Zmiana sposobu zarządu nieruchomością wspólną - Wspólnota Orlińskiego 3 i 5

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
filip

Re: Zmiana sposobu zarządu nieruchomością wspólną - Wspólnota Orlińskiego 3 i 5

Postautor: filip » 04 gru 2018, 10:02

Możemy dyskutować o zmianie zarządu, ale taka akcja ze zwołaniem zebrania z bez konsultowania tego z innymi mieszkańcami to jest jakieś chore.... i co na zebraniu wyskoczy 5 osób z kapelusza i one będą teraz decydować o wszystkim? i zarządzać wspólnotą z ponad 350 lokalami, dysponować tak jak przedmówcy powiedzieli półmilionowym budżetem rocznie. I to wszystko na 500 zł netto? Dobre żarty!

Jeśli ktoś próbuje przepchnąć po najmniejszej linii oporu, bez konsultacji, bez dyskusji, bez określonych kandydatów, zbierając minimalną liczbę głosów aby zwołać zebranie, to tu musi być drugie dno.

A jeszcze odnosząc się do argumentów Pani Klaudii odnośnie możliwości odzyskania ogromnych pieniędzy od Budimexu w ramach rękojmi i gwarancji, to proszę mi wyjaśnić czy wydaje nam się że duży ogólnopolski deweloper, o dobrej opinii, dla którego projekt budowlany sporządziło duże biuro architetkotniczne, z architektami, branżystami, urząd zatwierdził projekt, firmy podwykonawcze wybudowały pod okiem inspektora nadzoru inwestorskiego, następnie inwestycje odebrał inspektor nadzoru budowlanego, my mieszkańcy każde mieszkanie zgłaszając niejednokrotnie liczne uwagi, dopuścił się tyle nieprawidłowości że teraz będziemy na każde nasze zawołanie czerpać garściami z kasy Budimexu w ramach rękojmi i gwarancji?

Tommy

Postautor: Tommy » 04 gru 2018, 13:37

Ja nie miałem okazji rozmawiać z tą panią osobiście, ale jeśli ona faktycznie wygaduje takie rzeczy, że będzie odzyskiwać duże pieniądze od Budimexu w ramach rękojmi to chyba na głowę upadła. Jeśli są wady czy usterki do deweloper ma je usunąć a nie wypłacać gotówkę. Wszyscy znają przykład pani, która jeździła od miasta do miasta, z wioski do wioski i powtarzała, że Polska jest w ruinie, a jak doszła do władzy to zaczęła sobie i swoim kolegom wypłacać sowite nagrody z naszych podatków. Teraz widzę, że ktoś też usilnie próbuje dorwać się do władzy we wspólnocie powtarzając jak mantra bzdurę, że nasza wspólnota jest w ruinie, tylko ciekawe co będzie później. Trzeba będzie poruszyć ten temat na grupie facebookowej bo tam chyba więcej osób to czyta; żeby ludzie przejrzeli na oczy a nie dali sobie robić wody z mózgu.

Burek

Postautor: Burek » 05 gru 2018, 0:46

Dzięki wielkie za posty, bo właśnie próbowałem się dowiedzieć o co chodzi z tymi zmianami.
Tak się zastanawiam kto podpisał te listy, właściciele kilkudziesięciu mieszkań czy tylko kilkudziesięciu mieszkańców kilkunastu mieszkań.
Zero zetelnych informacji, poza jedna która znalazłem na fejsie, że zmiana zarządzania to super sprawa ale to za dużo tłumaczenia :shock:
Mam nadzieje, ze będę mógł podejść na zebranie i posłuchać tego kolka wzajemnej adoracji.

Bogdan

Postautor: Bogdan » 05 gru 2018, 11:09

Szanowni Państwo.
w dniu wczorajszym skierowałem do zarządcy Wspólnoty mieszkaniowej Orlińskiego 3 i 5 w Krakowie projekt uchwały pod głosowanie na nadzwyczajnym zebraniu wspólnoty.
jest to projekt tożsamy z celem dla którego zebranie zostało zorganizowane , ale zarządca się waha czy może poddawać pod głosowanie uchwałę zaproponowaną przeze mnie.
wedle mojej wiedzy nie ma przeszkody formalnej w jej przedłożeniu pod głosowanie członków wspólnoty i winna być głosowana jako pierwsza ( nie wdając się w szczegóły treść uchwały jest najdalej idąca ).
jej treść ( oczywiście należy dodać jeszcze datę i inne formalne przypisy ( mam nadzieję ze zajmie się tym zarządca ) wygląda następująco:

" Wspólnota Mieszkaniowa Orlińskiego 3 i 5 w Krakowie postanawia odrzucić projekt uchwały w sprawie zmiany sposobu zarządu nieruchomością wspólną z powierzonego na właścicielski"

jeżeli ktoś jest zainteresowany pozostawieniem spraw wspólnoty w oparciu o zarząd powierzony i będzie na zebraniu to proszę o dopilnowanie tej kwestii.
pozdrawiam
Bogdan

krzysztofp

Postautor: krzysztofp » 05 gru 2018, 14:22

Tommy pisze:Ja nie miałem okazji rozmawiać z tą panią osobiście

To może porozmawiaj?

Tommy pisze:Wszyscy znają przykład pani, która jeździła od miasta do miasta, z wioski do wioski i powtarzała, że Polska jest w ruinie

Tak, wszyscy już wiemy, że nie lubisz PiSu, ja też nie, Tuska też nie lubię, KODomitów też nie. Wycieczki polityczne na forum nie mają sensu.

lukaszk

Postautor: lukaszk » 05 gru 2018, 18:32

Bogdan pisze:Szanowni Państwo.
w dniu wczorajszym skierowałem do zarządcy Wspólnoty mieszkaniowej Orlińskiego 3 i 5 w Krakowie projekt uchwały pod głosowanie na nadzwyczajnym zebraniu wspólnoty.
jest to projekt tożsamy z celem dla którego zebranie zostało zorganizowane , ale zarządca się waha czy może poddawać pod głosowanie uchwałę zaproponowaną przeze mnie.
wedle mojej wiedzy nie ma przeszkody formalnej w jej przedłożeniu pod głosowanie członków wspólnoty i winna być głosowana jako pierwsza ( nie wdając się w szczegóły treść uchwały jest najdalej idąca ).
jej treść ( oczywiście należy dodać jeszcze datę i inne formalne przypisy ( mam nadzieję ze zajmie się tym zarządca ) wygląda następująco:

" Wspólnota Mieszkaniowa Orlińskiego 3 i 5 w Krakowie postanawia odrzucić projekt uchwały w sprawie zmiany sposobu zarządu nieruchomością wspólną z powierzonego na właścicielski"

jeżeli ktoś jest zainteresowany pozostawieniem spraw wspólnoty w oparciu o zarząd powierzony i będzie na zebraniu to proszę o dopilnowanie tej kwestii.
pozdrawiam
Bogdan

A jaki jest sens takiej uchwały?

mieszkaniec456

Postautor: mieszkaniec456 » 05 gru 2018, 23:41

Taki jest sens,ze nie będzie Zarządu złożonego z niewiadomo jakich ludzi,ze nie wypowiedzą umowy Administratorowi dzień po zebraniu i taki sens ze garstka osób czyli 5 nie będzie decydować o sprawach Wspólnoty o których my mieszkańcy będziemy dowiadywać się dzień po i taki jest sens ze nie trzeba będzie im płacić za to
Taki jest sens ze wolimy demokracje niż despotyzm kilku osób-taki jest sens proszę Pana

lukaszk

Postautor: lukaszk » 06 gru 2018, 11:29

mieszkaniec456 pisze:Taki jest sens,ze nie będzie Zarządu złożonego z niewiadomo jakich ludzi,ze nie wypowiedzą umowy Administratorowi dzień po zebraniu i taki sens ze garstka osób czyli 5 nie będzie decydować o sprawach Wspólnoty o których my mieszkańcy będziemy dowiadywać się dzień po i taki jest sens ze nie trzeba będzie im płacić za to
Taki jest sens ze wolimy demokracje niż despotyzm kilku osób-taki jest sens proszę Pana

Nie ma idealnej formy zarządzania a każda z tych form ma swoje zalety i zagrożenia. W odpowiedzi na obawy wyrażone przez Pana warto podkreślić, że:
1. wybrany przez nas zarząd właścicielski nie ma władzy absolutnej i wybranie go w żadnym wypadku nie skazuje nas na dyktaturę kilku osób - zarząd może działać samodzielnie wyłącznie w granicach zwykłego zarządu, a na wszystkie poważniejsze kwestie wspólnota musi wyrazić zgodę (art. 22 ustawy o własności lokali), (link do ustawy http://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/downl ... 0388Lj.pdf)
2. wypowiedzenia z dnia na dzień umowy administratorowi bym się nie obawiał - w przypadku tak wielkiej wspólnoty nie ma po prostu możliwości, żeby parę osób z zarządu przejęło całe administrowanie (musimy oddzielić pojęcia administrowania i zarządzania).

Tommy

Postautor: Tommy » 06 gru 2018, 12:31

lukaszk pisze:Nie ma idealnej formy zarządzania a każda z tych form ma swoje zalety i zagrożenia.

A czy Pan również aspiruje na członka tego nowego zarządu? W takim razie proszę odpowiedzieć na pytania zadane przez forumowicza mieszkaniec456 w wątku na Orlińskiego 5 viewtopic.php?f=71&t=3647#p43491 tylko konkretnie.

Aga123

Postautor: Aga123 » 06 gru 2018, 12:58

Dzień dobry,
Pan Łukasz pisze, że Zarząd może działać samodzielnie jedynie w granicach zwykłego zarządu nieruchomością wspólną. To prawda tyle, że w praktyce ten zwykły zarząd jest często przekraczany i tutaj pojawia się problem dla Wspólnoty i udowadniania sobie czy czynności zwykłego Zarządu zostały przekroczone niejednokrotnie sądownie a i tutaj może pojawić się problem bo wykładnia prawa w tej kwestii nie jest jednolita.
Prawda jest taka, że Zarząd to musi być grupa ludzi, która wie co robi niestety, to bardzo odpowiedzialna funkcja.
Poniżej wklejam co Zarząd może robić sam tzn. decydować i do czego jest potrzebna mu uchwała większości udziałów/ głosów Właścicieli.
http://www.zarzadca.pl/abc-wspolnoty/16 ... zad-zwykly

Proszę także o obiektywizm przy pozostawianiu/ wycofywaniu pełnomocnictw do głosowania nad tą Uchwałą w obecności notariusza.

Wróć do „Orlińskiego 3 (etap VI) – forum mieszkańców budynku”