Zimno w mieszkaniu / brak ogrzewania w bloku w ciągu dnia - Avia 3

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
maniekmal

Re: Zimno w mieszkaniu / brak ogrzewania w bloku w ciągu dnia - Avia 3

Postautor: maniekmal » 04 paź 2017, 20:40

mnie się wydaje, że przesadzacie trochę. Np u mnie na os. Wysokim grzejniki też ledwo letnie. Październik zawsze był okresem przejściowym i nie pamiętam, żeby kiedykolwiek grzali na 100%. Faktem jest, że blok jest "niedogrzany" ale na to trzeba trochę czasu.

Ekspresjah

Postautor: Ekspresjah » 05 paź 2017, 13:18

Ja też tak uważam. Mieszkam jeszcze na Dąbiu. Grzejnik odkręcony na najwyższy poziom (6) jest teraz ledwo ledwo ciepły (jak kawa, którą piję od godziny ;)). Temperatura w mieszkaniu wynosi 22,5 stopnia. Wieczorami grzejniki są cieplejsze, w dzień chłodniejsze. To na pewno się zmieni, gdy na dobre nastaną niskie temperatury - tak jest co roku.

Selassie

Postautor: Selassie » 09 paź 2017, 8:42

annachmura.kr pisze:Może Wam moi drodzy nie przeszkadza pleśń na ścianie. Ja ryzykować nie będę ;)

Cos więcej się Pani dowiedziala w tej sprawie ?
U mnie zimno ale myslalem ze tak powinno byc - skoro sezon grzewczy jeszcze nie w pelni

skyman

Postautor: skyman » 11 paź 2017, 22:17

A to nie jest tak, że odpowiada za to czujnik temperatury na zewnątrz i jeśli jest wyższa, niż ileś tam stopni, to ogrzewanie jest ograniczane lub całkiem wyłączane :?: Może problem jest z nastawieniem tego czujnika?

Ewentualnie może być jeszcze jeden powód braku ogrzewania, może podczas remontów i odkręcania grzejników, spuszczana jest woda w instalacji i sprawa w niej ciśnienie na tyle, że przestaje działać?

Arkowski

Postautor: Arkowski » 12 paź 2017, 23:41

annachmura.kr pisze:Obojętnie jaka by była przyczyna to powinna być usunięta. Jeśli wina czujników to powinno się je nastawić tak aby w mieszkaniu było ciepło.
Gdzieś ktos cos zaniedbuje!!!

Zaniedbujecie wszyscy! W co trzecim mieszkaniu są wymontowane grzejniki, niektórzy pewnie montują sobie w mieszkaniach "jakieś ładniejsze" grzejniki (samowolka budowlana :P) cały system jest nie zbilansowany. Pewnie każdy z was widział karteczki porozwieszane na klatkach, i to nie jest jakieś tam widzi mi się. Możliwe, że właśnie z tego powodu zarządca przykręca zawór w ciągu dnia.
Jeśli u siebie macie zdemontowane kaloryfery to nie jet tylko wasza sprawa. To oznacza, że Wasze ściany, podłogę i sufit muszą dogrzać na swój koszt sąsiedzi na około i u nich grzejniki chodzą o wiele mocniej, nawet na najniższej nastawie termostatu. Nie bez powodu wszystkie termostaty w budynku mają minimalną nastawę '2'. Cała instalacja to jeden mechanizm, przeliczony, zwymiarowany, zaprojektowany w założeniu, że wszystkie odbiorniki (grzejniki) są na chodzie!!

skyman pisze:A to nie jest tak, że odpowiada za to czujnik temperatury na zewnątrz i jeśli jest wyższa, niż ileś tam stopni, to ogrzewanie jest ograniczane lub całkiem wyłączane :?: Może problem jest z nastawieniem tego czujnika?

Ewentualnie może być jeszcze jeden powód braku ogrzewania, może podczas remontów i odkręcania grzejników, spuszczana jest woda w instalacji i sprawa w niej ciśnienie na tyle, że przestaje działać?

Jedyny "czujnik" to termostat w samym grzejniku i to on "ustawia" jak ciepły ma być kaloryfer żeby dogrzać do zadanej temperatury. To nie jest nic dziwnego, że czasem kaloryfer jest ciepły a czasem chłodniejszy, mimo, że przecież termostat ustawiony jest na tą samą cyferkę :) cyferka odpowiada konkretnej temperaturze i zawór regulujący w tymże termostacie ustawia jak ciepły ma być kaloryfer, żeby utrzymać taką temperaturę w pomieszczeniu.

annachmura.kr pisze:Może Wam moi drodzy nie przeszkadza pleśń na ścianie. Ja ryzykować nie będę

Jeszcze nie ma takiej różnicy temperatur, żeby się wytworzył grzyb na oknie, a z tego co widzę u nas, to w nocy grzejniki są ciepłe, więc powinno być w porządku :)

Zamontujcie sobie grzejniki!! wszystko będzie ok!

maniekmal

Postautor: maniekmal » 13 paź 2017, 9:41

ale jak mamy zamontować grzejniki jak mieszkanie w trakcie remontu...

Evadnro

Postautor: Evadnro » 13 paź 2017, 9:49

ostatnio grzejniki znowu są zimne cale dnie, a jeszcze w zeszłym tygodniu grzały (nie jakoś fest, ale było znośnie w mieszkaniu)

ked14

Postautor: ked14 » 13 paź 2017, 10:13

a na stronie "Strefa klienta ZZN" ogłoszenie:
"Szanowni Właściciele,

W związku z częstymiu zgłoszeniami w ostatnich dniach dotyczących słabo grzejących kaloryferów proszę przyjąć wyjaśnienia.
Instalacja centralnego ogrzewania w budynku Avia 3 jest zasilana poprzez wymiennikownie w ciepło dostarczane przez MPEC Kraków. Wymiennikownia wyposażona jest w tzw. pogodynkę umiejscowioną na północnej ścianie budynku. Przy temperaturze zewnętrznej 14 stopni "pogodynka" odcina dopływ ciepła do budynku. Aby administracja mogła dokonać zmiany w MPEC Kraków potrzebujemy poparcia większości Właścicieli 50 % + jeden. Dlaczego ? Podniesie to znacznie koszty ogrzewania Państwa mieszkań i sami musicie zdecydować o powyższym.
Bardzo proszę o przesyłanie Państwa stanowiska na adres adminitratora - adrian.lichorobiec@zzn.pl w celu poznania Państwa opinii."

Pytanie czy w nocy było 14 stopni, bo kaloryfery całą noc zimne...

gigi

Postautor: gigi » 13 paź 2017, 10:35

Wydaje mi się, że problem dopiero ustąpi jak większość mieszkańców skończy remonty i zacznie korzystać z mieszkań. Wtedy temperatura całego budynku pewno się podniesie i ustabilizuje. W tej chwili pewno większość mieszkańców, która jeszcze nie mieszka - mieszkania nie ogrzewa.

Nie wiem jaka była wczoraj temperatura na zewnątrz ale mój termometr położony na parapecie wewnętrznym przy otwartym oknie pokazywał 15 stopni około godziny 22.

dexter

Postautor: dexter » 13 paź 2017, 11:56

Nie należę do osób które lubią zimno, ale uważam że w mieszkaniu jest ciepło, nawet otwieramy okna i wietrzymy. Wczoraj w ciągu dnia temperatura na zewnątrz była powyżej 20st więc było naprawdę ciepło - czy jest taka potrzeba żeby już podnosić koszty grzania, zanim jeszcze na dobre zamieszkamy i rozpocznie się sezon grzewczy? Uważam że nie i takie decyzje są przedwczesne - ale to jest moje zdanie, które przesłałam na wskazany adres.

Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”