Akt notarialny - przeniesienie własności nowego mieszkania - Orlińskiego 3
Re: Akt notarialny - przeniesienie własności nowego mieszkania - Orlińskiego 3
Mieszkanie odebraliśmy 17.11 I o akcie notarialnym cisza... dzwoniliście tam z pytaniami czy sami zadzwonili?
Mieszkanie odebrane 21 listopada. Akty miałem 14 grudnia. Sami dzwonią tydzień wcześniej.
Mieszkanie + komórka + kredyt mdm = 2200 zł u notariusza
Od podpisania aktu 14 dni na zgłoszenie do podatku od nieruchomości na oś. Zgody
Mieszkanie + komórka + kredyt mdm = 2200 zł u notariusza
Od podpisania aktu 14 dni na zgłoszenie do podatku od nieruchomości na oś. Zgody
Do mnie też zadzwonili sami...ku mojemu zdziwieniu 3 dni po odebraniu mieszkania. Akt podpisany dziś
Prosze o informacje czy decydowaliscie sie na uslugi notariusza od budimeksu czy szukaliscie innych?
Slyszalam rozne opinie na temat wysokosci taksy u notariusza z ktorym wspolpracuje budimex.
Czy moglibyscie powiedziec ile okolo wychodzilo za mieszkanie (za jaki metraz), a ile za miejsce w garazu?
Slyszalam rozne opinie na temat wysokosci taksy u notariusza z ktorym wspolpracuje budimex.
Czy moglibyscie powiedziec ile okolo wychodzilo za mieszkanie (za jaki metraz), a ile za miejsce w garazu?
Notariusz 'Budimexowy'. 50m2 mieszkanie. 1900. Z czego ok 500 miejsce postojowe w garażu podziemnym
No to w cale nie drogo. Stawki są podane przez ustawę i mogą być powiększone maksymalnie bodajże o 10-15%.
To jest wynegocjowana kwota. Delikatnie Ale jednak. Nie umiem się targowac więc wiecie...moze się da taniej.
a mozna zapytac jaka byla poczatkowa?
Mi dzis Pani przez telefon powiedziala 2300zl za mieszkanie 62m z hipoteka, bede negocjowac.
Mi dzis Pani przez telefon powiedziala 2300zl za mieszkanie 62m z hipoteka, bede negocjowac.
DarekP pisze:No to w cale nie drogo. Stawki są podane przez ustawę i mogą być powiększone maksymalnie bodajże o 10-15%.
Bzdura. W ustawie podane są maksymalne stawki notarialne. A inna ustawa o towarach i usługach (czy jakoś tak-nie pamiętam) mówi, że jak nie ma rozróżnienia na netto i brutto to podana kwota jest kwotą brutto. Więc podane w ustawie kwoty to maksymalne kwoty brutto. Notariusz nie ma prawa naliczać od nich jeszcze VATu.
U mnie startowo u notariusza Budimexu było 2500 za lokal + miejsce postojowe z osobną KW.
Ostatecznie zapłaciłem 1520zł.
Negocjacji nie było. Zadzwoniłem do Budimexu z informacją, że nie skorzystam z ich notariusza ponieważ jest za drogi i mam inną opcję u notariusza na Centrum C, który za to samo zaproponował mi 1450zł. Poprosiłem o przesłanie dokumentów do tego notariusza. Po 20 min zadzwonił notariusz Budimexu z pytaniem co możemy dla Pana zrobić.
Chcecie negocjować? Wystarczy poprosić o dokładne wyliczenie kosztów notarialnych tj. założenie KW tyle, złożenie wniosku tyle, itp. Notariusz ma obowiązek wyliczyć to co do złotówki. W moim przypadku koszty notarialne wyszły ok 850zł. Reszta to zarobek notariusza.
Ostatecznie zapłaciłem 1520zł.
Negocjacji nie było. Zadzwoniłem do Budimexu z informacją, że nie skorzystam z ich notariusza ponieważ jest za drogi i mam inną opcję u notariusza na Centrum C, który za to samo zaproponował mi 1450zł. Poprosiłem o przesłanie dokumentów do tego notariusza. Po 20 min zadzwonił notariusz Budimexu z pytaniem co możemy dla Pana zrobić.
Chcecie negocjować? Wystarczy poprosić o dokładne wyliczenie kosztów notarialnych tj. założenie KW tyle, złożenie wniosku tyle, itp. Notariusz ma obowiązek wyliczyć to co do złotówki. W moim przypadku koszty notarialne wyszły ok 850zł. Reszta to zarobek notariusza.
Wróć do „Orlińskiego 3 (etap VI) – forum mieszkańców budynku”