Zimno w mieszkaniu / brak ogrzewania w bloku w ciągu dnia - Avia 3
Re: Zimno w mieszkaniu / brak ogrzewania w bloku w ciągu dnia - Avia 3
mnie się wydaje, że przesadzacie trochę. Np u mnie na os. Wysokim grzejniki też ledwo letnie. Październik zawsze był okresem przejściowym i nie pamiętam, żeby kiedykolwiek grzali na 100%. Faktem jest, że blok jest "niedogrzany" ale na to trzeba trochę czasu.
-
Ja też tak uważam. Mieszkam jeszcze na Dąbiu. Grzejnik odkręcony na najwyższy poziom (6) jest teraz ledwo ledwo ciepły (jak kawa, którą piję od godziny
). Temperatura w mieszkaniu wynosi 22,5 stopnia. Wieczorami grzejniki są cieplejsze, w dzień chłodniejsze. To na pewno się zmieni, gdy na dobre nastaną niskie temperatury - tak jest co roku.

annachmura.kr pisze:Może Wam moi drodzy nie przeszkadza pleśń na ścianie. Ja ryzykować nie będę
Cos więcej się Pani dowiedziala w tej sprawie ?
U mnie zimno ale myslalem ze tak powinno byc - skoro sezon grzewczy jeszcze nie w pelni
A to nie jest tak, że odpowiada za to czujnik temperatury na zewnątrz i jeśli jest wyższa, niż ileś tam stopni, to ogrzewanie jest ograniczane lub całkiem wyłączane
Może problem jest z nastawieniem tego czujnika?
Ewentualnie może być jeszcze jeden powód braku ogrzewania, może podczas remontów i odkręcania grzejników, spuszczana jest woda w instalacji i sprawa w niej ciśnienie na tyle, że przestaje działać?

Ewentualnie może być jeszcze jeden powód braku ogrzewania, może podczas remontów i odkręcania grzejników, spuszczana jest woda w instalacji i sprawa w niej ciśnienie na tyle, że przestaje działać?
annachmura.kr pisze:Obojętnie jaka by była przyczyna to powinna być usunięta. Jeśli wina czujników to powinno się je nastawić tak aby w mieszkaniu było ciepło.
Gdzieś ktos cos zaniedbuje!!!
Zaniedbujecie wszyscy! W co trzecim mieszkaniu są wymontowane grzejniki, niektórzy pewnie montują sobie w mieszkaniach "jakieś ładniejsze" grzejniki (samowolka budowlana

Jeśli u siebie macie zdemontowane kaloryfery to nie jet tylko wasza sprawa. To oznacza, że Wasze ściany, podłogę i sufit muszą dogrzać na swój koszt sąsiedzi na około i u nich grzejniki chodzą o wiele mocniej, nawet na najniższej nastawie termostatu. Nie bez powodu wszystkie termostaty w budynku mają minimalną nastawę '2'. Cała instalacja to jeden mechanizm, przeliczony, zwymiarowany, zaprojektowany w założeniu, że wszystkie odbiorniki (grzejniki) są na chodzie!!
skyman pisze:A to nie jest tak, że odpowiada za to czujnik temperatury na zewnątrz i jeśli jest wyższa, niż ileś tam stopni, to ogrzewanie jest ograniczane lub całkiem wyłączaneMoże problem jest z nastawieniem tego czujnika?
Jedyny "czujnik" to termostat w samym grzejniku i to on "ustawia" jak ciepły ma być kaloryfer żeby dogrzać do zadanej temperatury. To nie jest nic dziwnego, że czasem kaloryfer jest ciepły a czasem chłodniejszy, mimo, że przecież termostat ustawiony jest na tą samą cyferkę

annachmura.kr pisze:Może Wam moi drodzy nie przeszkadza pleśń na ścianie. Ja ryzykować nie będę
Jeszcze nie ma takiej różnicy temperatur, żeby się wytworzył grzyb na oknie, a z tego co widzę u nas, to w nocy grzejniki są ciepłe, więc powinno być w porządku

Zamontujcie sobie grzejniki!! wszystko będzie ok!
ale jak mamy zamontować grzejniki jak mieszkanie w trakcie remontu...
ostatnio grzejniki znowu są zimne cale dnie, a jeszcze w zeszłym tygodniu grzały (nie jakoś fest, ale było znośnie w mieszkaniu)
a na stronie "Strefa klienta ZZN" ogłoszenie:
"Szanowni Właściciele,
W związku z częstymiu zgłoszeniami w ostatnich dniach dotyczących słabo grzejących kaloryferów proszę przyjąć wyjaśnienia.
Instalacja centralnego ogrzewania w budynku Avia 3 jest zasilana poprzez wymiennikownie w ciepło dostarczane przez MPEC Kraków. Wymiennikownia wyposażona jest w tzw. pogodynkę umiejscowioną na północnej ścianie budynku. Przy temperaturze zewnętrznej 14 stopni "pogodynka" odcina dopływ ciepła do budynku. Aby administracja mogła dokonać zmiany w MPEC Kraków potrzebujemy poparcia większości Właścicieli 50 % + jeden. Dlaczego ? Podniesie to znacznie koszty ogrzewania Państwa mieszkań i sami musicie zdecydować o powyższym.
Bardzo proszę o przesyłanie Państwa stanowiska na adres adminitratora - adrian.lichorobiec@zzn.pl w celu poznania Państwa opinii."
Pytanie czy w nocy było 14 stopni, bo kaloryfery całą noc zimne...
"Szanowni Właściciele,
W związku z częstymiu zgłoszeniami w ostatnich dniach dotyczących słabo grzejących kaloryferów proszę przyjąć wyjaśnienia.
Instalacja centralnego ogrzewania w budynku Avia 3 jest zasilana poprzez wymiennikownie w ciepło dostarczane przez MPEC Kraków. Wymiennikownia wyposażona jest w tzw. pogodynkę umiejscowioną na północnej ścianie budynku. Przy temperaturze zewnętrznej 14 stopni "pogodynka" odcina dopływ ciepła do budynku. Aby administracja mogła dokonać zmiany w MPEC Kraków potrzebujemy poparcia większości Właścicieli 50 % + jeden. Dlaczego ? Podniesie to znacznie koszty ogrzewania Państwa mieszkań i sami musicie zdecydować o powyższym.
Bardzo proszę o przesyłanie Państwa stanowiska na adres adminitratora - adrian.lichorobiec@zzn.pl w celu poznania Państwa opinii."
Pytanie czy w nocy było 14 stopni, bo kaloryfery całą noc zimne...
Wydaje mi się, że problem dopiero ustąpi jak większość mieszkańców skończy remonty i zacznie korzystać z mieszkań. Wtedy temperatura całego budynku pewno się podniesie i ustabilizuje. W tej chwili pewno większość mieszkańców, która jeszcze nie mieszka - mieszkania nie ogrzewa.
Nie wiem jaka była wczoraj temperatura na zewnątrz ale mój termometr położony na parapecie wewnętrznym przy otwartym oknie pokazywał 15 stopni około godziny 22.
Nie wiem jaka była wczoraj temperatura na zewnątrz ale mój termometr położony na parapecie wewnętrznym przy otwartym oknie pokazywał 15 stopni około godziny 22.
Nie należę do osób które lubią zimno, ale uważam że w mieszkaniu jest ciepło, nawet otwieramy okna i wietrzymy. Wczoraj w ciągu dnia temperatura na zewnątrz była powyżej 20st więc było naprawdę ciepło - czy jest taka potrzeba żeby już podnosić koszty grzania, zanim jeszcze na dobre zamieszkamy i rozpocznie się sezon grzewczy? Uważam że nie i takie decyzje są przedwczesne - ale to jest moje zdanie, które przesłałam na wskazany adres.
Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”