Usterki podczas odbioru mieszkania i ich odrzucenie / naprawa - Orlińskiego 5

Forum dla osób, które kupiły mieszkanie w budynku Orlińskiego 5 w budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach: zakup, budowa, wykończenie itp.
MR&MRS SMITH

Usterki podczas odbioru mieszkania i ich odrzucenie / naprawa - Orlińskiego 5

Postautor: MR&MRS SMITH » 25 sty 2018, 21:25

Cześć!
Przy odbiorze mieszkania zarejestrowaliśmy ok 20 uwag, w tym 4 punkty dotyczące przedmuchów między ramą okna a parapetem. Oczywiście, podczas odbioru mieliśmy ekipę, która sprawdziła to za pomocą kamery termowizyjnej. Wczoraj dostaliśmy pismo, że uwagi te zostały odrzucone ponieważ podczas użycia kamery ter. muszą być spełnione odpowiednie warunki. czy ktoś z Was ma taką sytuację ?

Pozdrawiam

Tommy

Re: Usterki podczas odbioru mieszkania i ich odrzucenie / naprawa - Orlińskiego 5

Postautor: Tommy » 25 sty 2018, 21:43

A napisali w piśmie, jakie to mają być wg nich warunki i co nie zostało spełnione? Np. czy może było za ciepło albo za zimno na zewnątrz?

MR&MRS SMITH

Re: Usterki podczas odbioru mieszkania i ich odrzucenie / naprawa - Orlińskiego 5

Postautor: MR&MRS SMITH » 25 sty 2018, 22:08

m.jpg
nie ma więcej informacji
m.jpg (143.44 KiB) Przejrzano 5164 razy

Tommy

Postautor: Tommy » 25 sty 2018, 22:52

znalazłem na necie coś takiego:

Warunki do badań termowizyjnych
    różnica temperatury wewnętrznej i zewnętrznej większa niż 15 C,
    możliwie wysoka stabilność temperatury wewnętrznej i zewnętrznej,
    brak opadów i silnego wiatru,
    brak nasłonecznienia badanego obiektu przez kilka godzin wstecz,
    warunki cieplne maksymalnie zbliżone do najczęściej występujących warunków eksploatacyjnych.

U mnie akurat wszystkie w/w warunki były idealnie spełnione. Ciekawe czy dostanę podobne pismo.
Z drugiej strony zastanawiam się, czy warto się kopać o te parapety - w końcu u góry każdego okna są te wywietrzniki z których i tak wieje 100x bardziej niż spod parapetów. Ale to taka moja opinia laika :)

martin swen

Postautor: martin swen » 27 sty 2018, 23:04

U mnie było podobnie. Miałe ekipę, który wykryła przedmuchy pod parapetami kamerą termowizyjną. Jeszcze nie dostałem odpowiedzi, ciekaw jestem czy też odrzucą :)

Tommy

Postautor: Tommy » 28 sty 2018, 19:47

U mnie odrzucili. Dostałem identyczny, skopiowany fragment pisma :)

iklimchuk
Kontaktowanie:

Postautor: iklimchuk » 28 sty 2018, 21:16

u mnie na razie cisza...

w jaki sposób mieliście te usterki zapisane w protokole?

domatorka

Postautor: domatorka » 29 sty 2018, 16:05

U mnie ten sam fragment

Saul

Postautor: Saul » 29 sty 2018, 16:36

Mysle ze najlepiej zapytać firmy, która Wam pomagałą. A jak cos to nie odpuszczać, bo bx liczy, że każdy chce jak najszybciej odebrac mieszkanie i że ludzie odpuszcza. Zalecam tez zlecic im wyczyszczenie futryn, drzwi i okien, aby sie nie okazało, że en "brud" bedzie nie do usuniecia bo to rysa lub jakies uszkodzenie.

Ponieważ tez podpisujecie stan części wspolnej radze porozmawiac gdzies na forum, aby nie podpisywac brudnych klatek. No pozniej bedą mowic, ze to nie oni, a beda uwalone tak jak jest to w 6

Bogdan

Postautor: Bogdan » 29 sty 2018, 17:45

Państwo Smith.
weryfikację infiltracji powietrza pomiędzy oknem a parapetem można przeprowadzić zwykłą kartką papieru. BDX za każdym razem większość zgłoszeń odrzuca , natomiast zapomina o jednym - przez rok od daty odbioru to wykonawca ma wykazać że zgłoszenie jest niezasadne. inaczej mówiąc w tym konkretnym przypadku ma przywołać odpowiednie normy ( nie na działanie kamery termowizyjnej ) na infiltrację powietrza ; od dobrych kilku lat zarówno drzwi jak i okna badane są tym parametrem. jeżeli nadal będzie odrzucał ewidentne wady to pozostaje droga sądowa. z tym że nie ma zastosowania art.6 KC , jeżeli w ciągu roku od odbioru złożycie pozew ( to BDX musi wykazać ze zgodnie z przepisami , normami ,tzw. sztuką budowlaną )
nie dajcie się
pozdrawiam
Bogdan

Wróć do „Orlińskiego 5 (etap VII) – forum mieszkańców budynku”