Czynsz w mieszkaniach / opłaty za użytkowanie - Orlińskiego 3

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
misiekchief

Czynsz w mieszkaniach / opłaty za użytkowanie - Orlińskiego 3

Postautor: misiekchief » 23 sie 2015, 1:36

Witam :)

czy ktoś z Was orientował się co do kosztów czynszu przy Orlińskiego 3? Wątek na Orlińskiego 1: "Czynsz w mieszkaniach od Budimexy na Orlinskiego 1" już coś o tym mówi, 3,2 zł./m2 za utrzymanie części wspólnych...ktoś dostał podobne wyliczenia?

Nowy

Re: Czynsz w mieszkaniach / opłaty za użytkowanie - Orlińskiego 3

Postautor: Nowy » 23 sie 2015, 14:05

Warto zerknąć na wyliczenia kosztów utrzymania mieszkania na osiedlu Avia, które można znaleźć pod tym linkiem. Inna sprawa, że na Orlińskiego powinno być trochę taniej, bo nie jest to grodzone osiedle, nie trzeba utrzymywać ochroniarzy itp. Ale pewnie i tak wszystko okaże się dopiero, kiedy zawiąże się wspólnota mieszkaniowa i ewentualnie zostanie wybrany nowy zarządca nieruchomości :)

nova

Re: Czynsz w mieszkaniach / opłaty za użytkowanie - Orlińskiego 3

Postautor: nova » 23 sie 2015, 20:41

Ja dostałam od sprzedawcy takie wyliczenie, oczywiście orientacyjne:

Obrazek

Nowy

Re: Czynsz w mieszkaniach przy Orlińskiego 3

Postautor: Nowy » 23 sie 2015, 22:01

Dzięki za tą informację, jak ja kupowałem, to jeszcze czegoś takiego nie dawali :) Mam nadzieję, że po zmianie firmy narzuconej przez Budimex uda się jeszcze z tymi kosztami nieco zejść. Rozumiem, że to wyliczenia dla mieszkania liczącego sobie 38 m2. Swoją drogą zaliczka na utrzymanie części wspólnych jest spora, a przynajmniej mam takie wrażenie :)

pola

czynsz/ miejsca postojowe

Postautor: pola » 24 sie 2015, 23:11

Cześć. Jak dla mnie czynsz troszkę duży. Spodziewałam się ok 200-300 zl. Ale mam pytanie z innej beczki. Czy orientujecie się jak wygląda zakup miejsc parkingowych? Wiem ze obecnie dostępne są jedynie miejsca w cenie ok 50 000 zl- garażowane. Mi zależy jedynie na miejscach zewnętrznych w cenie 25 000...ale chyba wciąż nie wiadomo kiedy będą wystawione na sprzedaż. Czy ktoś orientuje się jak wyglądała sprzedaż tych miejsc wcześniej. Czy była ich wystarczająca ilość na liczbę mieszkań?

morth

Postautor: morth » 25 sie 2015, 8:23

Od początku wiadomo że nie ma za dużo miejsc postojowych zewnętrznych. Mojemu doradcy udało się załatwić miejsce przy bloku ale to dlatego że wspisał mnie w kolejkę w każde miejsce a nie tylko np. w 2 . Więc potem jak się jakieś zwolniło któreś i wskoczyłem na 1 miesjce od razu je zaklepał dla mnie.

maya88

Postautor: maya88 » 25 sie 2015, 16:36

Ja co prawda brałam pod uwagę tylko garaż ale wydaje mi się, że zasady są takie same. Rezerwację już mam od 3 tygodni więc lepiej podpytaj czy można już zarezerwować na zewnątrz. Bierzemy kredyt w MDM i niestety wszystko poza mieszkaniem (garaż i pomieszczenie gospodarcze) trzeba płacić "od ręki". A co do ilości miejsc: na planie garażu było chyba nie więcej niż 40 miejsc postojowych, na zewnątrz na pewno nie będzie ich więcej. Nawet gdyby było ich 100 to i tak nie ma miejsc 1:1 i o tym tez nam mówił doradca

AgnieszkaE12

Postautor: AgnieszkaE12 » 27 sie 2015, 15:41

Też mi się wydaje że ten czynsz, trochę wysoki wyszedł. Nam sprzedawca mówił ok 2,7 zm2. Ale wszystko zależy od wspólnoty :) Czyli od Nas samych :) Pozdrawiam

ragar

Postautor: ragar » 27 sie 2015, 23:33

Mnie też się wydaje, że była mowa o nieco niższym czynszu, ale jak słusznie zauważyłaś, sporo tu będzie zależało od wspólnoty i tego, jak sobie to ogarnie :) Inna sprawa, że niektóre kwestie być może najkorzystniej byłoby negocjować na poziomie całego osiedla, ale znając życie, to tu raczej ciężko będzie się dogadać...

pola

miejsca postojowe

Postautor: pola » 29 sie 2015, 13:44

Morth-

Mówisz,że Twój doradca zarezerwował Ci kilka miejsc zewnętrznych w związku z zakupem mieszkania w bloku Orlińskiego 3 ? Bo moja doradczyni nic nie wspominała o tym ze sa już jakieś miejsca wystawione poza tymi garażowymi... Miejsca zewnętrzne maja być "może" we wrześniu. Tak się zastanawiam czy jestem dobrze poinformowana :(

Pozdrawiam,
Pola

Wróć do „Orlińskiego 3 (etap VI) – forum mieszkańców budynku”