Osiedle strzeżone, a wejście do klatki od ul. Orlińskiego - Avia 1
Osiedle strzeżone, a wejście do klatki od ul. Orlińskiego - Avia 1
Jakie jest Wasze zdanie na temat braku otoczenia całego osiedla Avii bramą? Podczas podpisywania umowy nie było informacji, że dla mieszkańców Avii 1 z klatki A będzie wejście od ul. Orlińskiego i nie będzie bramy.... W czynszu zapewne będzie wliczona opłata za ochronę... natomiast za co my mamy płacić, jak ten teren nie jest objęty taką samą ochroną jak pozostałe budynki na osiedlu? A nawet sytuacja pozostawienia rowerów? Przecież nie mam żadnego zapewnionego bezpieczeństwa... Rozumiem, że po tej stronie są lokale usługowe. W takim razie wejście do klatki powinno być w innym miejscu...
Re: Osiedle strzeżone, a wejście do klatki od ul. Orlińskiego - Avia 1
Z tego co mi wiadomo to już nie ma zamykanych osiedli, chodzi o "Projekt uchwały krajobrazowej" który to zakazuje grodzenia nowych bloków. Nawet jak jest brama wjazdowa na teren Avi, to nie widziałem jej zamkniętej nigdy ( nie wiem jak w nocy)
GrzegorzG pisze:Z tego co mi wiadomo to już nie ma zamykanych osiedli, chodzi o "Projekt uchwały krajobrazowej" który to zakazuje grodzenia nowych bloków.
Jak sam zauważyłeś, jest to dopiero projekt, więc nic takiego jeszcze nie obowiązuje w Krakowie. Gdyby weszła uchwała krajobrazowa Rady Miasta Krakowa i wraz z nią wszedł zakaz grodzenia osiedli, to dopiero od tego czasu nie można by było tego robić.
O ile brak bramki niekoniecznie jest dużym problemem dla mnie, o tyle zaskoczeniem jest że domofon jest dopiero przy drzwiach za skrzynkami za listy. Myślałam że już pierwsze drzwi będą mieć domofon 

skyman pisze:GrzegorzG pisze:Z tego co mi wiadomo to już nie ma zamykanych osiedli, chodzi o "Projekt uchwały krajobrazowej" który to zakazuje grodzenia nowych bloków.
Jak sam zauważyłeś, jest to dopiero projekt, więc nic takiego jeszcze nie obowiązuje w Krakowie. Gdyby weszła uchwała krajobrazowa Rady Miasta Krakowa i wraz z nią wszedł zakaz grodzenia osiedli, to dopiero od tego czasu nie można by było tego robić.
masz słuszność

-
Trochę słabo wygląda kwestia wejścia do klatki A.
Od początku wszyscy przekazywali nam informacje, że osiedle Avia jest w całości ogrodzone.
Nikt nie mówił że klatka A nie będzie ogrodzona. Teraz okazuje się, że wejście do klatki A nie jest zabezpieczone, wręcz jest dostępne dla wszystkich którzy chcą wejść z ulicy. Nic tylko czekać jak pojawią się pierwsze zniszczenia.
W mojej opini źle zostało to rozwiaazane.
Od początku wszyscy przekazywali nam informacje, że osiedle Avia jest w całości ogrodzone.
Nikt nie mówił że klatka A nie będzie ogrodzona. Teraz okazuje się, że wejście do klatki A nie jest zabezpieczone, wręcz jest dostępne dla wszystkich którzy chcą wejść z ulicy. Nic tylko czekać jak pojawią się pierwsze zniszczenia.
W mojej opini źle zostało to rozwiaazane.
Nie wiem czy nie warto przedłużyć ogrodzenie biegnące od obok pasa startowego. Po tych jajcach na Orlińskiego, z dewastacją itd., może warto o tym pomyśleć. No i te nieszczęsne ROPy na elewacji bloku, gdzie każdy może zbić szybkę. Jak ie będzie ochrony to nawet nie będzie miał kto odwołać straży pożarnej.
I chyba na planach klatka A też miała być grodzona. Wszak nie ma tam usług i spokojnie płot mógłby stać.
Albo może to rzut balkonu z wyższych kondygnacji.
I chyba na planach klatka A też miała być grodzona. Wszak nie ma tam usług i spokojnie płot mógłby stać.
Albo może to rzut balkonu z wyższych kondygnacji.
Niestety na planie przy klatce A nie było przewidziane ogrodzenie. Wydaje mi się, że nic z tym nie możemy zrobić.
Wystarczyłoby aby zrobili ogrodzenie samego wejścia do klatki, tak jak w innych klatkach, a do lokali użytkowych byłby dostęp dla każdego.
Grunt jest nasz. Przegłosowac we wspólnocie i już. Jakie problemy?
Wróć do „Avia 1 (etap VI) - forum mieszkańców budynku”