Witajcie,
czy ktoś z Was też ma problem z temperaturą ciepłej wody? Rano strasznie długo muszę czekać, żeby woda leciała gorąca. Odkręcam kurek na maxa a mimo to woda długo leci letnia. Czy ktoś też ma taki problem?
Temperatura ciepłej wody / długie czekanie na ciepłą wodę w kranie - Avia 1
Re: Temperatura ciepłej wody / długie czekanie na ciepłą wodę w kranie - Avia 1
Tez tak mam...
Ale tłumaczę sobie tym, że mieszkam na wysokim pietrze, ale może nie mam racji.
Jest trochę lepiej rano w godzinach szczytu, kiedy wszyscy korzystają i instalacja jest w miarę napełniona ciepłą wodą. Nie wiem czy to można poprawić. Szczerze to wątpię ...
Ale tłumaczę sobie tym, że mieszkam na wysokim pietrze, ale może nie mam racji.
Jest trochę lepiej rano w godzinach szczytu, kiedy wszyscy korzystają i instalacja jest w miarę napełniona ciepłą wodą. Nie wiem czy to można poprawić. Szczerze to wątpię ...
Ja mieszkam trzy lata na osiedlu na wyższym piętrze i nic się nie zmieniło w kwestii wody. Trzrba dużo wody zmarnować żeby poleciała ciepła. Strata pieniędzy i trochę to dziwne skoro płacimy za "podgrzanie wody" i rozumiem, że właśnie to jest opłata za utrzymanie ciepłej wody w rurach. Może się mylę..
To nie jest kwestia wysokich pięter. Mieszkamy na piętrze i jest problem. To jest chyba jakiś problem techniczny. mieszkałam w innym bloku na 13 piętrze i nigdy nie było takiego problemu. Zgłaszałam do konserwatora ale "olewa temat". Po moim pierwszym zgłoszeniu w zeszłym roku było lepiej, ale teraz... porażka. Własnie to jest największy minus, że trzeba dłuuugo lać, żeby zrobiła się ciepła. Może każdy z Was też powinien ten problem zgłosić, żeby zarządca wiedział, że problem jest ogólny a nie jednostkowy.
Podgrzanie wody to nie jest utrzymywanie ciepłej w rurach tylko podgrzanie zimnej, która dochodzi do budynku.
Podgrzanie wody to nie jest utrzymywanie ciepłej w rurach tylko podgrzanie zimnej, która dochodzi do budynku.
Ogólnie na wyższych piętrach jest dramat z ciśnieniem wody. Co do cieplej wody to tutaj jest ciekawy artykuł:
jakbudujewechta.wordpress.com/2015/10/20/problemy-z-instalacja-cieplej-wody
Z tego co zmierzyłem u siebie to rano musi dużo więcej wody spłynąć niż 3l, które są w normie.
jakbudujewechta.wordpress.com/2015/10/20/problemy-z-instalacja-cieplej-wody
Z tego co zmierzyłem u siebie to rano musi dużo więcej wody spłynąć niż 3l, które są w normie.
No to na pewno nie są to trzy litry tylko dużo więcej...
To odkręćcie rano gorącą wodę do naczynia z pomiarem (ja mam np taki garnek). Puśćcie 3 l następne 200 ml dajcie do szklanki obok i zmierzcie temperaturę termometrem. Jeśli wychodzi mniej niż 40-50 st C to zróbcie zdjęcie i wyślijcie do zarządcy i dewelopera zgłoszenie, że mimo upłynięcia 3 l wody w kranie dostarczana z sieci woda nadal nie jest ciepła. Poniżej ciekawy artykuł i cytaty z niego:
prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/355497,czy-ciepla-woda-dostarczana-do-mieszkan-musi-miec-okreslona-temperature.html
...Natomiast sama instalacja wodociągowa powinna być tak skonstruowana, aby umożliwiała przeprowadzanie ciągłej lub okresowej dezynfekcji metodą chemiczną lub fizyczną, przede wszystkim dezynfekcji cieplnej, w taki sposób, aby nie została obniżona wartość instalacji cieplnej.
...Woda nie może zostać zanieczyszczona i dlatego instalację kanalizacyjną trzeba wyposażyć w zabezpieczenia przed przepływami zwrotnymi umożliwiającymi wtórne zanieczyszczenia, które instaluje się zgodnie z wymogami określonymi w Polskiej Normie.
...Natomiast wyroby stosowane w instalacji wodociągowej muszą uwzględniać korozyjność wody, aby nie następowało pogarszanie jej jakości oraz trwałości instalacji.
w kontekście wody która w niektórych mieszkaniach ma nieprzyjemny zapach lub osad - ciekawe czy opisane powyżej:
-okresowe dezynfekcje,
-zabezpieczenia przed przepływami zwrotnymi, lub
-materiały niekorozyjne,
są skutecznie zastosowane na naszym budynku. Z tego co pamiętam to ktoś pisał o nieświeżym zapachu wody lub czerwonym osadzie więc może powodem są błędy wykonawcy instalacji???
prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/355497,czy-ciepla-woda-dostarczana-do-mieszkan-musi-miec-okreslona-temperature.html
...Natomiast sama instalacja wodociągowa powinna być tak skonstruowana, aby umożliwiała przeprowadzanie ciągłej lub okresowej dezynfekcji metodą chemiczną lub fizyczną, przede wszystkim dezynfekcji cieplnej, w taki sposób, aby nie została obniżona wartość instalacji cieplnej.
...Woda nie może zostać zanieczyszczona i dlatego instalację kanalizacyjną trzeba wyposażyć w zabezpieczenia przed przepływami zwrotnymi umożliwiającymi wtórne zanieczyszczenia, które instaluje się zgodnie z wymogami określonymi w Polskiej Normie.
...Natomiast wyroby stosowane w instalacji wodociągowej muszą uwzględniać korozyjność wody, aby nie następowało pogarszanie jej jakości oraz trwałości instalacji.
w kontekście wody która w niektórych mieszkaniach ma nieprzyjemny zapach lub osad - ciekawe czy opisane powyżej:
-okresowe dezynfekcje,
-zabezpieczenia przed przepływami zwrotnymi, lub
-materiały niekorozyjne,
są skutecznie zastosowane na naszym budynku. Z tego co pamiętam to ktoś pisał o nieświeżym zapachu wody lub czerwonym osadzie więc może powodem są błędy wykonawcy instalacji???
U mnie wychodzi jakieś 1.5-2 litry zanim przyleci ciepła i trwa to ok. 10 sekund do ciepłej, i 15 s do gorącej, ale to dlatego, że zdecydowałem się na baterię umywalkową trzyotworową, więc mogę ciepłą lać samodzielnie bez mieszania z zimną. Minusem jest to, że najczęściej odkręcam jednak kran z ciepłą wodą, a zimną dodaję dopiero, gdy zaczyna parzyć. Po licznikach widzę, że mam relację wody ciepłej do zimnej jak 1:4.3.
Termometrem nie sprawdzałem
Termometrem nie sprawdzałem

Wróć do „Avia 1 (etap VI) - forum mieszkańców budynku”