Ochrona w bloku Avia 3 zostawiamy czy rezygnujemy?

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
Selassie

Re: Ochrona w bloku Avia 3 zostawiamy czy rezygnujemy?

Postautor: Selassie » 29 lis 2017, 11:55

Anna87 pisze:Jestem za rezygnacją z ochrony. W sąsiednim bloku szybko próbują uporać się z tym tematem.

srobert1 pisze:Szanowni Państwo Członkowie Wspólnoty Mieszkaniowej Orlińskiego 10 w Krakowie!

Przypominamy że głosowana jest uchwała nr 11/2017 w sprawie rezygnacji usług ochrony.

Na dzień 23-11-2017 oddanych głosów jest ZA 38,77 % PRZECIW 0,57 %.

Bardzo prosimy o aktywne głosowanie.potrzeba 50 % i raczej przeznaczenia kasy na monitoring.

RS

Mam nadzieje, ze u nas uda sie ja szybko zostawic :)! - ale no zobaczymy w glosowaniu w koncu w spolnota jest demokratyczna

mko13

Postautor: mko13 » 18 gru 2017, 23:46

Z Orlinskiego 10
masterkrk pisze:Kolejnym argumentem ZA likwidacją ochrony jest fakt, że kilka dni temu miało miejsce włamanie w naszym bloku na parterze. Była policja, psy tropiące a ochrona co? Nawet o niczym nie wiedziała bo siedzą w kanciapie :roll:

gamera64

Postautor: gamera64 » 19 gru 2017, 8:32

mko13 pisze:Z Orlinskiego 10
masterkrk pisze:Kolejnym argumentem ZA likwidacją ochrony jest fakt, że kilka dni temu miało miejsce włamanie w naszym bloku na parterze. Była policja, psy tropiące a ochrona co? Nawet o niczym nie wiedziała bo siedzą w kanciapie :roll:

Policja złapała złodziei? Jeżeli nie, to policję też trzeba zlikwidować??
Czytam forum i wszędzie najmądrzejsi ludzie na świecie, obeznani w biznesie, zarządzaniu... no ludzie sukcesu, a w realu wzrok w podłogę jak się do nich coś mówi. Chodzicie do ochrony, żeby ich pogonić i przypomnieć im od czego są??

Ogr

Postautor: Ogr » 21 gru 2017, 9:03

Jestem za zdecydowanym zlikwidowaniem ochrony. Dodatkowo chciałbym kupić miejsce garażowe, ale z ochroną się na pewno nie zdecyduje, bo wtedy łącznie z mieszkaniem płacę prawie 100zl za samą ochronę. To 1200 na rok i to zdecydowanie za dużo. Czekam na pierwsze zebranie i liczę na szybkie odwołanie ochrony.

menkks

Postautor: menkks » 21 gru 2017, 13:55

Generalnie widze ze pojawia się pomysł monitoringu zamiast ochrony, gdzie oprócz kosztu montażu kamer spadnie koszt utrzymywania i obsługi.

Zaoszczędzić można rezygnując z ochrony i nieinstalujac monitoringu - ale wątpie żeby znalazło to ponad 50% poparcia - chociaż kto wie

Nihilus13

Postautor: Nihilus13 » 22 gru 2017, 0:00

Krótko i na temat. Monitoring tak. Ochrona nie.
W przypadku mojego mieszkania

Kod: Zaznacz cały

Ochrona   0,95 zł × 64,09 m²   60,89   

730,68 zł rocznie!!!
Za miejsce parkingowe to będzie

Ochrona   0,95 zł × 28,12 m²   26,71

320 zł rocznie!!!
W razie jakiejś draki monitoring i zabezpieczone nagrania o wiele bardziej się przydadzą niż dziadki śpiące w kanciapie. Jeśli ich jedyną sensowną funkcją jest zabieranie paczek od kurierów (notabene oddają je bez uprzedniego sprawdzenia czy paczkę zabiera odpowiednia osoba), to ja dziękuję.

gamera64

Postautor: gamera64 » 22 gru 2017, 9:53

Nihilus13 pisze:Krótko i na temat. Monitoring tak. Ochrona nie.

730,68 zł rocznie!!!

320 zł rocznie!!!
W razie jakiejś draki monitoring i zabezpieczone nagrania o wiele bardziej się przydadzą niż dziadki śpiące w kanciapie. Jeśli ich jedyną sensowną funkcją jest zabieranie paczek od kurierów (notabene oddają je bez uprzedniego sprawdzenia czy paczkę zabiera odpowiednia osoba), to ja dziękuję.

Problem z ochroną jest taki, że nie zostały określone obowiązki ochrony, a ludzie boją się podejść i powiedzieć im, że mają coś robić czy ruszyć 4litery. Wiem, że tylko ja zwracam im uwagę co mają robić, a reszta przechodząc patrzy jak ochroniarz siedzi nic nie robiąc, wraca do domu i wylewa żale na forum, że ochrona nic nie robi.

Ogr

Postautor: Ogr » 22 gru 2017, 11:22

gamera64 pisze:
Nihilus13 pisze:Krótko i na temat. Monitoring tak. Ochrona nie.

730,68 zł rocznie!!!

320 zł rocznie!!!

Problem z ochroną jest taki, że nie zostały określone obowiązki ochrony, a ludzie boją się podejść i powiedzieć im, że mają coś robić czy ruszyć 4litery. Wiem, że tylko ja zwracam im uwagę co mają robić, a reszta przechodząc patrzy jak ochroniarz siedzi nic nie robiąc, wraca do domu i wylewa żale na forum, że ochrona nic nie robi.

Nie, dla mnie to nie jest kwestia określenia obowiązków, tylko kosztów. Nawet jak ochroniarz będzie krążył wokół bloku 24h na dobę i 7 dni w tygodniu, to ja jestem na nie. Popatrz na wyliczenia wyżej. Dla niektórych to jest kwota powyżej 1000zł rocznie.

Nihilus13

Postautor: Nihilus13 » 11 sty 2018, 16:20

Spójrzcie na "ochroniarzy". To nie są patrole interwencyjne a jedynie ludzie dorabiający do emerytury/z pfronu. Uważam że mają prawo pracować, ale niestety jeżeli miałoby się coś stać, to telefon do patrolów interwencyjnych będzie zbyt późno. Na monitoringu przynajmniej będzie coś nagrane, materiał dowodowy jeśli nie ślad osób nieproszonych. Zamontowanie monitoringu z pewnością może być kosztowne, ale w ogólnym rozrachunku na pewno będzie na plus - koszta obsługi mniejsze, a możliwości nieporównywalnie większe niż w aktualnej sytuacji.

mko13

Postautor: mko13 » 11 sty 2018, 17:52

Na razie niestety wyrzucamy pieniądze w błoto. Ale już wkrótce zebranie i odwołamy ochronę. Rozmawiałem z kilkoma szanownymi sąsiadami i każdy był tego samego zdania. Ale musimy poczekać na głosowanie.

Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”