Temperatura w mieszkaniu / utrzymanie odpowiedniej temperatury w mieszkaniu - Orlińskiego 5

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 5 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
michalxg

Re: Temperatura w mieszkaniu / utrzymanie odpowiedniej temperatury w mieszkaniu - Orlińskiego 5

Postautor: michalxg » 02 gru 2018, 12:15

KOSMO pisze:
Tommy pisze:Wentylacja ciągnie jak odkurzacz, więc nie ma

co się zastanawiać tylko działać, pisałem milion razy wywietrzniki mają regulację (te w ścianie przy suficie), są 3 ustawienia klapki 1, 2 i 3, jak ktoś jest bystry to da radę,jak nie jesteś z Mensy to podpowiadam: da się ustawić pozycję 0,5 i jest ona wystarczająca, mniej się nie da bo klapka blokuje się o podstawę zapewniając przelot właśnie w okolicy 50% 1szego ustawienia fabrycznego.... fotek nie będzie, życie to nie komiks, sorry taki mamy klimat, drabinka i do roboty

Skoro nie chcesz pomóc to po co się udzielasz? A już teksty w stylu "fot nie będzie bo życie to nie komiks" to przejaw tylko i wyłączeni buractwa. Zastanawia mnie jedynie czy wiesz o czym mówisz, czy tak po prostu - nie znam się to się wypowiem. Ja osobiście rozebrałem te wywietrzniki na części pierwsze i nie ma w nich żadnej regulacji.

Burek

Re: Temperatura w mieszkaniu / utrzymanie odpowiedniej temperatury w mieszkaniu - Orlińskiego 5

Postautor: Burek » 02 gru 2018, 22:15

W moich też nie było regulacji - wymieniłem, teraz czekam na okienne

michalxg

Postautor: michalxg » 02 gru 2018, 23:51

Burek pisze:W moich też nie było regulacji - wymieniłem, teraz czekam na okienne

Podeślesz jakiegoś linka? :)

bluewave

Postautor: bluewave » 04 gru 2018, 17:07

Przyłączam się do prośby o podanie linku.

Burek

Postautor: Burek » 05 gru 2018, 0:55

Tu nie trzeba linka, kupiłem anemostaty w leroju. Normalne, okrągłe, zakręcane.
Jedyna ich wada to to ze trochę chalasuja przez mocny ciąg wentylacji.
Jednak jest to dużo lepsze rozwiązanie niż w oryginale. Przy tym co zostawił budimex to bezsensowne straty energii.

bluewave

Postautor: bluewave » 05 gru 2018, 22:44

Nie pytam o anemostaty, ale o nawiewniki okienne. Wiem że można je wymienić na inne, np. regulowane ręcznie, ale nie wiem jakie by pasowały a zakładam że nie mogę wybrać dowolnego i myśleć że jakoś to będzie. Oryginalne anemostaty założone przez Budimex wyregulowaliśmy, ponieważ przy wymianie na inne regulowane hałas był taki jakby się na polu stało.
Także jeśli można to prośba o namiary odnośnie nawiewników. Z góry dziękuję.

Brunon K.

Postautor: Brunon K. » 02 kwie 2019, 11:54

W blaszanym przewodzie wentylacji jest zawór z klapami. Można go wyjąc. Metalowa rura z uszczelkami, w niej dwie klapy domykane sprężyną. jak się nawet ręką otworzy te klapy to się od tyłu zczepią ze sobą na zatrzask. po wyjęciu da się odczepić. Jak się wyjmie, i zamknie to znika problem nadmiernego ssania, i hałasu. można jedną uchylić i podeprzeć zapałką, wtedy jest OK.

Nawiewniki okienne to osobny problem. Niestety jedyną ich rolą jest brudzenie sciany. Strumień zimnego powietrza w zimie zdumiewa.

Wydano tyle pieniędzy na kłopotliwą fanaberie.

bluewave

Postautor: bluewave » 02 kwie 2019, 21:35

Dziękuję za odpowiedź, ale pytanie już dawno nieaktualne. Wymieniliśmy w międzyczasie nawiewniki na takie z regulacją. Trochę to kosztowało, ale komfort życia od razu wzrósł. Jeszcze z anemostatem w wc mamy problem, bo ze względu na meble trzeba było wymienić ten założony przez Budimex a że wybraliśmy cokolwiek pasującego w LM to hałas jest jak w zakładzie przemysłowym. Niby nic, ale po pewnym czasie działa na nerwy :(

Wróć do „Orlińskiego 5 (etap VII) – forum mieszkańców budynku”