Temperatura ciepłej wody / długie czekanie na ciepłą wodę w kranie - Avia 1

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
BasiaG

Temperatura ciepłej wody / długie czekanie na ciepłą wodę w kranie - Avia 1

Postautor: BasiaG » 14 mar 2019, 21:00

Witajcie,
czy ktoś z Was też ma problem z temperaturą ciepłej wody? Rano strasznie długo muszę czekać, żeby woda leciała gorąca. Odkręcam kurek na maxa a mimo to woda długo leci letnia. Czy ktoś też ma taki problem?

KRK001

Re: Temperatura ciepłej wody / długie czekanie na ciepłą wodę w kranie - Avia 1

Postautor: KRK001 » 14 mar 2019, 23:23

Tez tak mam...
Ale tłumaczę sobie tym, że mieszkam na wysokim pietrze, ale może nie mam racji.

Jest trochę lepiej rano w godzinach szczytu, kiedy wszyscy korzystają i instalacja jest w miarę napełniona ciepłą wodą. Nie wiem czy to można poprawić. Szczerze to wątpię ...

jasiek

Postautor: jasiek » 15 mar 2019, 10:02

Ja mieszkam trzy lata na osiedlu na wyższym piętrze i nic się nie zmieniło w kwestii wody. Trzrba dużo wody zmarnować żeby poleciała ciepła. Strata pieniędzy i trochę to dziwne skoro płacimy za "podgrzanie wody" i rozumiem, że właśnie to jest opłata za utrzymanie ciepłej wody w rurach. Może się mylę..

BasiaG

Postautor: BasiaG » 15 mar 2019, 19:36

To nie jest kwestia wysokich pięter. Mieszkamy na piętrze i jest problem. To jest chyba jakiś problem techniczny. mieszkałam w innym bloku na 13 piętrze i nigdy nie było takiego problemu. Zgłaszałam do konserwatora ale "olewa temat". Po moim pierwszym zgłoszeniu w zeszłym roku było lepiej, ale teraz... porażka. Własnie to jest największy minus, że trzeba dłuuugo lać, żeby zrobiła się ciepła. Może każdy z Was też powinien ten problem zgłosić, żeby zarządca wiedział, że problem jest ogólny a nie jednostkowy.
Podgrzanie wody to nie jest utrzymywanie ciepłej w rurach tylko podgrzanie zimnej, która dochodzi do budynku.

kpawel

Postautor: kpawel » 17 mar 2019, 23:35

Ogólnie na wyższych piętrach jest dramat z ciśnieniem wody. Co do cieplej wody to tutaj jest ciekawy artykuł:

jakbudujewechta.wordpress.com/2015/10/20/problemy-z-instalacja-cieplej-wody

Z tego co zmierzyłem u siebie to rano musi dużo więcej wody spłynąć niż 3l, które są w normie.

BasiaG

Postautor: BasiaG » 21 mar 2019, 23:00

No to na pewno nie są to trzy litry tylko dużo więcej...

M4334

Postautor: M4334 » 22 mar 2019, 11:52

To odkręćcie rano gorącą wodę do naczynia z pomiarem (ja mam np taki garnek). Puśćcie 3 l następne 200 ml dajcie do szklanki obok i zmierzcie temperaturę termometrem. Jeśli wychodzi mniej niż 40-50 st C to zróbcie zdjęcie i wyślijcie do zarządcy i dewelopera zgłoszenie, że mimo upłynięcia 3 l wody w kranie dostarczana z sieci woda nadal nie jest ciepła. Poniżej ciekawy artykuł i cytaty z niego:

prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/355497,czy-ciepla-woda-dostarczana-do-mieszkan-musi-miec-okreslona-temperature.html

...Natomiast sama instalacja wodociągowa powinna być tak skonstruowana, aby umożliwiała przeprowadzanie ciągłej lub okresowej dezynfekcji metodą chemiczną lub fizyczną, przede wszystkim dezynfekcji cieplnej, w taki sposób, aby nie została obniżona wartość instalacji cieplnej.

...Woda nie może zostać zanieczyszczona i dlatego instalację kanalizacyjną trzeba wyposażyć w zabezpieczenia przed przepływami zwrotnymi umożliwiającymi wtórne zanieczyszczenia, które instaluje się zgodnie z wymogami określonymi w Polskiej Normie.

...Natomiast wyroby stosowane w instalacji wodociągowej muszą uwzględniać korozyjność wody, aby nie następowało pogarszanie jej jakości oraz trwałości instalacji.

w kontekście wody która w niektórych mieszkaniach ma nieprzyjemny zapach lub osad - ciekawe czy opisane powyżej:
-okresowe dezynfekcje,
-zabezpieczenia przed przepływami zwrotnymi, lub
-materiały niekorozyjne,
są skutecznie zastosowane na naszym budynku. Z tego co pamiętam to ktoś pisał o nieświeżym zapachu wody lub czerwonym osadzie więc może powodem są błędy wykonawcy instalacji???

Cygnus

Postautor: Cygnus » 08 cze 2019, 8:43

U mnie wychodzi jakieś 1.5-2 litry zanim przyleci ciepła i trwa to ok. 10 sekund do ciepłej, i 15 s do gorącej, ale to dlatego, że zdecydowałem się na baterię umywalkową trzyotworową, więc mogę ciepłą lać samodzielnie bez mieszania z zimną. Minusem jest to, że najczęściej odkręcam jednak kran z ciepłą wodą, a zimną dodaję dopiero, gdy zaczyna parzyć. Po licznikach widzę, że mam relację wody ciepłej do zimnej jak 1:4.3.
Termometrem nie sprawdzałem :)

Wróć do „Avia 1 (etap VI) - forum mieszkańców budynku”