Czynsz w mieszkaniach / opłaty za użytkowanie - Orlińskiego 3

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
amm

Re: Czynsz w mieszkaniach / opłaty za użytkowanie - Orlińskiego 3

Postautor: amm » 17 lut 2018, 10:17

Ona78 pisze:Nareszcie, chociaz i tak strasznie dlugo to trwalo!
Skoro oplaty nalezy wnosic z gory do 10 kazdego miesiaca to czy mam rozumiec, iz zalegly czynsz, juz i tak po terminie nalezy wniesc natychmiast za 2,5 miesiaca? Nie doczytalam sie nigdzie zadnej wzmianki o odroczonym terminie platnosci, w zwiazku z opoznieniem w przeslanych wymiarach oplat, jakby nie patrzec nie z winy lokatorow.

ja zapłaciłam za luty, za marzec planuje zapłacić na początku marca, tj. do 10tego. Prosze wyprowadźcie mnie z błędu jeśli źle rozumuję. :)

pawd_tbg

Postautor: pawd_tbg » 17 lut 2018, 11:43

Ja w e-kartotece mam rachunek do zapłaty za grudzień i za styczeń. Tak na chłopski rozum za luty tak samo przydało by się żeby był, ale go nie ma. Więc opłacę te dwa co dostałem na pocztę i które mam w e-kartotece i zobaczymy co się będzie działo dalej.

marzec

Postautor: marzec » 18 lut 2018, 11:43

amm pisze:
Ona78 pisze:Nareszcie, chociaz i tak strasznie dlugo to trwalo!
Skoro oplaty nalezy wnosic z gory do 10 kazdego miesiaca to czy mam rozumiec, iz zalegly czynsz, juz i tak po terminie nalezy wniesc natychmiast za 2,5 miesiaca? Nie doczytalam sie nigdzie zadnej wzmianki o odroczonym terminie platnosci, w zwiazku z opoznieniem w przeslanych wymiarach oplat, jakby nie patrzec nie z winy lokatorow.

ja zapłaciłam za luty, za marzec planuje zapłacić na początku marca, tj. do 10tego. Prosze wyprowadźcie mnie z błędu jeśli źle rozumuję. :)

źle rozumujesz niestety. Oprócz podanej daty do 10 każdego miesiąca jest również informacja, że płatne z góry. Więc do 10 marca należy zapłacić już za marzec, a za styczeń i luty jak najszybciej. I to nie jest tak, że skoro z ich winy nie przesłali wcześniej rozliczeń to my teraz możemy zwlekać z opłatą. Każdy wiedział że trzeba będzie zapłacić więc powinien mieć przygotowane pieniądze przynajmniej w kwocie jaką wystawił budimex za wcześniejszy miesiąc.
Podsumowując;
Najlepiej zapłacić do 10 marca wszystko łącznie z rozliczeniem marcowym.

amm

Postautor: amm » 18 lut 2018, 20:34

marzec pisze:
amm pisze:ja zapłaciłam za luty, za marzec planuje zapłacić na początku marca, tj. do 10tego. Prosze wyprowadźcie mnie z błędu jeśli źle rozumuję. :)

źle rozumujesz niestety. Oprócz podanej daty do 10 każdego miesiąca jest również informacja, że płatne z góry. Więc do 10 marca należy zapłacić już za marzec(...)

dokładnie o to mi chodziło :)

jaro1

Postautor: jaro1 » 22 lut 2018, 14:41

Witam Wszystkich pierwszym postem.
bruinen pisze:Ja dzisiaj dostałem list od Gremaxu. Opłaty wyglądają tak:
Eksploatacja 2,05 zł/m2
Ochrona 0,62 zł/m2
Śmieci 1 zł/m2

Ta lista jest niekompletna. Ja w swoim rozliczeniu mam:
Eksploatacja 2,05 zł/m2
Ochrona 0,62 zł/m2
Śmieci 1 zł/m2
Podgrzanie wody 0,41/m2
Centralne CO 0,68/m2

Razem stałych opłat wychodzi 4,76/m2. Uważam, że to dużo. Poza tym śmieci są liczone od metra kw. a nie od liczby osób... co ma piernik do wiatraka? Pytałem po znajomych, też uważają że to dziwne.

ragandbones

Postautor: ragandbones » 22 lut 2018, 14:53

jaro1 pisze: Pytałem po znajomych, też uważają że to dziwne.

Jest to popularna praktyka odkad ludzie zaczeli zanizac liczbe osob mieszkajacych w mieszkaniu w celu obnizenia kosztow. Metrazu nie zanizysz, wiec choc moze mniej sprawiedliwie, tak jednak bez mozliwosci kombinatorstwa. Ludzie ludziom zgotowali ten los ;)

Tommy

Postautor: Tommy » 22 lut 2018, 15:24

Śmieci powinny być docelowo liczone w proporcji do zużycia wody. Tak jest najbardziej sprawiedliwie.

bruinen

Postautor: bruinen » 22 lut 2018, 16:43

Też uważam, że "deklaracja ilości osób" to nieporozumienie, całe życie słyszałem o sąsiadach, gdzie na 80m2 mieszkała oficjalnie jedna osoba (naprawdę rodzina 2+2). Jak się da to najlepiej byłoby tak jak pisze Tommy liczyć śmieci proporcjonalnie do wody, a jak nie to do metrów mieszkania.
Ktoś się orientuje kiedy będą pierwsze realne odczyty zużycia i zwroty/dopłaty do mediów?

pawd_tbg

Postautor: pawd_tbg » 22 lut 2018, 16:51

Na tą chwilę śmieci jak dla mnie są jak najbardziej sprawiedliwe. Komunalnych śmieci nie ma prawie wcale. W tej chwili blok generuje śmieci budowlane, które są tym większe im większe ma ktoś mieszkanie. A jak zniknie kontener budowlany to śmieci powinny być podpięte pod zużycie ciepłej wody. Tego nie da się oszukać. Singiel na 100 m2 dalej mało zapłaci, no chyba że będzie to rodzina 2 +2.
Rozmawiając z znajomymi mało kto ma prawdziwą ilość osób zdeklarowaną, nawet jak są w spółdzielniach i koszt to 5 zł od osoby.

Wróć do „Orlińskiego 3 (etap VI) – forum mieszkańców budynku”