Zmiana części wspólnych a koszty dla Wspólnoty - Orlińskiego 5

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 5 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
egal1754

Re: Zmiana części wspólnych a koszty dla Wspólnoty

Postautor: egal1754 » 20 cze 2018, 16:45

mieszkaniec456 pisze:Temat przepisów ppoż w tym wypadku był poruszony w tym poście i wyśmiany przez użytkownika.
Oczywiście, że każdy korytarz w myśl przepisów techniczno-budowlanych jest drogą ewakuacyjną jeśli prowadzi do wyjścia. A zgodnie z przepisami, parametry drogi ewakuacyjnej, takie jak: szerokość przejść ewakuacyjnych w pomieszczeniach, wyjść ewakuacyjnych z pomieszczeń, dróg ewakuacyjnych poziomych i pionowych, a także drzwi stosowanych na tych drogach, należy (przy uwzględnieniu wszystkich dodatkowych czynników) obliczać proporcjonalnie do maksymalnej liczby osób mogących się nimi ewakuować.

Wszystko się zgadza, tylko ile osób (poza Panem który kupił oba mieszkania i jego rodziną) będzie się ewentualnie ewakuować tą częścią korytarza?
Nikt, i nie ważne czy ścianka będzie czy nie, co najwyżej zaszkodzi on sam sobie (i swojej rodzinie).

Natomiast dywagację czy wpływa to na sprawy związane z p.poż. zostawił bym komuś kto ma odpowiednie uprawnienia w tym temacie i przed wszystkim popiszę się pod rozwiązaniem jakie chcę ktoś wprowadzić.

knd

Postautor: knd » 20 cze 2018, 21:04

Aga123 pisze:To skoro się zajmujesz tematem, na który się wypowiadasz jak sam piszesz to proszę odpowiedz na pytanie jaka jest długość korytarza od drzwi do sąsiada ? bo 1,5 metra, które chce zabudować sąsiad to chyba połowa tego odcinka a nie końcówka jak napisałeś!
I nie pisz bzdur i insynuuj czy ja się zajmuje i co sprawdzam-
inni również mają odmienne zdanie od Twojego znawco tematu, przepisów ppoż i wszystkiego co wiąże się z tym korytarzem.

Z tego co pamiętam, to raczej Ty masz dosyć specyficzne poglądy, które objawiają się między innymi przekonywaniem ludzi, że "strefa zamieszkania nic nie daje".
Tu nie chodzi o to, komu co się wydaje, tylko jak wyglądają fakty, niepotrzebne emocje. Chcę też sprostować coś czego nie zrozumiałaś - ja nie "insynuuję" czym się zajmujesz i co sprawdzasz. Wręcz odwrotnie. Z Twojej wypowiedzi jasno wynika, że nic nie sprawdziłaś.

Awatar użytkownika
Trohgal

Postautor: Trohgal » 20 cze 2018, 21:22

Czytam ten watek i oczom nie wierze
Jeżeli są to dwa mieszkania na końcu korytarza, zmiana ta nie wpływa na zmianę w księgach wieczystych , udziałach w częściach wspólnych oraz nie generuje kosztów dla innych. Jeżeli w umowie będzie wpisane ze po jej zakończeni wszystko ma wrócić do stanu pierwotnego.
To o co wam ludzie chodzi i tak pewnie w życiu nie skorzystacie z tych 1,5m^2. Ale nie Janusze i Grażyny musza drugiemu zrobić pod górkę, przecież ktoś inny nie może mieć lepiej od nich.

knd

Re: Zmiana części wspólnych a koszty dla Wspólnoty - Orlińskiego 5

Postautor: knd » 21 cze 2018, 11:54

Trohgal pisze:Czytam ten watek i oczom nie wierze
Jeżeli są to dwa mieszkania na końcu korytarza, zmiana ta nie wpływa na zmianę w księgach wieczystych , udziałach w częściach wspólnych oraz nie generuje kosztów dla innych. Jeżeli w umowie będzie wpisane ze po jej zakończeni wszystko ma wrócić do stanu pierwotnego.
To o co wam ludzie chodzi i tak pewnie w życiu nie skorzystacie z tych 1,5m^2. Ale nie Janusze i Grażyny musza drugiemu zrobić pod górkę, przecież ktoś inny nie może mieć lepiej od nich.

To właśnie chodzi o sytuację: "bo on będzie miał, a ja nie chcę żeby on miał, bardzo nie chcę i nie obchodzi mnie nic innego".

K260

Postautor: K260 » 21 cze 2018, 12:59

Gdzie 2 polaków tam 3 zdania ... i kłótnia... i sami "eksperci".

Aga123

Postautor: Aga123 » 21 cze 2018, 14:36

Rany ale wszyscy mądrzy i moralni, jakie morały tutaj padają i pouczenia- brawo,
chce tylko napisać by pogodzić " zwaśnione " strony , że nie trzeba wcale zabudowywać korytarza i psuć aranżacji , którą ktoś zaprojektował i szpecić przestrzeni wspólnej pseudościankami. Wystarczy by sąsiad wstawił belkę nośną w ścianę wewnątrz swoich dwóch przyległych mieszkań i po problemie. I korytarz ocalony, mieszkania połączone a projekt tak na ściankę jak i na belkę nośną trzeba mieć, nie mówie już o uchwale.
Ale oczywiście specjaliści na tym forum nie pomysleli by napisać coś konkretnego bo lepiej jest wykpiwać innych i zarzucać im zazdrość, zawiść i wszystkie żmije świata- jakie to typowo szczenięce zachowanie

K260

Postautor: K260 » 21 cze 2018, 15:02

Rany ale wszyscy mądrzy i moralni, jakie morały tutaj padają i pouczenia- brawo,

Mam pytanie merytoryczne. Skąd pomysł z belką nośną?

Aga123

Postautor: Aga123 » 21 cze 2018, 15:41

Mam pytanie sarkastyczne. Skąd pomysł na cytowanie przedmówców i przywalanie się o każde ich słowo ?
Pomysł z belką nośną pochodzi z lewego palca z krańca prawej stopy.

K260

Postautor: K260 » 21 cze 2018, 19:04

No i właśnie o to mi chodziło. Strzela się z palca nie mając wiedzy na ten temat. I tak mamy pełno prawników, budowlańców i strażaków.
Jeśli ktoś ma wiedzę merytoryczną to może się nią podzielić. Np. jestem prawnikiem, potrzebne jest to i to. Ja się na tym po prostu nie znam więc się nie wypowiadam na temat belki czy przepisów p.poż. Skończmy ten cyrk z sarkastycznymi pytaniami. Bo znów marnujemy energię.

domatorka

Postautor: domatorka » 22 cze 2018, 10:51

Nie sądze żeby którykolwiek z Panów p.poż. podpisał zgode na zabudowanie korytarza na "wizje" jakiegoś własciciela mieszkania. Nie ta budowa i nie te czasy. Napisałam to jako osoba pracująca w branży budowlanej, nie laik.

Wróć do „Orlińskiego 5 (etap VII) – forum mieszkańców budynku”