Słupki / montaż słupków pod blokiem - Orlińskiego 3

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Tomi

Re: Słupki / montaż słupków pod blokiem - Orlińskiego 3

Postautor: Tomi » 19 kwie 2019, 8:15

Dajmy na przykład ze za samochodami które zasłaniają całkowicie widoczność podczas wyjazdu z garażu idzie małe dziecko. Prowadzący moze nie zauważyć dziecka. Podobna sytuacja występuje wtedy kiedy jedną osobą chcę wjechać do garażu A druga wyjechać. Obie osoby muszą jechać na ślepo. Tutaj też występuje możliwość wystąpienia kolizji co za tym idzie spowodowania zagrożenia. Oraz wiele innych przypadków. Jest o tym parę artkulow na Internecie. Tak samo jak na drodze wewnętrznej można robić praktycznie wszystko lecz nie wolno jeździć po spożyciu alkoholu

michalxg

Postautor: michalxg » 19 kwie 2019, 14:05

Tomi pisze:Dajmy na przykład ze za samochodami które zasłaniają całkowicie widoczność podczas wyjazdu z garażu idzie małe dziecko. Prowadzący moze nie zauważyć dziecka. Podobna sytuacja występuje wtedy kiedy jedną osobą chcę wjechać do garażu A druga wyjechać. Obie osoby muszą jechać na ślepo. Tutaj też występuje możliwość wystąpienia kolizji co za tym idzie spowodowania zagrożenia. Oraz wiele innych przypadków. Jest o tym parę artkulow na Internecie. Tak samo jak na drodze wewnętrznej można robić praktycznie wszystko lecz nie wolno jeździć po spożyciu alkoholu

Otóż mylisz się, straż miejska nie wypisze mandatu za zaparkowany samochód na drodze wewnętrznej, ponieważ w ramach definicji drogi wewnętrznej nie ma przepisów regulujących parkowanie. Z tego samego względu możesz zaparkować samochód na skrzyżowaniu z drogą wewnętrzną całkowicie ograniczając widoczność poruszającym się samochodom, natomiast nie dostaniesz za to mandatu, ponieważ skrzyżowanie drogi publicznej z drogą wewnętrzną w myśl przepisów o ruchu drogowym nie jest skrzyżowaniem.

Brunon K.

Postautor: Brunon K. » 19 kwie 2019, 20:47

Mieszkaniec_orlin123 pisze:Przyczyna jest dość prosta.

Niewielka grupa mieszkańców celowo trzyma tam samochody, by utrudniać wyjazd z zewnętrznych miejsc postojowych.
Nie są to inwalidzi czy seniorzy, lecz w większości ludzie przed 30tka.
Nawet się nie kryją ze swoimi zamiarami, pisząc o tym kiedyś na facebookowym forum.

(...)
Wiec jedyne rozwiązanie to przegłosowanie strefy.

Nie chcę ględzić, ale co najmniej niektóre niebieskie miejsca dla "niepełnosprawnych" nie są dla niepełnosprawnych. Bywa, że jakiś ubol załatwia sobie na lewo miejsce parkingowe w ten sposób.
Ostatnio zmieniony 22 lip 2019, 22:23 przez Brunon K., łącznie zmieniany 1 raz.

Tomi

Postautor: Tomi » 20 kwie 2019, 8:07

Zdaje sobie sprawę ze parkowanie na takich miejscach gdzie wzdłuż są zaparkowane samochody jest mocno utrudnione a niekiedy nierealne. Mam nadzieję że uda nam się kiedyś przegłosować strefę. Szkoda mi jedynie ze ludzie nie potrafią uszanować innych tylko na złość im utrudniają żeby nie mieli za łatwo.

Wróć do „Orlińskiego 3 (etap VI) – forum mieszkańców budynku”