Brak ogrzewania w bloku i formalności z MPEC - Orlińskiego 3

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Danielos

Brak ogrzewania w bloku i formalności z MPEC - Orlińskiego 3

Postautor: Danielos » 28 lis 2017, 14:31

Dzień dobry,
Czy orientujecie się Państwo kiedy w Naszym bloku Orlińskiego 3 będzie ogrzewanie.

Podczas odbioru przekazano mi informację, że Budimex nie dopełnił formalności i MPEC przyłączył nas do sieci na na 20% mocy.
W tej chwili w wymiennikowni jest ustawiona temperatura 16 C tak żeby tylko kaloryfery nie zamarzły.

pawd_tbg

Re: Brak ogrzewania w bloku i formalności z MPEC - Orlińskiego 3

Postautor: pawd_tbg » 28 lis 2017, 19:54

Kl A. U mnie przy termostatach na 2 w mieszkaniu mam 16,5 stopnia. Nic z nawiewnikami nie robiłem. Przy temperaturze zewnętrznej +5, woda w instalacji wg ciepłomierza ma +37,5 stopnia Celsiusza. Nie wiem jak by to było na wyższych nastawach. Ale wiem że w klatce B jest problem, temperatura na zasilaniu jest niższa.

PS. Proszę pamiętać że czerwonych kapturków na zaworach do regulacji strefowej, nie wolno samemu przekręcać. Mają one konkretną nastawę, która umożliwia prawidłową pracę ogrzewania.
I tu z tego miejsca chciałem komuś podziękować kto włożył rączki w nie swój zawór od mojego mieszkania, zmieniając jego nastawę i przy okazji zniszczył czerwone pokrętło.
Sprawdzałem trzy dni wcześniej na odbiorze było wszystko OK.

maciek

Postautor: maciek » 28 lis 2017, 20:57

pawd_tbg pisze:PS. Proszę pamiętać że czerwonych kapturków na zaworach do regulacji strefowej, nie wolno samemu przekręcać. Mają one konkretną nastawę, która umożliwia prawidłową pracę ogrzewania.
I tu z tego miejsca chciałem komuś podziękować kto włożył rączki w nie swój zawór od mojego mieszkania, zmieniając jego nastawę i przy okazji zniszczył czerwone pokrętło.
Sprawdzałem trzy dni wcześniej na odbiorze było wszystko OK.

ach te czerwone kapturki .. jeśli macie dodatkowy zawór (poza tym z kapturkiem ) to faktycznie nie ma co ruszać tego kapturka - jeśli nie macie tak jak u nas w O 8, to jest to zamknięcie dopływu ciepłej wody do instalacji.
A i w kwestii wyjaśnienia ten czerwony kapturek to OSŁONA NASTAWY, który pełni również funkcję zamykania zaworu.
Powinien być otwarty na maxa.

Ema

Postautor: Ema » 30 lis 2017, 15:10

Dzień dobry.
Czy ktoś z Państwa zgłaszał brak ogrzewania na Orlińskiego 3 , ja od tygodnia staram się aby w ogrzewaniu została zwiększona moc, niestety nadal jest zimno a Budimex twierdzi że nikt oprócz mnie nie zgłasza problemu.

jasiek

Postautor: jasiek » 30 lis 2017, 15:45

Bx nigdy o niczym nie wie i nie reaguje na zgłoszenia. Może warto zadzwonić bezpośrednio do MPEC i zapytać o tą sytuację i mieć jakieś argumenty przy kolejnym zgłoszeniu do dewelopera.

Fedaykin

Postautor: Fedaykin » 30 lis 2017, 16:00

Dzień dobry.
Czy ktoś z Państwa zgłaszał brak ogrzewania na Orlińskiego 3 , ja od tygodnia staram się aby w ogrzewaniu została zwiększona moc, niestety nadal jest zimno a Budimex twierdzi że nikt oprócz mnie nie zgłasza problemu.

Piszesz o "zwiększonej mocy" i że "nadal jest zimno", więc zakładam, że Twoje kaloryfery chociaż trochę grzeją. Spróbuj odpowietrzyć kaloryfery. Jeśli nie pomoże, to możesz poeksperymentować z wkładką:

1) Odkręć termostat.
2) Pod termostatem jest wkładka termostatyczna, która ma osobną regulację. Zazwyczaj od N (full) przez 1 (min), 2, 3, 4, 5, 6, 7 (prawie full). Aktualne ustawienie jest oznaczone przez kropkę/nacięcie. W budynkach na Orlińskiego wkładki powinny być ustawione domyślnie na 3.
3) Im większe ustawienie wkładki, tym kaloryfer powinien mocniej się nagrzewać dla każdego poszczególnego ustawienia na termostacie.

bruinen

Postautor: bruinen » 30 lis 2017, 19:14

Mam ten sam problem, regulowałem już grzejniki, nic to nie daje. Jutro zgłoszę do zarządcy, myślałem że sorawa jest już w toku, dlatego nie dzwoniłem.

Ema

Postautor: Ema » 01 gru 2017, 12:09

Problem z ogrzewaniem nie jest w moim mieszkaniu u mnie wszystko zostało sprawdzone, tylko w całym bloku a przynajmniej w klatce B .
Kaloryfery są zimne ,dzwoniłam do administracji oni twierdzą że nic nie mogą dopóki nie zostanie utworzona wspólnota ,tydzień temu dzwoniłam do MPEC-u wtedy nie wpłynął do nich wniosek o zwiększenie mocy , wczoraj dzwoniłam ponownie ale osoba zajmująca się naszym budynkiem będzie dopiero w poniedziałek w pracy , dzwoniłam i pisałam do Budimexu i od nich dostałam tylko taką odpowiedź - " uprzejmie informujemy, że w początkowym okresie rozruchu budynku przy braku jego zasiedlenia nie jest konieczna, a tym samym uruchomiona pełna moc grzewcza". :(

DarekP

Postautor: DarekP » 01 gru 2017, 12:44

Ja jestem przekonany, że kaloryfery już działały (w klatce C).

Barbara

Postautor: Barbara » 01 gru 2017, 18:54

Ema pisze:Dzień dobry.

Oczywiście że zgłaszalismy to i dzisiaj dostałam informację że "sprawa jest w toku i zostały podjęte odpowiednie kroki" cokolwiek to znaczy...

Wróć do „Orlińskiego 3 (etap VI) – forum mieszkańców budynku”