czy próbował ktoś dostać się do bloku by zobaczyć jak wyglądają mieszkania w rzeczywistości?
na moment podpisania umowy była tylko dziura w ziemi, ale teraz już jest identyczny AVIA2 prawie gotowy do oddania, i nasz blok tez prawie zakończony.
Wnętrze nowych mieszkań w inwestycji Orlińskiego 5 Budimex Kraków
Re: Wnętrze nowych mieszkań w inwestycji Orlińskiego 5 Budimex Kraków
Cześć, czy ktoś orientował się jak wygląda kwestia wyburzenia ścianek działowych, czy potrzebne jest uzyskanie zgody od spółdzielni? Pozdrawiam
AlaR pisze:Cześć, czy ktoś orientował się jak wygląda kwestia wyburzenia ścianek działowych, czy potrzebne jest uzyskanie zgody od spółdzielni? Pozdrawiam
Od kiedy na Orlińskiego jest spółdzielnia?

znalazłem taki artykuł:
prawodlakazdego.pl/content/zgoda-wsp%C3%B3lnoty-mieszkaniowej-na-remont
prawodlakazdego.pl/content/zgoda-wsp%C3%B3lnoty-mieszkaniowej-na-remont
W odniesieniu do wspólnot mieszkaniowych obowiązuje ogólna zasada, że prace wykonywane wewnątrz lokalu, nie ingerujące w części wspólne budynku nie wymagają ani zgłoszenia do właściwej instytucji, ani zgody wspólnoty. Przez części wspólne budynku rozumieć należy np. ściany nośne, stropy, dach, piony wodne, kanalizacyjne czy wentylacyjne oraz wszelkie inne elementy służące wspólnemu użytkowi mieszkańców. Tezę tę potwierdza linia orzecznicza sądów administracyjnych.......
Tak, chodziło mi o wspólnotę miesz oczywiście.
Nam przepisy i moim zdaniem żadnej zgody ani nawet zgłoszenia nie potrzeba w przypadku ścianek działowych, ale byłam ciekawa czy może już ktoś ma jakieś doświadczenia z Budimexem w tej kwestii.
Nam przepisy i moim zdaniem żadnej zgody ani nawet zgłoszenia nie potrzeba w przypadku ścianek działowych, ale byłam ciekawa czy może już ktoś ma jakieś doświadczenia z Budimexem w tej kwestii.
AlaR pisze:Cześć, czy ktoś orientował się jak wygląda kwestia wyburzenia ścianek działowych, czy potrzebne jest uzyskanie zgody od spółdzielni? Pozdrawiam
Z takiego pytania jest morał że nie przeczytał Pan umowy "Aktu notarialnego" w rozdziale 10 punkt 3 i 4 znajduje się odpowiedz.
W skrócie - NIE WOLNO -
Faktycznie, tak jest w AN. W punkcie 4 jest napisane, że potrzebne są "wszystkie wymagane prawem zgody" oraz uzyskanie decyzji/zgłoszeń. Stąd też moje pytanie kto ma te zgody wyrażać.
Zaznaczam, że chodzi tylko o ścianki działowe.
Jakby kogoś interesowało - odpowiedź z budimexu:
" W związku z Pani zapytaniem, informuję iż na etapie budowy nie ma możliwości zmian lokatorskich na mieszkaniu.
Natomiast po odbiorze mieszkania może Pani dokonać własnej aranżacji mieszkania."
"Zapis w umowie deweloperskiej (par. 10, punkt 3 i 4) Mówi o tym, jeżeli Pani odbierze mieszkania i dokona Pani zmian lokatorskich a następnie nie podpisze Pani aktu końcowego, wówczas powinna Pani oddać deweloperowi mieszkania w takim stanie jakie było przekazane."
Zaznaczam, że chodzi tylko o ścianki działowe.
Jakby kogoś interesowało - odpowiedź z budimexu:
" W związku z Pani zapytaniem, informuję iż na etapie budowy nie ma możliwości zmian lokatorskich na mieszkaniu.
Natomiast po odbiorze mieszkania może Pani dokonać własnej aranżacji mieszkania."
"Zapis w umowie deweloperskiej (par. 10, punkt 3 i 4) Mówi o tym, jeżeli Pani odbierze mieszkania i dokona Pani zmian lokatorskich a następnie nie podpisze Pani aktu końcowego, wówczas powinna Pani oddać deweloperowi mieszkania w takim stanie jakie było przekazane."
-
Ta kwestia została uregulowana przez ustawodawcę. Nie trzeba nikomu zgłaszać chęci wyburzenia ściany działowej, nie potrzeba żadnej zgody.
AlaR pisze:"Zapis w umowie deweloperskiej (par. 10, punkt 3 i 4) Mówi o tym, jeżeli Pani odbierze mieszkania i dokona Pani zmian lokatorskich a następnie nie podpisze Pani aktu końcowego, wówczas powinna Pani oddać deweloperowi mieszkania w takim stanie jakie było przekazane."
No ja właśnie nie jestem pewien. Czy to dotyczy wszelkich zmian czy tych o których mowa. Będę miał pewność po odebraniu mieszkania. Zapytam się inspektora.
-
No ja właśnie nie jestem pewien. Czy to dotyczy wszelkich zmian czy tych o których mowa. Będę miał pewność po odebraniu mieszkania. Zapytam się inspektora.
No ale bierzesz w ogóle pod uwagę możliwość odebrania mieszkania, wykończenia go i niepodpisania aktu przeniesienia własności?

Swoją drogą, czy pochodzisz z miasta, którego nazwa zaczyna się T, a kończy na g?

Wróć do „Orlińskiego 5 (etap VII) – forum mieszkańców budynku”