Zarząd właścicielski wspólnoty mieszkaniowej Orlińskiego 3 i 5

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 5 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
Aga123

Re: Zarząd właścicielski wspólnoty mieszkaniowej Orlińskiego 3 i 5

Postautor: Aga123 » 23 sty 2020, 21:08

Innymi słowy bo może niezrozumiale to ujęłam - gdy system ppoż zostanie doprowadzony do pełnej sprawności i nie będzie generował fałszywych częstych alarmów - ochrony nie będzie . A teraz obecnie cały czas pracuje i deweloper i firma zewnętrzna nad usprawnieniem i naprawą ppoż
Co tez było tłumaczone na zebraniu

Wilu84

Postautor: Wilu84 » 24 sty 2020, 9:05

Aga123 pisze:Innymi słowy bo może niezrozumiale to ujęłam - gdy system ppoż zostanie doprowadzony do pełnej sprawności i nie będzie generował fałszywych częstych alarmów - ochrony nie będzie . A teraz obecnie cały czas pracuje i deweloper i firma zewnętrzna nad usprawnieniem i naprawą ppoż
Co tez było tłumaczone na zebraniu

Wie może Pani kiedy będzie strefa w końcu na Orlinskiego 5? Już sporo mieszkańców jest zmęczona ciaglymi problemami z wyjazdu z miejsc parkingowych podziemnych i zewnętrznych, przez dziko parkujacych...

hej

Postautor: hej » 24 sty 2020, 10:55

A to ochrona jeszcze jest? Ciekaw jestem, jakie są jej zadania. Od kilku miesięcy nie widziałem nikogo, a naprawdę nie siedzę zamknięty w czterech ścianach. Chyba, że mają tylko siedzieć w kanciapie ;)

Aga123

Postautor: Aga123 » 24 sty 2020, 13:06

Jeśli chodzi o strefę zamieszkania to Uchwała przeszła i Administrator tj firma Gremax złożył projekt zagospodarowania do Zarządu Dróg - tak uproszczając sprawę można by to wytłumaczyć . Podobno się czeka dwa,trzy miesiące - tak to tłumaczył Administrator

Wilu84

Postautor: Wilu84 » 24 sty 2020, 13:44

Aga123 pisze:Jeśli chodzi o strefę zamieszkania to Uchwała przeszła i Administrator tj firma Gremax złożył projekt zagospodarowania do Zarządu Dróg - tak uproszczając sprawę można by to wytłumaczyć . Podobno się czeka dwa,trzy miesiące - tak to tłumaczył Administrator

dzieki wielkie !!!

Tommy

Postautor: Tommy » 24 sty 2020, 21:39

Jeśli system ppoż nie działa albo działa błednie, to powinien być moim zdaniem odpięty od systemu Straży Pożarnej, dopuki nie zostanie naprawiony. Mamy podpisaną umowę z firmą, która zajmuje się kwestiami technicznymi we wspolnocie (bieżące naprawy itp) i skasowanie przez tę firmę od czasu do czasu błędnego alarmu z całą pewnością byłoby o wiele tańsze, niż utrzymywanie całodobowej ochrony tylko we wcześniej wspomnianym celu. Mam nadzieję, że na zebraniu rocznym zostanie przedstawione porównanie kosztów jednego i drugiego wariantu, wraz z uzasadnieniem, dlaczego wg zarządu utrzymywanie ochrony jest w naszym wypadku lepszym wyjściem.

Aga123

Postautor: Aga123 » 24 sty 2020, 23:50

Wiesz tylko problem jest bo nie każdy pracownik techniczno budowlany z firmy, która zajmuje się blokiem i wymienia zamki czy żarówki jest s stanie wyłączyć oddymianie czy zweryfikować alarm i wziąść za to odpowiedzialność . Ochrona takie przeszkolenie ma,reaguje natychmiast ,ma system Rop-ów,który pozwala na natychmiastową reakcje gdy włącza się alarm i mieszkańcy nie wiedzą co się dzieje np w nocy. Poza tym system ppoż to system wart kilkaset tysięcy złotych ,który teraz aktualnie jest usprawnianiu i wątpię by deweloper wykonując na nim te prace zgodził się na to by fałszywe alarmy jeśli się pojawią były wyłączane przez „ byle kogo” . Zapoznaj się Tommy z zasadami rekojmi na ten system ,to bardzo delikatna sprawa a przydałoby się by rękojmia była .

Tommy

Postautor: Tommy » 29 sty 2020, 20:28

W e-kartotece pojawiła się następująca informacja: "Uchwała nr 8/2018 w sprawie uchwalenia stawki na fundusz remontowy została zaskarżona przez Właściciela jednego mieszkania w naszej Wspólnocie. W związku z zaistniałą sytuacją naliczenia odnośnie funduszu remontowego zostają wstrzymane do czasu postanowienia sądu".
Czy ktoś może ma informacje co oznacza w praktyce to wstrzymanie naliczeń? Czy mamy sobie pomniejszyć comiesięczne opłaty o kwotę funduszu remontowego? Czy jeśli sąd nie uwzględni żądania, to trzeba będzie uregulować opłatę na FR za wstrzymane miesiące? Miałem pisać w tej sprawie do administracji, ale może już komuś udzielili tych informacji.
Bardzo mnie ciekawi, na czym oparł swój pozew właściciel tego mieszkania. Sam miałem zastrzeżenia do tej uchwały, że obowiązywała z mocą wsteczną, no ale nie wiem czy to było powodem zaskarżenia, czy może coś innego.

knd

Postautor: knd » 29 sty 2020, 23:16

Tommy pisze:Czy ktoś może ma informacje co oznacza w praktyce to wstrzymanie naliczeń? Czy mamy sobie pomniejszyć comiesięczne opłaty o kwotę funduszu remontowego?

Raczej nie nie płacisz w ogóle, tylko wpłacasz starą stawkę Funduszu Remontowego.
Tommy pisze:Czy jeśli sąd nie uwzględni żądania, to trzeba będzie uregulować opłatę na FR za wstrzymane miesiące?

Dokładnie tak.
Tommy pisze:Bardzo mnie ciekawi, na czym oparł swój pozew właściciel tego mieszkania. Sam miałem zastrzeżenia do tej uchwały, że obowiązywała z mocą wsteczną, no ale nie wiem czy to było powodem zaskarżenia, czy może coś innego.

Ciężko powiedzieć, skoro jeszcze tego zaskarżenia nie widzieliśmy. Jako członkowie wspólnoty, wszyscy mamy w to wgląd, więc pewnie niedługo się dowiemy. Tak na prawdę mógł nawet zaskarżyć na podstawie "bo mi się nie podoba i ta uchwała jest głupia". Nawet coś takiego, do czasu rozpatrzenia przez sąd wstrzymuje wykonanie uchwały.
To naliczanie wstecz, to faktycznie słabe jest, nawet jeśli nie z prawnego punktu widzenia, to z punktu widzenia finansów domowych, które to rozwala.

Tommy

Postautor: Tommy » 30 sty 2020, 0:37

knd pisze:Tak na prawdę mógł nawet zaskarżyć na podstawie "bo mi się nie podoba i ta uchwała jest głupia". Nawet coś takiego, do czasu rozpatrzenia przez sąd wstrzymuje wykonanie uchwały.

Nie wydaje mi się, żeby ktoś zaskarżał uchwałę, nie mając ku temu podstaw, bo strona przegrana ponosi zwykle koszty sądowe. Ktoś, kto ją zaskarżył, spodziewa się raczej wygranej.

Wróć do „Orlińskiego 5 (etap VII) – forum mieszkańców budynku”