Opłaty za nowe mieszkanie i ich wysokość - Avia 3
Opłaty za nowe mieszkanie i ich wysokość - Avia 3
Na początek tak jak zapewne w innych blokach mamy niemiłą niespodzianką w postaci opłat za części wspólne. Stawka 5,20zł/m2 to bardzo, bardzo dużo! Łatwo przeliczyć, że na cały blok daje to kwotę kilkadziesiąt tysięcy miesięcznie. Nie zazdroszczę tym co mają miejsce garażowe i muszą miesięcznie płacić za nie 160zł... ta kwota to też zdecydowanie przesada. 15zł za miejsce postojowe też przesada, bo jego utrzymanie właściwie nic nie kosztuje, ale przynajmniej kwota 15zł sama w sobie nie jest astronomiczna. Mam nadzieję, że jak się zawiąże nasza wspólnota to kwoty te będą znacznie niższe.
Re: Opłaty za nowe mieszkanie i ich wysokość - Avia 3
Miejsca zewnętrzne (przynajmniej u nas) nie są w zimie nawet odśnieżane, administracja twierdzi że jest to opłata za to, że masz zapewnione miejsce do parkowania zawsze, a inni nie i te pieniądze idą do wspólnej kasy mieszkańców bloku. Jeśli uszkodzi Ci ktoś słupek (blokadę) też musisz sam ją naprawić, więc dowiedzcie się u waszego zarządcy jak wygląda to u Was. 
Opłaty przechodzą na zarządce gdy podpiszesz akt notarialny. W akcie są określone stawki dla zarządcy.

Opłaty przechodzą na zarządce gdy podpiszesz akt notarialny. W akcie są określone stawki dla zarządcy.
To 5,20 to jest tylko za czesci wspolne czy za mieszkanie tez?
Jaki wychodzi mniej wiecej koszt za m dla osoby bez garazu/miejsca/komorki ?
rozpiskę z czynszem dostaliście pocztą?
Arav pisze:To 5,20 to jest tylko za czesci wspolne czy za mieszkanie tez?
:O ja wlasnie tez myslalem ze to 5,20 jest juz z woda/wywozem smieci itp.
Jak to jest tylko za utrzymanie czesci wspolnych to troche masakra
+ 160 za garaż ... tragedia 

Dzwoniłem do p. Filipa Downara, który zajmuje się naszymi odbiorami powiedział, że 5,2 zł od metra to opłata za wszystko, nie tylko za części wspólne. Natomiast szczegóły znają księgowe 

I to jest stawka ta..... poczatkowa nieco podwyzszona czy juz docelowa?
niby podwyższona, ale zaliczki muszą być tutaj bliskie zera, nie wierzę, że cokolwiek sensownego jest w tej kwocie.
Evadnro pisze:niby podwyższona, ale zaliczki muszą być tutaj bliskie zera, nie wierzę, że cokolwiek sensownego jest w tej kwocie.
Czyli mówisz że będzie więcej? Mi powiedzieli ze po przeniesieniu własności powinno być mniej.
Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”