Parkowanie na chodniku na pasie startowym i jego uporządkowanie - Avia 1
Re: Parkowanie na chodniku na pasie startowym i jego uporządkowanie - Avia 1
Czy ktoś widział ta kratkę ogrodowa na trawie vis a vis 'paznokci' kolo klatki A? Ktos to na dziko polozyl i teraz tam parkuje?
-
Problem jest taki, że w pewnym momencie zabrakło miejsc jak kupowałem mieszkanie zostały mi zaproponowane 3 miejsca w sali garażowej za 70 tysięcy z komórką...przepraszam bardzo myślę, że mało osób kupiloby tak rewelacyjne miejsce. Parkowanie po za osiedlem hmm...mamy kilka wspólnot gdzie są wywieszki o kartach parkingowych oraz zakazami parkowania i wjezdzania bez identyfikatorów. Osiedla Avia i Orlinskiego to duże jak nie ogromne inwestycje i niestety na 3 mieszkania przypada 1 miejsce za 25 lub 50 tysięcy. Sam staram się parkować gdzie to jest dozwolone ale i takich miejsc brakuje a jeszcze nas przybędzie. Trzeba pomyśleć za tym, żeby gdzieś w pobliżu ruszył budowa wiało poziomowego parkingu pod dzierżawę lub inny sposób i tam parkować a auta same znikną jeżeli zostanie wybudowane miejsce gdzie na 1 mieszkanie wypada 1 miejsce a jeżeli auta bd parkowaly to wtedy wspólnota wystawia mandaty. Wiem pobożne życzenia ale zawsze trzeba patrzeć na 2 strony obecnie kupilbym miejsce za 25 ale takiego wyboru nie miałem i rozumiem też oburzenie bo ktoś kupił miejsce wydał ciut kasy a reszta ma dostać za darmo. Jak to przysłowie na weselu "nikomu niedogodzisz". Postarajmy się całym osiedlem ruszyć to wtedy może coś uda nam się osiągnąć.
EdekSomsiad pisze:Trzeba pomyśleć za tym, żeby gdzieś w pobliżu ruszył budowa wiało poziomowego parkingu pod dzierżawę lub inny sposób i tam parkować a auta same znikną jeżeli zostanie wybudowane miejsce gdzie na 1 mieszkanie wypada 1 miejsce a jeżeli auta bd parkowaly to wtedy wspólnota wystawia mandaty.
Z praktyki (2 osiedla z dobudowanymi parkingami) mogę zagwarantować, że pobliski parking nie rozwiąże problemu z parkującymi gdzie popadnie. Zawsze będą osoby, które będą chciały zaparkować pod klatką, nawet na zieleni, przejściach dla pieszych czy na zakrętach.
Prosty przykład to nowy parking na Orlińskiego. Jadąc w nocy widzę dużo wolnych miejsc, a pomiędzy Avią 1 i Avią 3 zastawione samochodami wszystko co popadnie.
-
Niestety czasami te wolne parkingi są wykupione i stoją wolne bo inny mieszkaniec niż parking przy bloku nie może wykupić tam miejsca. Jak chciałem kupić miejsce w innym miejscu niż mój blok to takiej opcji nie było. Zgadzam się ale jeżeli sami przypilnujemy i bd jakaś kara obejmowała za takie parkowanie to może wtedy się uspokoi.
Musicie zainwestować w naklejki KARNY ..TAS takie bardzo trudno zrywalne. Powinny być kupowane np. z funduszu na sprzątanie czy remonty i naklejane przez ochronę.
EdekSomsiad pisze:Problem jest taki, że w pewnym momencie zabrakło miejsc jak kupowałem mieszkanie zostały mi zaproponowane 3 miejsca w sali garażowej za 70 tysięcy z komórką...przepraszam bardzo myślę, że mało osób kupiloby tak rewelacyjne miejsce. Parkowanie po za osiedlem hmm...mamy kilka wspólnot gdzie są wywieszki o kartach parkingowych oraz zakazami parkowania i wjezdzania bez identyfikatorów. Osiedla Avia i Orlinskiego to duże jak nie ogromne inwestycje i niestety na 3 mieszkania przypada 1 miejsce za 25 lub 50 tysięcy. Sam staram się parkować gdzie to jest dozwolone ale i takich miejsc brakuje a jeszcze nas przybędzie. Trzeba pomyśleć za tym, żeby gdzieś w pobliżu ruszył budowa wiało poziomowego parkingu pod dzierżawę lub inny sposób i tam parkować a auta same znikną jeżeli zostanie wybudowane miejsce gdzie na 1 mieszkanie wypada 1 miejsce a jeżeli auta bd parkowaly to wtedy wspólnota wystawia mandaty. Wiem pobożne życzenia ale zawsze trzeba patrzeć na 2 strony obecnie kupilbym miejsce za 25 ale takiego wyboru nie miałem i rozumiem też oburzenie bo ktoś kupił miejsce wydał ciut kasy a reszta ma dostać za darmo. Jak to przysłowie na weselu "nikomu niedogodzisz". Postarajmy się całym osiedlem ruszyć to wtedy może coś uda nam się osiągnąć.
Też mi się na początku wydawało, że to dużo.
Później policzyłem jaka wychodzi cena za metr kwadratowy i wyszło mi, że to jednak całkiem uczciwa cena. Inna sprawa, to sprawa czy ktoś chce dołożyć tyle kasy do swojego samochodu.
mik pisze:Czy ktoś widział ta kratkę ogrodowa na trawie vis a vis 'paznokci' kolo klatki A? Ktos to na dziko polozyl i teraz tam parkuje?
Podbijam.
Na trawie, naprzeciwko salonu z paznokciami i kawą, koło klatki A, ktoś położył kratkę ogrodową i tam parkuje. Miejsce to ewidentnie nie jest miejscem parkingowym bo wjeżdża się na nie po krawężniku.
Czy ta samowola była ustalona ze wspólnotą? Czy ktoś ma o tym jakieś informacje?
Duży problem jest w tym, że samochody są za tanie i ludzie trzymają samochody którymi nie jeżdżą, lub jeżdżą od święta. Idealnie widać to w ciągu dnia, gdzie większość osób jest jednak w pracy (tak wiem, nie każdy pracuje w tych samych godzinach) niemniej w tym okresie przynajmniej połowa miejsc postojowych jest wolna, a wcale nie jest. Niejednokrotnie w ciągu dnia poza nowym parkingiem wzdłuż Orlińskiego nie ma na osiedlach ani jednego miejsca wolnego.
Bo cale szczescie ludzie wybieraja komunikacje miejska / rower wiec przynajmniej na ulicach jest luzniej 

EdekSomsiad pisze:... Trzeba pomyśleć za tym, żeby gdzieś w pobliżu ruszył budowa wiało poziomowego parkingu pod dzierżawę lub inny sposób i tam parkować a auta same znikną jeżeli zostanie wybudowane miejsce gdzie na 1 mieszkanie wypada 1 miejsce a jeżeli auta bd parkowaly to wtedy wspólnota wystawia mandaty. Wiem pobożne życzenia ale zawsze trzeba patrzeć na 2 strony obecnie kupilbym miejsce za 25 ale takiego wyboru nie miałem i rozumiem też oburzenie bo ktoś kupił miejsce wydał ciut kasy a reszta ma dostać za darmo. Jak to przysłowie na weselu "nikomu niedogodzisz". Postarajmy się całym osiedlem ruszyć to wtedy może coś uda nam się osiągnąć.
Jeśli już coś to za budowę wielopoziomowego parkingu zapłacą osoby które będą z niego korzystać. Jak ktoś zapłacił trochę kasy za miejsce pod blokiem to nie będzie musiał tego robić. Przy dużym popycie na parking tendencja cenowa idzie z roku na rok raczej w górę (choć pułap cenowy będzie trudny do przebicia). Miejsca zewnętrzne widziałem na gumtree za 35tys zł.
Miejsce parkingowe za 70 tys zł przy cenie mieszkania o 2 tys zł za metr niższej niż na reszcie inwestycji w tej okolicy to i tak dobry biznes. Nie możemy patrzeć tak krótkowzrocznie żeby pod uwagę brać tylko cenę stanowiska przynależącego do mieszkania ale trzeba policzyć sobie całość.
Wróć do „Avia 1 (etap VI) - forum mieszkańców budynku”