Spotkanie lokatorow 26/09/2018 - Avia 1
Spotkanie lokatorow 26/09/2018 - Avia 1
Szanowni mieszkancy podzielcie sie prosze spostrzezeniami po spotkaniu lokatorow, nadmienie ze nie bylo mnie na nim jestem obecnie za granica a szczeze jestem bardzo zainteresowany co uradziliscie pozdrawiam rafal
Re: Spotkanie lokatorow 26/09/2018 - Avia 1
Frekwencja raczej słaba (38% jak dobrze pamiętam). Głosowano nad czterema uchwałami - nadanie pełnomocnictw zarządcy, wybór rady mieszkańców, ustanowienie funduszu remontowego oraz co począć z ochroną. Poruszono też temat segregacji śmieci (a właściwie to jego braku - co kosztowało nas już mandat). Mowa była też o tym co słychać w temacie wprowadzenia strefy zamieszkania na osiedlu (tu właściwie nie słychać nic). To chyba tyle tak w skrócie.
Był też temat monitoringu i przedstawiony braku sensu jego montażu w okresie obowiązywania gwarancji ze względu na jej utratę. Podano przykład innej wspólnoty która dopiero po upływie terminu gwarancyjnego zrobiła taki montaż. Nie przekonało mnie to bo jak Pan Łukasz powiedział montaż kamer na tamtej wspólnocie zrealizowano docelowo na słupach oświetleniowych. Kamera na słupie nie spowoduje nam utraty zakresu gwarancji (ewentualnie w jakimś minimalnym stopniu). Nawet jak w pomieszczeniu w którym będziemy montować rejestratory trzeba się będzie przewiercić przez jakąś ścianę to za szczelność tego przewiertu odpowiedzialność powinna przejąć firma realizująca montaż, podczas realizacji mogą robić zdjęcia żeby w razie wątpliwości wskazać i udowodnić jaki dokładnie jest zakres ich ingerencji. Nie widzę tu żadnego problemu. Kamery na słupach obejmą wszystkie wejścia do budynków dzięki czemu będziemy mogli namierzyć np numer rejestracyjny samochodu ekipy budowlanej która uszkodziła nam drzwi wejściowe do budynku. Mam zamiar na zebraniu rocznym ponownie poruszyć tą sprawę.
A kto będzie biegał do ROPa i sprawdzał czy rzeczywiście się pali? Kto odwoła Straż Pożarną?
Sami będziemy dyżurować w stróżówce?
Ja czekam na możliwość zgłaszania ustaw i głosowanie poprzez MOL.
mik pisze:A kto będzie biegał do ROPa i sprawdzał czy rzeczywiście się pali? Kto odwoła Straż Pożarną?
Jakoś nie sądzę że ci starsi panowie pracujący u nas na ochronie w tak krótkim czasie będąc w dyżurce , będą w stanie pobiec np do klatki c i sprawdzić zasadność wezwania straży w tak krótkim czasie

Ale wtedy oni biorą za to odpowiedzialność.
Zauważyłem, że pojawili się młodsi ochroniarze. Nie wiem czy to 'kiełbasa wyborcza' przed zebraniem czy na stałe.
Zauważyłem, że pojawili się młodsi ochroniarze. Nie wiem czy to 'kiełbasa wyborcza' przed zebraniem czy na stałe.
Wątpię że ochrona weźmie odpowiedzialność za przyjazd straży bo nie zdążyli odwołać przyjazdu... Jeśli znajdziesz w umowie taki zapis to zwracam honor ale to było by dla nich samobójstwo.
Nie wiem jakie są sposoby żeby sobie radzić z takimi alarmami bez ochrony ale nie wierze, że zatrudnianie ochrony jest obligatoryjnie i obowiązkowe dla każdego nowego budynku z systemem pożarowym. Jest nawet na naszym osiedlu sporo budynków, które zwolniły ochronę i na żadnej avii/orlińskiego nie widać wyważonych przez straż drzwi. Jest XXI wiek, są różne systemy i profesjonalny zarządca musi umieć sobie poradzić z wyzwaniem takim jak system sygnalizacji pożaru. Nawet jesli na każdy fałszywy alarm będzie jeździć straż i wyważy drzwi w dyżurce to nie zapłacimy za to 150 000 zł przez rok - bądźmy poważni. Pan Łukasz też mówił (co prawda cichym głosem słyszalnym tylko w pierwszych rzędach), że sytuacje z wyważeniem drzwi to niezwykła rzadkość.
Nie ma żadnego realnego powodu żeby dalej wydawać na ochronę 1,1 zł za metr kwadrat, w skali miesiąca !!! To pieniądze wyrzucone w błoto.
Nie wiem jakie są sposoby żeby sobie radzić z takimi alarmami bez ochrony ale nie wierze, że zatrudnianie ochrony jest obligatoryjnie i obowiązkowe dla każdego nowego budynku z systemem pożarowym. Jest nawet na naszym osiedlu sporo budynków, które zwolniły ochronę i na żadnej avii/orlińskiego nie widać wyważonych przez straż drzwi. Jest XXI wiek, są różne systemy i profesjonalny zarządca musi umieć sobie poradzić z wyzwaniem takim jak system sygnalizacji pożaru. Nawet jesli na każdy fałszywy alarm będzie jeździć straż i wyważy drzwi w dyżurce to nie zapłacimy za to 150 000 zł przez rok - bądźmy poważni. Pan Łukasz też mówił (co prawda cichym głosem słyszalnym tylko w pierwszych rzędach), że sytuacje z wyważeniem drzwi to niezwykła rzadkość.
Nie ma żadnego realnego powodu żeby dalej wydawać na ochronę 1,1 zł za metr kwadrat, w skali miesiąca !!! To pieniądze wyrzucone w błoto.
To co w takim razie z monitoringiem. Słyszałem (nie byłem na zebraniu a mam info od sąsiadki), że zarządca nie chce się podjąć wyboru/znalezienia firmy od monitoringu. Druga sprawa to jak wygląda montaż i gwarancja na blok - też raczej kiepsko. Więc podsumowując, zwalniamy ochronę, sami sobie ogarniamy ROPa, żyjemy kilka lat bez monitornigu i dozoru bo blok ma gwarancję. Tylko czekać włamów. Nie wspominając, że zmieniają się warunki podpisania umowy na ubezpieczenie mieszkania - drzwi antywłamaniowe + monitoring/cieć, ergo składka rośnie.
Druga sprawa. Od uchwały ws. ustanowienia rady mieszkanców oczekuję, że owa uchwała będzie zawierała listę kompetencji rady bo opis, że będzie pełnić funkcję kontrolną to trochę za mało. Potem ktoś za nas będzie podejmował ważne decyzje.
Fundusz remontowy - wysokość OK. Jak zamontujemy monitoring to jego cena skoczy do 5zl/m2 bo trzeba będzie klatki odmalować.
Druga sprawa. Od uchwały ws. ustanowienia rady mieszkanców oczekuję, że owa uchwała będzie zawierała listę kompetencji rady bo opis, że będzie pełnić funkcję kontrolną to trochę za mało. Potem ktoś za nas będzie podejmował ważne decyzje.
Fundusz remontowy - wysokość OK. Jak zamontujemy monitoring to jego cena skoczy do 5zl/m2 bo trzeba będzie klatki odmalować.
mik pisze:To co w takim razie z monitoringiem. Słyszałem (nie byłem na zebraniu a mam info od sąsiadki), że zarządca nie chce się podjąć wyboru/znalezienia firmy od monitoringu. Druga sprawa to jak wygląda montaż i gwarancja na blok - też raczej kiepsko. Więc podsumowując, zwalniamy ochronę, sami sobie ogarniamy ROPa, żyjemy kilka lat bez monitornigu i dozoru bo blok ma gwarancję. Tylko czekać włamów. Nie wspominając, że zmieniają się warunki podpisania umowy na ubezpieczenie mieszkania - drzwi antywłamaniowe + monitoring/cieć, ergo składka rośnie.
Zarządca jest od tego żeby zarządzać nieruchomością zgodnie z naszą wolą. Jeśli zbierze się grupa osób która będzie chciała założyć monitoring to zarządca będzie zobowiązany do zebrania ofert. Podobnie sytuacja wygląda z ochroną: zarządca nie chciał glosować ale otrzymał wniosek podpisany przez ileś tam osób i na ich wniosek mamy głosowaną obecnie uchwałę o odwołaniu. Zarządca powołał niedawno swoją firmę zwalniając tą którą wybrał nam wcześniej na budynku deweloper.
Jak pisałem wyżej montaż na słupach obejmujący wejścia/wyjścia i teren przed budynkiem, nie zabiera nam gwarancji. Za ewentualne przewierty odpowiedzialność weźmie montażysta monitoringu. Tym bardziej nie trzeba będzie malować niczego na klatce. Tak na marginesie to zamazałem czarne ślady na klatce przy moim mieszkaniu białym beckersem i śladu nie widać - farba jest nowa więc można robić zaprawki.
Muszę też przyznać, ze całe życie mieszkałem w bloku bez ochrony i monitoringu i nikt nie zrobił mi ani mojemu sąsiadowi żadnego "włamu".
W sprawie rady mieszkańców to chyba powinieneś taki wniosek złożyć podczas zebrania jak była na ten temat rozmowa.
M4334 pisze:Muszę też przyznać, ze całe życie mieszkałem w bloku bez ochrony i monitoringu i nikt nie zrobił mi ani mojemu sąsiadowi żadnego "włamu".
W sprawie rady mieszkańców to chyba powinieneś taki wniosek złożyć podczas zebrania jak była na ten temat rozmowa.
Czy na Orlińskiego nie było już włamów do piwnic/schowków? Może akurat w blokach bez ochrony.
Jakbym był na zebraniu to na pewno bym zgłosił.
Wróć do „Avia 1 (etap VI) - forum mieszkańców budynku”