Odbiory mieszkań od dewelopera - jak poszło i co dalej? - Avia 1 Kraków

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
GrzegorzDragon

Re: Odbiory mieszkań od dewelopera - jak poszło i co dalej? - Avia 1 Kraków

Postautor: GrzegorzDragon » 19 sty 2018, 12:27

mik pisze:
M4334 pisze:
mik pisze:Wyzszy standard Avii...
Nie ma co. Parapety te mialy byc kamienne.

a jakie są?

Wydaje mi się że plastik ale mogłem zdjęcia pomylić.

pomyliłeś zdjęcia:) chyba , że co mieszkanie to inny parapet bo my na pewno nie mamy plastikowych:)

gucio

Postautor: gucio » 19 sty 2018, 14:20

cala AVIA ma parapety "marmurowe" a ORLINSKIEGO plastikowe .... :D

Riceice

Postautor: Riceice » 19 sty 2018, 14:39

Parapety na Avii sa z konglomeratu. Latwo sie rysuja.

klukli26

Postautor: klukli26 » 19 sty 2018, 15:20

midora pisze:Hej!

Ja odebralam mieszkanie 10.01, klucze od razu (klatka B).

Generalnie mieszkanie ok, pomijajac drobne pekniecia (i tak bede robila lekkie gladzie), w dwoch miejscach trzeba bylo doszlifowac podloge (8mm roznicy poziomu), ale zostalo to zrobione w ciagu 1 dnia.

Mialam faceta od odbiorow, za mieszkanie 44m2 zaplacilam 200 zl, w tym mial kamerke termowizyjna, byl dokladny. Znalazl kazdy najdrobniejszy szczegol, po czym dyskutowal sam z inspektorem. Dzieki kamerce termowizyjnej wyszly okna do regulacji. Na balkonie jedynie brudne balustrady przez co trzeba bylo poczekac az zostana wyczyszczone by ocenic stan balustrady.

Ogolnie ok :) Pan z Budimexu wszystko szczegolowo wyjasnia.

Powodzenia przy odbiorach! ;)

Gratuluje odbioru mieszkanka :D jesteś zadowolona z osoby która wzięłaś do odbioru ? Co to za firma i jak z terminam ?

Bartek

Postautor: Bartek » 19 sty 2018, 22:28

Dzisiaj odebrałem klucze do mieszkania. Nie jest prawdą, że ma się tylko 1,5 godziny na odbiór mieszkania. Ja na odbiór przyszedłem 10 minut przed czasem, a skończyłem prawie godzinę po czasie (odbiór trwał prawie 2,5 godziny). Atmosfera rewelacyjna. Można było pożartować, ale też uzyskać wszystkie niezbędne informacje. Pan inspektor oraz przedstawiciel Budimexu odpowiadają na każde pytanie i tłumaczą jeśli coś jest niejasne. Dodatkowo w połowie odbioru pojawił się Pan inspektor Mikołaj, który czyta forum i wiedział, że zależy mi na Jego obecności przy odbiorze :) Bardzo miły i pomocny człowiek, więc nie mogę się zgodzić z opinią innego użytkownika forum, który na Niego narzekał. Pod koniec odbioru przyszedł jeszcze Pan od generalnego wykonawcy, który też był bardzo w porządku. Ja na odbiór zabrałem ze sobą fachowca, który ma naprawdę dużą wiedzę oraz odpowiednią aparaturę do odbioru mieszkań. Osoby powołane przez Budimex odpowiedzialne za odbiór go znały, ponieważ nie jest to pierwsze mieszkanie, które u nich odbierał. Fachowiec bardzo skrupulatnie wszystko sprawdza i zapisuje. Zwraca uwagę dosłownie na wszystko. Sprawdził nawet elektronicznym urządzeniem dokładny metraż mieszkania, dzięki czemu wyłapał pół metra mniejszą powierzchnię kuchni. Jeśli ktoś potrzebuje kogoś dobrego to z czystym sumieniem mogę polecić tego pana (p. Smajek - 502 526 653). Co do samego mieszkania to było kilka drobnych usterek takich jak:

1. Na kliku szybach drobne rysy.
2. W jednym pokoju odchylenie 6 mm na rogu przy oknie (norma 4 mm).
3. W dwóch miejscach lekko nierówna posadzka.
4. Na balkonie 1 płytka lekko wyżej oraz krzywa barierka.
5. Na balkonie słabo wypełnione łączenie okna na dole z płytkami (za mało silikonu).
6. W kilku miejscach drobne pęknięcia na ścianach.
7. Kuchnia pół metra mniejsza niż na planie.

Wszystkie zgłoszone przez nas uwagi zostały uwzględnione. Nikt nie robił żadnych problemów. Większość usterek zostanie usunięta. Generalnie jakość wykończenia mieszkania jest dobra. Każdemu życzę takiego udanego odbioru :)

GrzegorzG

Postautor: GrzegorzG » 20 sty 2018, 4:06

Bartek pisze:Dzisiaj odebrałem klucze do mieszkania. Nie jest prawdą, że ma się tylko 1,5 godziny na odbiór mieszkania. Ja na odbiór przyszedłem 10 minut przed czasem, a skończyłem prawie godzinę po czasie (odbiór trwał prawie 2,5 godziny). Atmosfera rewelacyjna. Można było pożartować, ale też uzyskać wszystkie niezbędne informacje. Pan inspektor oraz przedstawiciel Budimexu odpowiadają na każde pytanie i tłumaczą jeśli coś jest niejasne. Dodatkowo w połowie odbioru pojawił się Pan inspektor Mikołaj,

W pełni sie z tobą zgadzam ^^

KLUCZE ODEBRANE !!!

Wersja dla mających więcej czasu:

Ja również miałem odbiór 19.01 klatka A piętro 10, Czytając forum spodziewałem się "niewiadomo czego" :P. Dlatego wynająłem ekipę od odbiorów. Zacznę od początku. Spotkaliśmy się pod klatką schodową, była jedna Pani, którą pozdrawiam. (nie wiedziałem. że też na odbiór dopiero poźniej się dowiedziałem, trochę mi głupio, że się nie przywitałem, przepraszam... ) jedna winda nie działała (coś tam było robione ;P). Wchodzimy do mieszkania. Przedstawiciele od budimex-u rzeczowo o wszystkim nas informują, jest czas na żarty, a ekipa (ode mnie) robi swoje. Oczywiście w miedzy czasie się rozglądam. Stukam w przestrzenie przy oknach sprawdzając czy nie ma wypełnień z pianki, dogłębnie i bardzo dokładnie oglądam ściany no i ogólnie robię wrażenie, że się znam :P Jakież było moje zdziwienie gdy dowiedziałem się, że wszystkie podłogi są równe :O, potem zobaczyłem piękne nieporysowane NIEplastikowe parapety :D i w momencie gdy miałem usłyszeć jakież mam wszędzie równe kąty znalazł się jeden nierówny 0,7mm. Akurat w kuchni tam gdzie Ja już sobie blat wyobraziłem. Przedstawiciele budimex-u oczywiście przyznali mi rację poinformowali o moich prawach itp. Generalnie pomyślałem, że jeżeli dostanę "jakiś" materiał w rekompensacie to jestem w stanie zrobić to we własnym zakresie. Potem znalazła się nierówność na suficie w salonie (nie przeszkadza mi w tym miejscu więc jestem w stanie z tym żyć :P poza tym w kilku miejscach drobne pęknięcia (ledwo widoczne), jakieś niedociągnięcie za jednym kaloryferem, mikro zarysowanie na futrynie drzwi wejściowych no i kilka rys na szybie w salonie ( rysy będą polerowane a jeżeli efekt będzie niezadowalający to okna wymienione.)

Wersja dla mających czasu mniej:
DATA: 19.01.2018
AVIA I ,KLATKA A, PIĘTRO 10
- winda towarowa była w tym dniu nieczynna
- Kąt nierówny w kuchni w rogu 0,7mm
- nierówny sufit w salonie w jednym miejscu
- drobne pęknięcia (ledwo widoczne)
- drobne niedociągnięcie za kaloryferem
- mikro zarysowanie na futrynie drzwi wejściowych
+ kilka rys na szybie w salonie (nie uznaję tego za wadę bo zostanie to zrobione lub wymienione w przypadku efektu niezadowalającego)
+ otrzymamy materiał za w/w wady
+ Wszystkie wady są tak naprawdę niczym w porównaniu do mieszkania jakie otrzymaliśmy. JEST PIĘKNE z widokiem na Wawel!

PODSUMOWANIE: Generalnie wchodząc do mieszkania ma się wrażenie jak by była położona gładź, jest czysto, ładnie i schludnie. Ekipa sprawdzająca mieszkanie stwierdziła, że w porównaniu do Orlińskiego to Budimex znacznie się tutaj poprawił. Od Budimex-u dostaniemy materiał w ramach rekompensaty (konkretnie ustalone jaki i ile oraz jakiej firmy). Przyznam, że czytając forum i wady, które były w punktach wypisywane to wyobrażałem sobie jakiś dramat a tymczasem odebrałem przepiękne mieszkanie.

pozwolę sobie zacytować przedmówcę: "Wszystkie zgłoszone przez nas uwagi zostały uwzględnione. Nikt nie robił żadnych problemów. Większość usterek zostanie usunięta. Generalnie jakość wykończenia mieszkania jest dobra. Każdemu życzę takiego udanego odbioru :)"
POWDZENIA!
Grzegorz G.

kseniya

Postautor: kseniya » 21 sty 2018, 21:46

midora pisze:
Mialam faceta od odbiorow, za mieszkanie 44m2 zaplacilam 200 zl, w tym mial kamerke termowizyjna, byl dokladny. Znalazl kazdy najdrobniejszy szczegol, po czym dyskutowal sam z inspektorem. Dzieki kamerce termowizyjnej wyszly okna do regulacji. Na balkonie jedynie brudne balustrady przez co trzeba bylo poczekac az zostana wyczyszczone by ocenic stan balustrady.

Czecs! Szukamy kogos w pomoc na odbior mieszkania. Czy mozna poprosic o kontakcie tego pana?

Ewik87

Postautor: Ewik87 » 22 sty 2018, 11:26

kseniya pisze:
midora pisze:

Czecs! Szukamy kogos w pomoc na odbior mieszkania. Czy mozna poprosic o kontakcie tego pana?

Hej, ja mam bardzo fajny kontakt. Jeśli jesteś zainteresowany/a daj znać na 661 458 375 to prześlę namiary.

orlik

Postautor: orlik » 22 sty 2018, 12:03

Chyba sporo osób na osiedlu korzystało z firmy odbierającej mieszkania od dewelopera opisanej na forum. Praktyki w szukaniu budimexowych niedoróbek, to już chyba mają naprawdę dużo :D

Tommy

Postautor: Tommy » 22 sty 2018, 12:30

W/w firma jest pewnie dobra, ale też bardzo droga, trzeba przyznać.

Wróć do „Avia 1 (etap VI) - forum mieszkańców budynku”