Budimex nie odebrał jeszcze bloku od Budimexu - cały czas chodzi o dokumentację i przeglądy inspektorskie (w co nie wierzę nawet przez sekundę)

myślę, że w tym wypadku jakakolwiek presja z naszej strony powinna zadziałać motywująco, przynajmniej mnie strasznie mierzi fakt, że zadłużam się na 30 lat, żeby kupić mieszkanie, coś sobie planuje a po drugiej stronie jestem przez dewelopera traktowany jak natręt.

Ja dzwoniłem, po blisko godzinnej walce, gdzie zgłaszała się poczta, bądź nikt nie odbierał dostałem telefon zwrotny. Na pytanie o odbiory oczywiście tekst: "budynek nie został jeszcze odebrany od generalnego wykonawcy, w najbliższym czasie wszystkie dokumenty powinny zostać przekazane i dostaniemy informację minimum 7 dni przed odbiorem". Odpowiedź standard. Na pytanie dlaczego do tej pory budynek nie został odebrany odp: "tak jak mówiłem budynek nie został jeszcze odebrany od generalnego wykonawcy, w najbliższym czasie wszystkie dokumenty powinny zostać przekazane i dostaniemy informację minimum 7 dni przed odbiorem". Czyli to samo. Chociaż ciśnienie mi wzrosło, to grzecznie zwracam uwagę że nie jest to odpowiedź na moje pytanie i ponawiam dlaczego jeszcze nie mają dokumentacji odbioru, odp: "tak jak mówiłem budynek nie został jeszcze odebrany od generalnego wykonawcy, w najbliższym czasie wszystkie dokumenty powinny zostać przekazane i dostaniemy informację minimum 7 dni przed odbiorem". Mogli tą odpowiedź nagrać, bo na każde pytanie była taka sama (przypomina się "Ucho Prezesa": "przez 8 ostatnich lat polki i polacy...." :)). No to spytałem dlaczego jeśli budynek nie został odebrany to ktoś już wykończył mieszkanie i tam mieszka dostałem odpowiedź: "jeśli chodzi o tą sprawę, to nic mi na ten temat nie wiadomo".

Reasumując: oficjalna informacja jest taka, że Budimex Nieruchomości nie odebrał dokumentacji od generalnego wykonawcy (generalnym wykonawcą jest Budimex S.A). I niestety nic więcej się nie dowiemy (przynajmniej mi się nie udało).

Evadnro

Postautor: Evadnro » 17 lip 2017, 11:43

ciekawi mnie tylko czy ewentualnie Budimex S.A zapłaci kary za opóźnienie Budimexowi Nieruchomości i jak bardzo na tym ucierpi grupa kapitałowa Budimex :D
osobiście mocno drażni mnie takie podejście do klienta.

Selassie

Postautor: Selassie » 17 lip 2017, 11:50

pchi pisze:Złe wiadomości z samego rana!
odbiorów w lipcu nie będzie!
Oczywiście nie jest to oficjalna wiadomość z biura Budimexu, ponieważ tam można jedynie usłyszeć "nie wiem na pewno", "nie potrafię powiedzieć na chwilę obecną" lub "harmonogram odbiorów Państwa bloku jeszcze nie został podany".....
Więc jeśli ktoś (tak jak my) ma już wszystko zaplanowane, to proponuję zweryfikować swoje plany.
Prawdopodobnie budimex nie planuje odbiorów naszego bloku w lipcu, co więcej planuje je zacząć w drugim tygodniu sierpnia ;/
Oczywiście nie wierzcie nie słowo - dzwońcie od rana i pytajcie co się dzieje i czy mają zamiar poinformować o tym ludzi, którzy liczą na odbiór mieszkania w przyszłym tygodniu.... Bo Pan w biurze, owszem, zdaje sobie sprawę z tego, że ekipy są zamówione i jest mu bardzo przykro, ale nic nie może poradzić....

Może ilością telefonów uda się wymusić jakąś reakcję

To okropna wiadomosc :( psuje mi wszystkie plany, urlop zarezerwowany na pierwsza polowe sierpnia - ludzie do remontu skrzyknieci :cry: :cry: :cry: :cry:

Dramat

Edyta.

Postautor: Edyta. » 17 lip 2017, 15:13

Czy to ze ktoś juz mieszka to potwierdzone? Właśnie rozmawiałam z Panem Downarem i nic mu nie wiadomo i poradził zeby napisac oficiajne pismo do nich to się odniosą. Czy ma ktos moze zdjecia tego mieszkania? Wiem ze aby miec prąd w miszkaniu to trzeba podpisać umowę np z tauronem a do tego jest potrzebna umowa przekazania kluczy itp. ?

Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”