Prąd w komórce. Ktoś planuje? / jak założyć prąd w komórce lokatorskiej - Avia 1

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
mik

Prąd w komórce. Ktoś planuje? / jak założyć prąd w komórce lokatorskiej - Avia 1

Postautor: mik » 10 kwie 2018, 14:44

Czy ktoś rozważał pociągniecie prądu do komórki i założenie podlicznika?

skyman

Re: Prąd w komórce. Ktoś planuje? / jak założyć prąd w komórce lokatorskiej - Avia 1

Postautor: skyman » 11 kwie 2018, 12:02

Hej, myślałem, że prądu w komórce lokatorskiej w bloku nie da się podłączyć. Możesz opisać szczegóły tego, jak to zrobić? Zastanawiałem się także nad takim rozwiązaniem :)

mik

Re: Prąd w komórce. Ktoś planuje? / jak założyć prąd w komórce lokatorskiej - Avia 1

Postautor: mik » 11 kwie 2018, 12:49

Z tego co czytam to gniazdka w garażu są. Pytam bo być może już ktoś wypytywał w temacie. Mnie tam jeszcze nie ma i nie mam aktu więc obecnie i tak niewiele mogę.
A od strony technicznej i prawnej to chyba zgoda współwłaścicieli hali/komórek (jeśli oba te 'pomieszczenia' są w jednej księdze)i zapytanie w energetyce ile taka przyjemność kosztuje. Jedyny minus to drugi licznik bo nikt raczej Ci kabla nie pociągnie z mieszkania.

knd

Postautor: knd » 11 kwie 2018, 21:07

A po co Ci tam prąd?

Oświetlenie jest już założone, a drugi licznik to też dodatkowe koszty co miesiąc (za sam fakt, że wisi licznik) - moim zdaniem nie warto.

Chociaż ciekawe jak to się zmieni, kiedy samochody elektryczne będą bardziej popularne i wszyscy w hali garażowej będą chcieli je sobie ładować.

skyman

Postautor: skyman » 11 kwie 2018, 21:30

Temat ciekawy, ale to prawda, że np. mi w tej komórce prąd byłby potrzebny sporadycznie, a koszty jednak comiesięczne by były. Tak czy inaczej trzeba by się pewnie dogadać też z firmą, która robiła instalację, żeby nie stracić gwarancję na instalację elektryczną w garażu :)

mik

Postautor: mik » 11 kwie 2018, 21:49

Podejrzewam, że jak wykonasz przyłącze za pomocą kogoś z uprawnieniami to gwarancja na reszte bedzie dalej ok. Wszak ciągneliby kabel od punktu Tauronu.

Wróć do „Avia 1 (etap VI) - forum mieszkańców budynku”