Koszty utrzymania mieszkania i ich obnizenie w bloku Avia 3 Kraków
Koszty utrzymania mieszkania i ich obnizenie w bloku Avia 3 Kraków
Panie i Panowie kombinujmy coś bo ja uważam, że 350 złotych za mieszkanie 39 m2 dla 1 osoby to troszkę dużo.. w tym 40 za ochronę z którą w ogóle nie czuje się "bezpieczniej"
Re: Koszty utrzymania mieszkania i ich obnizenie w bloku Avia 3 Kraków
mateusz pisze:Panie i Panowie kombinujmy coś bo ja uważam, że 350 złotych za mieszkanie 39 m2 dla 1 osoby to troszkę dużo.. w tym 40 za ochronę z którą w ogóle nie czuje się "bezpieczniej"
Zgadzam się. Z zarządcą możemy negocjować (albo zmienić) dopiero na pierwszym zebraniu wspólnoty. Opłata eskloatacyjna u nas to 2,47 na 1m2, a w sąsiednim bloku Avia5 to 2zł na 1m2. Niech sobie każdy przeliczy jaka to jest różnicy na swoim mieszkaniu w przeciągu 1 roku.
Jeśli chodzi o ochronę, to można ją odwołać wcześniej. Pisałem wczoraj tutaj
Odwołanie ochrony w bloku Avia 3
Pewnie, że dużo. Ale co temu winien starszy pan? Raczej za dużo pośredników, i zbędnych kosztów. Na filtrowentylacje, oświetlenie, pętle cyrkulacyjne, działki infra., i inne uciążliwości.
Powinniśmy skupić się na obniżeniu opłaty eksploatacyjnej zamiast na wyrzucaniu ochrony.
Dla mnie przejście z 35 gr za metr kwadratowy, które mam w spółdzielni na 2,47 zł to ogromne nieporozumienie.
Dla mnie przejście z 35 gr za metr kwadratowy, które mam w spółdzielni na 2,47 zł to ogromne nieporozumienie.
Victorie pisze: 2,47 zł to ogromne nieporozumienie.
Zwłaszcza, ze sąsiednie bloki mają znacznie taniej. Nawet tę oddane w podobnym terminie co my czyli Avia5 i Orlinskiego10 mają stawkę 2zł. Rozmawiałem z naszym zarządcą w tej sprawie i usłyszałem, ze to dlatego ze na razie nie wszyscy się wprowadzili i później będzie taniej. Nie do końca mnie to przekonuje, bo tam też nie wszyscy się wprowadzili.
Mamy również droższe wszystkie inne opłaty, za podgrzenie wody, opłata stała za ogrzewanie itp...
No i koszty ochrony też są bardzo duże. U mnie rocznie to ponad 700zl.
Myślę, ze trzeba będzie się skontaktować z innymi firmami, żeby zrobili nam wycenę zarządzania dla naszego bloku i trzeba to zrobić to przed pierwszym zebraniem. Wtedy na zebraniu możemy tą wycenę przedstawić naszemu zarządcy i albo nam robi takie ceny jak konkurencja, albo zmieniamy zarządcę na korzystniejszego dla nas.
Pierwsze co trzeba zrobić, to zebrać informację o obiekcie i rozesłać do różnych administracji. Poczekamy na oferty i wtedy będziemy decydować. Podejmowanie teraz decyzji w stylu rezygnacji z ochrony, to głupia, nieprzemyślana i nierozważna decyzja. Poczekajmy na stawki jak wszyscy się wprowadzą, zobaczymy co zaproponują inne firmy administrujące i będziemy decydować np co z ochroną itd.
DarthMoon pisze: Podejmowanie teraz decyzji w stylu rezygnacji z ochrony, to głupia, nieprzemyślana i nierozważna decyzja.
Co za głębia argumentów

Powiem Wam, że bardzo mądrze tu mówicie o tych ofertach wysłanych do zarządców i znalezieniu tego najbardziej przystępnego cenowo 
Tylko czy jest ktoś chętny i na tyle ogarnięty żeby się tym zająć?

Tylko czy jest ktoś chętny i na tyle ogarnięty żeby się tym zająć?
mko13 pisze:DarthMoon pisze: Podejmowanie teraz decyzji w stylu rezygnacji z ochrony, to głupia, nieprzemyślana i nierozważna decyzja.
Co za głębia argumentówLudzie, ja się zastanawiam jak wy wcześniej funkcjonowaliscie bez ochrony, bo zapewne większość osób wcześniej nie miała ochrony w swoim bloku. A teraz widzę u niektórych przerażenie jak chcemy pozbyć się ochrony: Jak ja odbiore paczke od kuriera bez ochrony?! Obudzimy się z ręką w nocniku i co dalej nami będzie?!
![]()
pewnie masz racje, że większość z nas żyła wcześniej bez ochrony. Np. ja... blokowisko w Bieńczycach i ciągle pomazane klatki, elewacje itd. Tylko kupując mieszkanie na Avii miałem w głowie, że będzie chronione itd. Może jestem naiwny myśląc, że te wszystkie niedogodności mnie ominą mając ochronę. Faktycznie jak dziś spojrzałem na koszty to kosztuje mnie prawie 100zł miesięcznie (duże mieszkanie + garaż od którego też płacę 0,95 za ochronę) i nie twierdzę, że jest to mało. Obawiam się tylko, że jak odwołamy ochronę to nie będzie nikogo, kto ogarnie coś w zamian... Pisałem już na forum, że idealne rozwiązanie to jedna ochrona na całe osiedle (2 gości w kanciapie - jeden obchody, drugi do ogarniania monitoringu) + monitoring. Tylko kiedy uda nam się takie rozwiązanie wprowadzić?
Drodzy Państwo, nie dajmy się zwariować. Po co ta cała dyskusja? Kupowaliśmy mieszkania na osiedlu z ochroną. Ktoś Państwa optujących za jej likwidacją to przeoczył? Jeśli tak i nie chce płacić za coś, o czym wiedział podpisując umowę, to przecież może jeszcze spokojnie zamienić mieszkanie na osiedlu bez ochrony.Na Orlińskiego podobno jest jeszcze taka możliwość, po co się męczyć płacąc 40 złotych więcej. Jestem za pozostawieniem ochrony i sądzę, że 95 procent mieszkańców Avii podobnie. Chcemy mieć spokój na osiedlu. I nie chodzi tu o jakieś odbiory paczek czy inne drobiazgi, po prostu miała być ochrona i jest ochrona. To był dla kupujących wolny wybór więc proszę teraz nie siać zamieszania.
Wróć do „Avia 3 (etap V) - forum mieszkańców budynku”