Zapach burgerów i dym w garażu podziemnym bloku - Avia 1

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
tomy

Re: Zapach burgerów i dym w garażu podziemnym bloku - Avia 1

Postautor: tomy » 28 cze 2019, 22:28

Jak się przechodzi avią od zachodu to smród sięga jakby coraz dalej. Czuć z większej odległości. Najpierw w piwmicy, potem w klatce B, teraz już na zewnątrz z 30 metrów. Co powiedzą mieszkający od płn. na 1 piętrze.

mik

Postautor: mik » 30 cze 2019, 10:40

(+48) 12 616-56-40
W poniedziałek dzwonię do PINB i pytam co jest postanowione w tej sprawie. Za długo się to już ciągnie.

roma.r

Postautor: roma.r » 02 lip 2019, 22:09

Po pierwszym spotkaniu wspolnoty przejrzałam budimeksowe uchwaly i z tego co kojarzę jako wspólnota zgadzamy się na alkohol w lokalach usługowych.Obawiam się że jeśli nie zostanie przeglosowany zakaz to niebawem może pojawić się kolejny problem z awionetką /obok smrodu w garażu, okazjonalnych glosnych imprez, zajmowania chodnika bez zgody i jeżdżenia autem i motocyklem po alei spacerowej/ lub innymi lokalami gastronomicznymi w przyszłości.Przyznam szczerze ze jestem zbyt introwertyczna by zebrać podpisy 10% udziałów w celu poddania pod głosowanie takiej uchwały ale może znajdzie się wśród sąsiadów dobry samarytanin.

mik

Postautor: mik » 08 lip 2019, 21:00

A ja bym zrobił inaczej. Skoro właściciel lokalu nie chce wyprostować sprawy smrodu w bloku (nie wiem, może są jakieś filtry na smród) to można mu zagrozić przegłosowaniem ustawy anty alko. Zwykły szantaż. Na pewno da to w dupę wynajmujacym z Avionetki.

M4334

Postautor: M4334 » 18 lip 2019, 12:28

mik pisze:(+48) 12 616-56-40
W poniedziałek dzwonię do PINB i pytam co jest postanowione w tej sprawie. Za długo się to już ciągnie.

I jak? wiadomo coś?

mik

Postautor: mik » 18 lip 2019, 15:09

Nie dzwoniłem w końcu bo nie mam czasu. W przyszłym tyg. może ogarnę.

mik

Postautor: mik » 08 sie 2019, 15:02

A co jakby przegłosować we wspólnocie zakaz prowadzenia działalności gastro? Tak jak Avia 3 przegłosowała zakaz sprzedaży alkoholu dla sklepu monopolowego, który miał powstać.

maniekmal

Postautor: maniekmal » 09 sie 2019, 8:59

w Avia 3 chodziło o to, że gość deklarował zwykły spożywczak gdzie byłaby półka z alko. A okazało się, że miał to być monopol czynny całą dobę. Cofnięto więc wynik głosowania ze względu na niezgodność ustawy poddanej pod głosowanie a stanem faktycznym.

renataszatkowska

Postautor: renataszatkowska » 13 sie 2019, 17:09

Wyglądało, jakby znów posmarowali. Jak przegłosować cofnięcie pozwolenia, trzeba ekspertyze sanepidu?

Cygnus

Postautor: Cygnus » 17 sie 2019, 13:35

mik pisze:A co jakby przegłosować we wspólnocie zakaz prowadzenia działalności gastro? Tak jak Avia 3 przegłosowała zakaz sprzedaży alkoholu dla sklepu monopolowego, który miał powstać.

Dla mnie w porządku, akurat z Avionetki nie korzystam :-)

Natomiast ciekawym jest, jak sobie z tym poradzono w innych blokach, gdzie przecież też ostro smażą i gotują.

Krótki kurs po księgach wieczystych ujawnia, że jedna osoba jest właścicielem wszystkich trzech lokali usługowych w naszym bloku.
I jest zapis w księdze garażu, który mówi o prawie do umieszczenia w garażu klimatyzacji dla tych lokali.
Wszystkich trzech.

ODPŁATNA I BEZTERMINOWA SŁUŻEBNOŚĆ POLEGAJĄCA NA PRAWIE UMIESZCZENIA W LOKALU NIEMIESZKALNYM GARAŻU, JEDNOSTEK ZEWNĘTRZNYCH KLIMATYZACJI, Z PRAWEM UPRAWNIONYCH DO WCHODZENIA NA NIERUCHOMOŚĆ OBCIĄŻONĄ CELEM WYMIANY, PRZEGLĄDU, KONSERWACJI, NAPRAWY LUB MODERNIZACJI INSTALACJI KLIMATYZACJI, Z ZASTRZEŻENIEM, IŻ JEDNOSTKI ZEWNĘTRZNE KLIMATYZACJI BĘDĄ ZLOKALIZOWANE POZA POWIERZCHNIĄ MIEJSC POSTOJOWYCH I SCHOWKÓW ORAZ NIE BĘDĄ UTRUDNIAĆ KORZYSTANIA Z MIEJSC POSTOJOWYCH I SCHOWKÓW, ZAŚ WŁAŚCICIELE NIERUCHOMOŚCI WŁADNĄCYCH ZOBOWIĄZANI BĘDĄ DO PONOSZENIA NIEZBĘDNYCH KOSZTÓW PRZEGLĄDU, KONSERWACJI, NAPRAWY LUB MODERNIZACJI INSTALACJI KLIMATYZACJI. USYTUOWANIE JEDNOSTEK ZEWNĘTRZNYCH KLIMATYZACJI DLA POSZCZEGÓLNYCH LOKALI USŁUGOWYCH OKREŚLA ZAŁĄCZNIK NR 3 DO AKTU - NA RZECZ KAŻDOCZESNYCH WŁAŚCICIELI LOKALI NIEMIESZKALNYCH NUMER: U1, U2, U3, U4 I U5 POŁOŻONYCH NA PARTERZE (PIERWSZEJ KONDYGNACJI) BUDYNKU NUMER 1 W OSIEDLU AVIA W KRAKOWIE

Dla mnie osobiście jest nieco kuriozalnym fakt, że lokal usługowy umieszczony na parterze nie odprowadza swojego tłustego smrodu do wyciągu, który miałby ujście na dachu bloku, tylko wtłacza go do podziemnego garażu pod sobą. Jako wspólnota możemy przegłosować usunięcie tego wpisu i zmodyfikować instalację, oczywiście za odpowiednią kasę za zmianę projektu, wykonanie i odebranie, tylko pytanie, gdzie te wyziewy ze smażenia będą odprowadzane.

Wróć do „Avia 1 (etap VI) - forum mieszkańców budynku”