Zapach w garażu / czy w garażu Orlińskiego 3 jest zapach z lokali gastronomicznych

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Cygnus

Zapach w garażu / czy w garażu Orlińskiego 3 jest zapach z lokali gastronomicznych

Postautor: Cygnus » 31 sie 2019, 20:37

Witam

W Avii mamy problem z zapachem w garażu, stąd mam pytanie, czy u Was w garażu też było czuć, lub jest czuć zapach smażenia z któregokolwiek lokalu gastronomicznego, z wietnamczyka czy burgera ?

Pozdrawiam

Aga123

Re: Zapach w garażu / czy w garażu Orlińskiego 3 jest zapach z lokali gastronomicznych

Postautor: Aga123 » 09 mar 2020, 14:21

Tak u nas w garażu podziemnym także czuć zapach lokali gastronomicznych ponieważ wyloty wentylacyjne z lokali są skierowane właśnie do garażu stąd ten problem.
Czy na Avii aktywuje Wam to alarmy ppoż ?

knd

Re: Zapach w garażu / czy w garażu Orlińskiego 3 jest zapach z lokali gastronomicznych

Postautor: knd » 09 mar 2020, 17:57

W Orlińskiego 3 czuć, ale wcale nie tak często, a jeśli już, to moim zdaniem nie tak mocno. Na pewno nie jest to to, co opisywane na forach innych bloków - ubrania trzymane w schowku nie śmierdzą jedzeniem, nie jest też aż tak, żeby nie dało się wejść i np. zrobić czegoś przy aucie, albo porządku w schowku - czyli minimum godzinę da się spędzić. Nie wiem, jak jest w Orlińskiego 5, bo to też część naszej wspólnoty, ale tam nie mam żadnego miejsca postojowego. Ten schowek mam w tuż przy wejściu do klatki C, więc obok An-An.

Wydaje mi się, że nasze "smrody", to bardziej wina cofającego się powietrza z ogólnej wentylacji (bo sam w mieszkaniu czasem czuję zapach dymu papierosowego z innych mieszkań).

Co do tego, co napisała Aga123, to nie jestem pewien, czy przez to włącza się alarm ppoż, bo:
- wtedy włączałby się częściej
- raz "udało" mi się go włączyć po tym jak uruchomiłem samochód i go "przegazowałem" przez dwie sekundy, więc pobiegłem do ochrony gdzie mi powiedzieli, żebym się nie przejmował, bo czujniki działają źle
- śledząc wypowiedzi na FB, to powodem może być też to, że ludzie schodzą tam zapalić papierosa (ale ja tam nigdy kogoś z papierosem nie widziałem)

Nie zauważyłem też wyprowadzenia wentylacji do garażu - te duże wentylatory, które są powieszone na ścianie, to nie wyprowadzenie wentylacji, tylko agregaty do klimatyzacji, one nie są połączone z wentylacją, ani w żaden inny sposób nie przechodzi przez nie powietrze. Tymi małymi rurkami, które z nich wychodzą przepływa zimna ciecz. Ta ciecz chłodzi klimatyzator i lodówki w Żabce - działa to mniej-więcej tak jak lodówka, z tą różnicą, że ta "lodówka" podzielona jest na dwie części.

Z drugiej strony my nie mamy aż tak dużo lokali, które mogą śmierdzieć. Siłą rzeczy Sushi się nie smaży, Kebab też jest mało śmierdzący, bo mięso już mają gotowe, zostaje tylko An-An.

Aga123

Postautor: Aga123 » 11 mar 2020, 0:50

Rury wentylacyjne czyli wyrzutnie tak zwane są odprowadzane do wnętrza garażu i nie chodzi o te wielkie „klimatyzatory”. Czujki działają poprawnie,ochrona nie miała racji. Skoro przebazowanie sprawiło wyrzut większego tlenku węgla to czujka zareagowała prawidłowo . W poprzednim poście nie stwierdziłam ,że lokale aktywują alarmy lecz zadałam pytanie czy tak jest u sąsiadów .

Wróć do „Orlińskiego 3 (etap VI) – forum mieszkańców budynku”