Podglądacze / dron przed oknami mieszkań na osiedlu - Orlińskiego 3

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
DarekP

Re: Podglądacze / dron przed oknami mieszkań na osiedlu - Orlińskiego 3

Postautor: DarekP » 14 lut 2018, 10:27

Z opowieści wygląda na coś więcej niż zabawka :( to rzeczywiście trochę słabe latać i zaglądać w okna. Mój niestety nawet kamery nie podniesie 8-)

DarthMoon

Re: Podglądacze / dron przed oknami mieszkań na osiedlu - Orlińskiego 3

Postautor: DarthMoon » 14 lut 2018, 12:18

Może przesadzę, bo ktoś latał dronem dla zabawy, ale...
Na pewno słyszeli Państwo przynajmniej o jednym przypadku, włamania do mieszkania. To nie jest tak, że złodzieje przyjeżdżają i losowo wybierają mieszkanie. Na osiedlu Avia widziałem już dwie osoby ze starych osiedli Huty, które już siedziały za włamania. Nie wierzę, że kupili mieszkania i od tak siedzieli w zimie godzinę na ławce osiedla Avia.
Niestety dużo osób będąc w domu, nie zamyka w ciągu dnia drzwi wejściowych do mieszkania. Proszę poczytajcie o metodzie "na klamkę". Nasłuchują przez drzwi co dzieje się w mieszkaniu i później sprawdzają klamką czy drzwi są otwarte. Jeżeli dostają się do mieszkania to zabierają co cenne do 2m od drzwi(kluczyki, torebki, komórki).
Drony wykorzystywane są do sprawdzenia co dzieje się w domu, co cennego w nim się znajduje i ewentualnie gdzie co jest chowane. Dla mnie najbardziej przerażające są łowy na ofiarę. Na mieście obserwują potencjalnych "bogaczy". Do ubrania przyklejają chipy(nie do nawigacji gps tylko radiowe, bo tańsze) lub wrzucają do plecaka/torebki, które pozwalają namierzyć gdzie mieszka ofiara. W 2017 pod Krokusem, rozdawali darmowe breloczki do kluczyków. Miałem akurat młotek w samochodzie i w środku był mały przeźroczysty cylinder, w którym było widać zwój. Oczywiście po gościach rozdających nie było już śladu.

Wróć do „Orlińskiego 3 (etap VI) – forum mieszkańców budynku”