Witam serdecznie mieszkańców.
Czy ktoś posiada już u siebie któregoś z tych operatorów? Zastanawiam się nad podłączem pakietu internet +tv.
Jeżeli macie, to jak jest z jakością i jakie oferty wam przedstawiono?
UPC vs Netia - którego dostawcę internetu wybrać - opinie na forum
-
-
Re: UPC vs Netia - którego dostawcę internetu wybrać - opinie na forum
Łap kontakt do naszego opiekuna UPC:
tel 575-344-814
dariusz.kubala@sales.upc.pl
Ja będę przenosił usługi UPC z innej lokalizacji. Generalnie stawiam UPC > Netia.
tel 575-344-814
dariusz.kubala@sales.upc.pl
Ja będę przenosił usługi UPC z innej lokalizacji. Generalnie stawiam UPC > Netia.
-
Wybrałem jednak Netię, z racji lepszej oferty niż dostałem w UPC.
Podstawowy pakiet 100mb/s + TV osobista z możliwością wyboru pakietów wg. uznania, za 50zł/mc - oraz z tym plusem że umowa jest tylko na ROK.
W ciągu jednego dnia spotkanie z przedstawicielem i montaż na drugi dzień.
Potestuje prędkość i TV, to podzielę się jak to wygląda
Podstawowy pakiet 100mb/s + TV osobista z możliwością wyboru pakietów wg. uznania, za 50zł/mc - oraz z tym plusem że umowa jest tylko na ROK.

-
Dawid_11474 pisze:Wybrałem jednak Netię, z racji lepszej oferty niż dostałem w UPC.
A widzisz kolego, bo mi akurat pakiet TV wisi, wziąłem podstawowy, bo była promocja za 1 zł czy coś takiego, zależało mi na szybkim internecie. Do stabilności łącza udostępnianego przez Netię (Telekomunę) miałem wiele zastrzeżeń (w innej lokalizacji), może tutaj na Orlińskiego będzie inaczej. W UPC mam 250 Mb/s i bardzo sobie chwalę. Gry online na PS4, Netflix i YouTube w 4K - wszystko chodzi idealnie. 59 zł / mc.
krzysztofp pisze:Dawid_11474 pisze:Wybrałem jednak Netię, z racji lepszej oferty niż dostałem w UPC.
A widzisz kolego, bo mi akurat pakiet TV wisi, wziąłem podstawowy, bo była promocja za 1 zł czy coś takiego, zależało mi na szybkim internecie. Do stabilności łącza udostępnianego przez Netię (Telekomunę) miałem wiele zastrzeżeń (w innej lokalizacji), może tutaj na Orlińskiego będzie inaczej. W UPC mam 250 Mb/s i bardzo sobie chwalę. Gry online na PS4, Netflix i YouTube w 4K - wszystko chodzi idealnie. 59 zł / mc.
Czy ta umowa z UPC też jest 12 miesięcy ?
-
michal_ pisze:Czy ta umowa z UPC też jest 12 miesięcy ?
24 miesiące akurat.
W poprzednim miejscu zamieszkania miałem Netia - nie byłem zadowolony, miałem UPC - byłem w miarę zadowolony. Tutaj mam internet od NaszaSiec.net i jestem zdecydowanie zadowolony. Pół roku użytkowania bez żadnych problemów.
-
Widzę że co przypadek to inne opinie 
Poza tym co inna lokalizacja, to działanie każdej z sieci może być różne i trzeba brać to pod uwagę.
Podsumowując:
- UPC - opinie ma ogólnie pozytywne, duża i znana marka, ale oferta cenowa i możliwość umowy tylko na 24mc często nie zachęca klientów z naszego osiedla. Nigdy nie miałem, więc co do jakości się nie wypowiadam - ale z tego co się orientuje to w naszym bloku UPC śmiga na normalnych kablach nie na światłowodzie jak Netia. Do tego brak nagrywarki w standardzie to spory minus.
- NaszaSiec.net - tak jak pisze kolega Michał sieć śmiga fajnie, natomiast nie przekonuje ich kapitał zakładowy bo podobno jest na granicy kilku tysięcy zł, więc w każdym momencie firma może przestać istnieć. Co do cen i wyboru pakietów - porównywalnie do Netii, nawet trochę drożej i umowa też bodajże tylko na 24mc.
- Netia - aktualnie najtańsza oferta na rynku, w dodatku biorąc od przedstawiciela naszego Osiedla możliwa umowa na 12mc, a nie na 24 jak podane na stronie. Instalacja była za 31zł. W pakiecie podstawowym nagrywarka mini. Nie będę chwalić do przodu bo na razie testuję, ale potrzebowałem neta na 1/2 laptopy + TV i telefon od czasu do czasu, więc póki co spokojnie wystarcza.
Krótko mówiąc dopóki się nie przekonamy na własnej skórze, to się nie dowiemy od nikogo nic konkretnego
Pozdrawiam

Poza tym co inna lokalizacja, to działanie każdej z sieci może być różne i trzeba brać to pod uwagę.
Podsumowując:
- UPC - opinie ma ogólnie pozytywne, duża i znana marka, ale oferta cenowa i możliwość umowy tylko na 24mc często nie zachęca klientów z naszego osiedla. Nigdy nie miałem, więc co do jakości się nie wypowiadam - ale z tego co się orientuje to w naszym bloku UPC śmiga na normalnych kablach nie na światłowodzie jak Netia. Do tego brak nagrywarki w standardzie to spory minus.
- NaszaSiec.net - tak jak pisze kolega Michał sieć śmiga fajnie, natomiast nie przekonuje ich kapitał zakładowy bo podobno jest na granicy kilku tysięcy zł, więc w każdym momencie firma może przestać istnieć. Co do cen i wyboru pakietów - porównywalnie do Netii, nawet trochę drożej i umowa też bodajże tylko na 24mc.
- Netia - aktualnie najtańsza oferta na rynku, w dodatku biorąc od przedstawiciela naszego Osiedla możliwa umowa na 12mc, a nie na 24 jak podane na stronie. Instalacja była za 31zł. W pakiecie podstawowym nagrywarka mini. Nie będę chwalić do przodu bo na razie testuję, ale potrzebowałem neta na 1/2 laptopy + TV i telefon od czasu do czasu, więc póki co spokojnie wystarcza.
Krótko mówiąc dopóki się nie przekonamy na własnej skórze, to się nie dowiemy od nikogo nic konkretnego

Pozdrawiam
Dawid_11474 pisze:Widzę że co przypadek to inne opinie
Podsumowując:
Pozdrawiam
Fajne porównanie. Warto jeszcze dodać, że w przypadku UPC sieć idzie po koncentryku, więc ciężej o dobry router, a ten od nich jest naprawdę bardzo przeciętny. W poprzednim mieszkaniu miałem problem, bo zasięgiem nie obejmował wszystkich pomieszczeń.
Nie do końca jest to ich wada, mała firma daje większe możliwości jeśli chodzi o negocjacje, a raczej nie ma się co obawiać - zniknąć nie zniknie, działa na rynku od paru dobrych lat, a w najgorszym wypadku zostanie wchłonięta przez jedną z pozostałych dwóch

Co do Netii - tam był problem taki, że byłem ich jedynym klientem w bloku (początkowo miałem sieć osiedową, którą przejęła kolejna firma którą przejęła kolejna firma i w końcu przejęła ich Netia) i z tego tytułu nie opłacało im się inwestować w wymianę instalacji która była już stara i nie dawała możliwości podpięcia takich prędkości jak obecnie są w standardzie.
-
A ja od siebie dodam że jest jeszcze Orange Światłowód.
Mam i bardzo chwalę (opcja 100Mb realnie wyciąga na kablu około 120Mb, z ich routerem od 90Mb do 110Mb po WiFi).
Router schowałem w skrzynce teletechnicznej w przedpokoju, nic nie widać i nie mam problemów z ekranowaniem.
Mam i bardzo chwalę (opcja 100Mb realnie wyciąga na kablu około 120Mb, z ich routerem od 90Mb do 110Mb po WiFi).
Router schowałem w skrzynce teletechnicznej w przedpokoju, nic nie widać i nie mam problemów z ekranowaniem.
Wróć do „Orlińskiego 3 (etap VI) – forum mieszkańców budynku”