UPC vs Netia - którego dostawcę internetu wybrać - opinie na forum

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Dawid_11474

UPC vs Netia - którego dostawcę internetu wybrać - opinie na forum

Postautor: Dawid_11474 » 02 lut 2018, 16:36

Witam serdecznie mieszkańców.

Czy ktoś posiada już u siebie któregoś z tych operatorów? Zastanawiam się nad podłączem pakietu internet +tv.
Jeżeli macie, to jak jest z jakością i jakie oferty wam przedstawiono?

krzysztofp

Re: UPC vs Netia - którego dostawcę internetu wybrać - opinie na forum

Postautor: krzysztofp » 05 lut 2018, 11:33

Łap kontakt do naszego opiekuna UPC:

tel 575-344-814
dariusz.kubala@sales.upc.pl

Ja będę przenosił usługi UPC z innej lokalizacji. Generalnie stawiam UPC > Netia.

Dawid_11474

Postautor: Dawid_11474 » 07 lut 2018, 10:22

Wybrałem jednak Netię, z racji lepszej oferty niż dostałem w UPC.
Podstawowy pakiet 100mb/s + TV osobista z możliwością wyboru pakietów wg. uznania, za 50zł/mc - oraz z tym plusem że umowa jest tylko na ROK.
W ciągu jednego dnia spotkanie z przedstawicielem i montaż na drugi dzień.

Potestuje prędkość i TV, to podzielę się jak to wygląda :)

krzysztofp

Postautor: krzysztofp » 07 lut 2018, 12:10

Dawid_11474 pisze:Wybrałem jednak Netię, z racji lepszej oferty niż dostałem w UPC.
Podstawowy pakiet 100mb/s + TV osobista z możliwością wyboru pakietów wg. uznania, za 50zł/mc - oraz z tym plusem że umowa jest tylko na ROK.

A widzisz kolego, bo mi akurat pakiet TV wisi, wziąłem podstawowy, bo była promocja za 1 zł czy coś takiego, zależało mi na szybkim internecie. Do stabilności łącza udostępnianego przez Netię (Telekomunę) miałem wiele zastrzeżeń (w innej lokalizacji), może tutaj na Orlińskiego będzie inaczej. W UPC mam 250 Mb/s i bardzo sobie chwalę. Gry online na PS4, Netflix i YouTube w 4K - wszystko chodzi idealnie. 59 zł / mc.

michal_

Postautor: michal_ » 07 lut 2018, 20:07

krzysztofp pisze:
Dawid_11474 pisze:Wybrałem jednak Netię, z racji lepszej oferty niż dostałem w UPC.

A widzisz kolego, bo mi akurat pakiet TV wisi, wziąłem podstawowy, bo była promocja za 1 zł czy coś takiego, zależało mi na szybkim internecie. Do stabilności łącza udostępnianego przez Netię (Telekomunę) miałem wiele zastrzeżeń (w innej lokalizacji), może tutaj na Orlińskiego będzie inaczej. W UPC mam 250 Mb/s i bardzo sobie chwalę. Gry online na PS4, Netflix i YouTube w 4K - wszystko chodzi idealnie. 59 zł / mc.

Czy ta umowa z UPC też jest 12 miesięcy ?

krzysztofp

Postautor: krzysztofp » 08 lut 2018, 11:22

michal_ pisze:Czy ta umowa z UPC też jest 12 miesięcy ?

24 miesiące akurat.

michalxg

Postautor: michalxg » 09 lut 2018, 7:24

W poprzednim miejscu zamieszkania miałem Netia - nie byłem zadowolony, miałem UPC - byłem w miarę zadowolony. Tutaj mam internet od NaszaSiec.net i jestem zdecydowanie zadowolony. Pół roku użytkowania bez żadnych problemów.

Dawid_11474

Postautor: Dawid_11474 » 09 lut 2018, 10:03

Widzę że co przypadek to inne opinie :D
Poza tym co inna lokalizacja, to działanie każdej z sieci może być różne i trzeba brać to pod uwagę.

Podsumowując:
- UPC - opinie ma ogólnie pozytywne, duża i znana marka, ale oferta cenowa i możliwość umowy tylko na 24mc często nie zachęca klientów z naszego osiedla. Nigdy nie miałem, więc co do jakości się nie wypowiadam - ale z tego co się orientuje to w naszym bloku UPC śmiga na normalnych kablach nie na światłowodzie jak Netia. Do tego brak nagrywarki w standardzie to spory minus.

- NaszaSiec.net - tak jak pisze kolega Michał sieć śmiga fajnie, natomiast nie przekonuje ich kapitał zakładowy bo podobno jest na granicy kilku tysięcy zł, więc w każdym momencie firma może przestać istnieć. Co do cen i wyboru pakietów - porównywalnie do Netii, nawet trochę drożej i umowa też bodajże tylko na 24mc.

- Netia - aktualnie najtańsza oferta na rynku, w dodatku biorąc od przedstawiciela naszego Osiedla możliwa umowa na 12mc, a nie na 24 jak podane na stronie. Instalacja była za 31zł. W pakiecie podstawowym nagrywarka mini. Nie będę chwalić do przodu bo na razie testuję, ale potrzebowałem neta na 1/2 laptopy + TV i telefon od czasu do czasu, więc póki co spokojnie wystarcza.

Krótko mówiąc dopóki się nie przekonamy na własnej skórze, to się nie dowiemy od nikogo nic konkretnego :)

Pozdrawiam

michalxg

Postautor: michalxg » 11 lut 2018, 23:36

Dawid_11474 pisze:Widzę że co przypadek to inne opinie :D
Poza tym co inna lokalizacja, to działanie każdej z sieci może być różne i trzeba brać to pod uwagę.

Podsumowując:
- UPC - opinie ma ogólnie pozytywne, duża i znana marka, ale oferta cenowa i możliwość umowy tylko na 24mc często nie zachęca klientów z naszego osiedla. Nigdy nie miałem, więc co do jakości się nie wypowiadam - ale z tego co się orientuje to w naszym bloku UPC śmiga na normalnych kablach nie na światłowodzie jak Netia. Do tego brak nagrywarki w standardzie to spory minus.

- NaszaSiec.net - tak jak pisze kolega Michał sieć śmiga fajnie, natomiast nie przekonuje ich kapitał zakładowy bo podobno jest na granicy kilku tysięcy zł, więc w każdym momencie firma może przestać istnieć. Co do cen i wyboru pakietów - porównywalnie do Netii, nawet trochę drożej i umowa też bodajże tylko na 24mc.

- Netia - aktualnie najtańsza oferta na rynku, w dodatku biorąc od przedstawiciela naszego Osiedla możliwa umowa na 12mc, a nie na 24 jak podane na stronie. Instalacja była za 31zł. W pakiecie podstawowym nagrywarka mini. Nie będę chwalić do przodu bo na razie testuję, ale potrzebowałem neta na 1/2 laptopy + TV i telefon od czasu do czasu, więc póki co spokojnie wystarcza.

Krótko mówiąc dopóki się nie przekonamy na własnej skórze, to się nie dowiemy od nikogo nic konkretnego :)

Pozdrawiam

Fajne porównanie. Warto jeszcze dodać, że w przypadku UPC sieć idzie po koncentryku, więc ciężej o dobry router, a ten od nich jest naprawdę bardzo przeciętny. W poprzednim mieszkaniu miałem problem, bo zasięgiem nie obejmował wszystkich pomieszczeń.

Nie do końca jest to ich wada, mała firma daje większe możliwości jeśli chodzi o negocjacje, a raczej nie ma się co obawiać - zniknąć nie zniknie, działa na rynku od paru dobrych lat, a w najgorszym wypadku zostanie wchłonięta przez jedną z pozostałych dwóch :)

Co do Netii - tam był problem taki, że byłem ich jedynym klientem w bloku (początkowo miałem sieć osiedową, którą przejęła kolejna firma którą przejęła kolejna firma i w końcu przejęła ich Netia) i z tego tytułu nie opłacało im się inwestować w wymianę instalacji która była już stara i nie dawała możliwości podpięcia takich prędkości jak obecnie są w standardzie.

PijeJabole

Postautor: PijeJabole » 12 lut 2018, 10:54

A ja od siebie dodam że jest jeszcze Orange Światłowód.

Mam i bardzo chwalę (opcja 100Mb realnie wyciąga na kablu około 120Mb, z ich routerem od 90Mb do 110Mb po WiFi).
Router schowałem w skrzynce teletechnicznej w przedpokoju, nic nie widać i nie mam problemów z ekranowaniem.

Wróć do „Orlińskiego 3 (etap VI) – forum mieszkańców budynku”