Odbiory mieszkań od dewelopera - uwagi i zgłoszenia - Orlińskiego 3

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
jekatjerina

Re: Odbiory mieszkań od dewelopera - uwagi i zgłoszenia - Orlińskiego 3

Postautor: jekatjerina » 16 sty 2018, 18:21

Hej! U nas wciąż cisza z drugim terminem odbioru... pierwszy był 23.11. Mamy jedynie informacje od Pana Filipa, że prace ukończone w zeszłym tygodniu. Ktoś miał już drugi odbiór?

krzysztofp

Postautor: krzysztofp » 16 sty 2018, 18:42

Pigułeczka pisze:Niestety nic nowego. Jedynym zaskoczeniem było, że dzisiaj zadzwoniła pani z BDX z propozycją podpisania przeniesienia aktu własności BEZ ODBIORU mieszkania :lol: Pani sumiennie zapewniała mnie, że w akcie zostanie zawarty odpowiedni aneks o tym, że deweloper zobowiązuje się do usunięcia usterek z protokołu pierwszego odbioru. Mało tego już ustalili mi termin potencjalnego spotkania z notariuszem. A "zaproszenie" na spotkane zostało już wysłane :D

U mnie jeszcze lepiej! Dostałem telefon z propozycją spotkania na 24.01 - tj. środa, na odbiór. "Wszystko będzie miał pan potwierdzone mailowo." Mailowo otrzymałem pismo - odbiór 24.01 (tak, pierwszy odbiór, mieszkania na oczy nie widziałem), a 25.01 notariusz. Pozwolę sobie przytoczyć słowa wiceministra kultury: "zgniłem, jak to zobaczyłem". :-)

Pigułeczka

Postautor: Pigułeczka » 17 sty 2018, 8:36

jekatjerina pisze:Hej! U nas wciąż cisza z drugim terminem odbioru... pierwszy był 23.11. Mamy jedynie informacje od Pana Filipa, że prace ukończone w zeszłym tygodniu. Ktoś miał już drugi odbiór?

Ja nie miałam drugiego odbioru jeszcze. Informacja od p. Filipa taka sama... Już prawie ale jeszcze nie do końca... Ciekawe kiedy to ruszy.

Gosia&Piotr

Postautor: Gosia&Piotr » 17 sty 2018, 8:59

Współczuję tym, którzy dopiero po raz pierwszy będą odbierać mieszkania. Ja nadal czekam na drugi odbiór. Dzwonię, piszę e-mail i cały czas ta sama gadka "niestety nie mam dla Pani nowych informacji. Jak tylko wykonawca zgłosi wykonanie mieszkanie niezwłocznie się z Panią skontaktuje".
W napływie wielkiej złości złożyłam formalne pismo w Budimexie, że żądam wydania kluczy, że nie działają zgodnie z ustawą deweloperską itp. W odpowiedzi otrzymałam tą samą wiadomość j.w. Jak do dziś nie dostanę żadnej informacji o odbiorze to idę do adwokata. Nie mieści mi się w głowie , jak deweloper może nie miec żadnego nadzoru i możliwości, zeby przyspieszyć wykonawcę!

OKO

Postautor: OKO » 17 sty 2018, 12:12

Ciekawe na co potrzebuja tyle czasu, skoro juz wiekszosc mieszkan jest oddana...zupelnie tego nie rozumiem. Jedni juz planuja przeprowadzkę, a inni jeszcze nie widzieli mieszkania. Jak to jest ze Bdx moze nie dotrzymac warunkow umowy, ale w druga strone juz to tak nei dziala...

matt

Postautor: matt » 22 sty 2018, 14:15

Czy ktoś z Was miał już drugi odbiór, ewentualnie ma wyznaczony termin takiego odbioru ?

jekatjerina

Postautor: jekatjerina » 22 sty 2018, 14:56

matt pisze:Czy ktoś z Was miał już drugi odbiór, ewentualnie ma wyznaczony termin takiego odbioru ?

U nas dalej cisza...

krzysztofp

Postautor: krzysztofp » 24 sty 2018, 14:35

Jestem właśnie po pierwszym odbiorze. Wypunktowałem 21 usterek, mieszkania nie odebrałem. Przykładowo: praktycznie wszystkie wylewki krzywe, źle osadzone drzwi wejściowe, porysowana jedna szyba w drzwiach balkonowych, jedna szyba w balkonie pęknięta. Przedstawiciele BXu nie potrafili powiedzieć skąd wyniknęło opóźnienie i dlaczego mieszkanie nie jest na tip-top, mimo takiego opóźnienia. Moje the best of: mały balkon (a raczej płytki, które są nie do przyjęcia) i na dużym balkonie rdzewiejąca już balustrada.

https://drive.google.com/open?id=1sJdIF ... cndMSVDr_2

To układał prawdziwy fliziarz-maestro:
https://drive.google.com/open?id=1cFVzB ... wrbnwkkvAQ

OKO

Postautor: OKO » 24 sty 2018, 14:48

To jest już jawne w **** granie. Jak można w ogóle przedstawić mieszkanie do odbioru? Szybę przynajmniej mogliby wymienić i balkony uprzatnac zanim pokazali właścicielom. Jeszcze z takim opóźnieniem. Jaja sobie zrobili. Niepoważni.

pawd_tbg

Postautor: pawd_tbg » 25 sty 2018, 16:29

Dokładnie jaja, oni wiedzieli jaki efekt będzie. Ale dzięki tej próbie odbioru, będą mogli wezwać właściciela do przeniesienia własności, z dopiskiem że wady z protokołu zostaną usunięte. I w taki sposób oni są czyści, fajni i w ogóle zajebiści bo dotrzymali kolejnych obietnic.
A że właściciel lokalu się na przeniesienie własności raczej nie zgodzi - to oni są już niewinni, to nie ich wina, my zrobiliśmy wszystko i właściciela wzywaliśmy do przeniesienia własności.
Jednym słowem BX :P

Wróć do „Orlińskiego 3 (etap VI) – forum mieszkańców budynku”