Ograniczenie dostępu do garażu / komórek. Jakie koszty? - Avia 1

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
mik

Ograniczenie dostępu do garażu / komórek. Jakie koszty? - Avia 1

Postautor: mik » 11 kwie 2018, 14:10

Czy któraś ze wspólnot podejmowała już może temat ograniczenia dostępu do garaży i komórek?
Interesuje mnie głównie koszt takiego przedsięwzięcia.
Może ktoś ma doświadczenie, niekoniecznie z Avii.

Polpol

Re: Ograniczenie dostępu do garażu / komórek. Jakie koszty? - Avia 1

Postautor: Polpol » 11 kwie 2018, 14:30

Ale co masz namyśli ? żeby osoby nie posiadające udziału w hali tam nie przebywały?

mik

Postautor: mik » 11 kwie 2018, 14:34

Dokładnie. Jakby to powiedzieć, nie maja tam czego szukać. Pomieszczeń gospodarczych tez nie ma w garażu.

maniekmal

Postautor: maniekmal » 11 kwie 2018, 15:29

do komórek przecież dostęp mają tylko właściciele, masz osobny klucz do pomieszczenia z komórkami.

mik

Postautor: mik » 11 kwie 2018, 15:35

Niemniej chodzi o ograniczenie dostępu i wasze doświadczenia.

adi

Postautor: adi » 11 kwie 2018, 21:35

Sprawa jest banalna i tania, jeżeli chce się ograniczyć osobom niemającym udziałów w hali garażowej, wystarczy tylko wymienić wkładki w zamkach i rozdać wszystkim właścicielom klucze - sprawa załatwiona. Już przećwiczone na osiedlu :)

mik

Postautor: mik » 11 kwie 2018, 21:43

Bardziej mi chodziło o coś na zamek magnetyczny. Doczepiasz do kluczyków i z głowy - nie trzeba w zamku gmerać i pamiętać żeby zamknąć. Wymiana klamki na nieprzekręcalną gałkę też załatwi problem zamykania ale za każdym razem trzeba po klucz sięgać, a tak - 'pik' tabletką i wchodzisz.

Widzę, że temat został przeniesiony do podforum A1 a tyczy się w zasadzie wszystkich bloków. Czy admin może wrócić go tam gdzie był?

Arav

Postautor: Arav » 12 kwie 2018, 8:38

Tylko zdaje sie ze wyjscie przez garaz podziemny jest jedna z drog ewakuacyjnych wiec nie ma mowy o tym zeby dostep do ucieczkiw razie pozaru miala tylko wybrana czesc uzytkownikow. I nie mowie to dlatego ze tam parkuje bo nawet nie mam samochodu ale to tak czysto zdroworozsadkowo....

151

Postautor: 151 » 12 kwie 2018, 9:30

Spotkałem się z rozwiązaniem, w którym drzwi można otworzyć bez klucza tylko od strony hali garażowej. Na co dzień trochę upierdliwe jest szukanie kolejnego klucza, ale w jakimś stopniu ogranicza to problem dzikiego parkowania i drobnych kradzieży oraz nie przeszkadza w ewentualnej ewakuacji.

mik

Postautor: mik » 12 kwie 2018, 11:51

Arav pisze:Tylko zdaje sie ze wyjscie przez garaz podziemny jest jedna z drog ewakuacyjnych wiec nie ma mowy o tym zeby dostep do ucieczkiw razie pozaru miala tylko wybrana czesc uzytkownikow. I nie mowie to dlatego ze tam parkuje bo nawet nie mam samochodu ale to tak czysto zdroworozsadkowo....

Jak nie będzie tam nikogo nieuprawnionego to problemu też nie będzie. Już była o tym mowa. Garaż jest lokalem, jak mieszkanie, a ja nie życzę sobie żeby ktoś obcy mi się pałętał po mieszkaniu.

Ewakuacja przez klatkę. A jak już jesteś w garażu (bo możesz tam być) to raczej uciekasz przez bramę garażową a nie wracasz na klatkę. A nawet jak wracasz to masz klucz.

Wróć do „Avia 1 (etap VI) - forum mieszkańców budynku”