Odbiory mieszkań od dewelopera - jak poszło i co dalej? - Avia 1 Kraków
Re: Odbiory mieszkań od dewelopera - jak poszło i co dalej? - Avia 1 Kraków
To ja liczę, że trafię na pana Mikołaja przy odbiorze. Lubię takich ludzi
Zastanawiam się czy opłaca się brać dodatkowo kamerę termowizyjną. Koszt to 150 zł. Jak myślicie?

Odnośnie kamery termowizyjnej to sam pomysł mi się podoba tylko chyba trzeba wiać pod uwagę kilka rzeczy. 1) nie ma teraz mrozów wiec kontrast między czerwonym wnętrzem a niebieskimi mostkami termicznymi może wyjść słaby 2) nawet jak wyjdzie pewna nieszczelność to w sumie musiałaby być na tyle niewielka, ze nie wyczuwalna od razu na dotyk. Biorąc pod uwagę nawiewniki, które i tak są pewnie traci to znaczenie. Całego obramowania okna przecież raczej nie wymienią... 3) Nie wiem jak na niższych kondygnacjach, ale chyba od 12 piętra w górę są silikaty i wełna na zewnątrz i nawet przy lekko ciepłych kaloryferach naprawdę powinno być ciepło. Tak czy owak najwiecej ciepła ucieknie pewnie przez wentylację, potem nawiewniki i szyby same w sobie. Ewentualne nieszczelności ramy okiennej (No chyba, że nie ma uszczelki i wieje
) bym chyba raczej odpuścił...

Bartek pisze:Zastanawiam się czy opłaca się brać dodatkowo kamerę termowizyjną. Koszt to 150 zł. Jak myślicie?
Ale jak to, tyle dodatkowo kosztuje badanie mieszkania kamerą termowizyjną, nie wiem jak teraz, ale ta firma od odbiorów mieszkań opisana na forum, to miała taką usługę w cenie... ciekawe czy coś się zmieniło.
A co do samego badania, to pewnie nie ma ono sensu wtedy, kiedy różnica pomiędzy temperaturą w mieszkaniu i na zewnątrz jest niewielka. Teraz ta różnica jest większa zwykle, z racji pory roku, więc pewnie zależy od dnia. Akurat ostatnio zrobiło się chłodniej, choć było kilka takich dni tej zimy, że nie wiem czy takie badanie miałoby sens

To pewnie zależy od firmy. Ja za odbiór 63 metrowego mieszkania zapłacę 350 zł + ewentualne 150 zł jeśli wziąłbym tę kamerę.
Czy ktoś jeszcze miał odbiór ostatnio? Cisza jakaś nastała ... 

Kamera termowizyjna jak dla mnie to generalnie mało precyzyjne urządzenie. Znacznie lepiej wziąć tańszy i precyzyjniejszy wilgotnościomierz, który wskaże gdzie izolacja została wykonana nie dokładnie.
http://www.boden-profi.pl/wilgotnosciom ... act-b.html
Czekam na wpisy reszty Sąsiadów bo mój odbiór dopiero pod koniec miesiąca... wrrr
http://www.boden-profi.pl/wilgotnosciom ... act-b.html
Czekam na wpisy reszty Sąsiadów bo mój odbiór dopiero pod koniec miesiąca... wrrr
Ok, odebralascie i co teraz po kolei?;) jak wygląda sprawa z licznikiem pradu/wody etc. Rozumiem, że trzeba się osobiście pofatygowac celem przepisania liczników?
Ewik87 pisze:jak wygląda sprawa z licznikiem pradu/wody etc. Rozumiem, że trzeba się osobiście pofatygowac celem przepisania liczników?
Jeśli chodzi o to, jak zawrzeć umowę z dostawcą prądu, to było to już w kilku miejscach na forum pisane, między innymi pod tym linkiem. Można osobiście, a można przez internet, stany liczników są spisywane z protokołu odbioru

Witam wszystkich,
Podzielę się z Wami moimi krótkimi przemyśleniami po odbiorze. Generalnie czasu na odbiór nie ma zbyt wiele (1,5h) jeżeli chcecie z grubsza wszystko sprawdzić to uwierzcie, że to mało na 62m2. Na początek nie traćcie czasu na mierzenie i tak do tego musicie wrócić, a gdyby się nie zgadzało to potrzebny uprawniony geodeta. Pamiętajcie tylko, że trzeba to zrobić przed przeniesieniem własności. Skupcie się na uszkodzeniach mechanicznych w pierwszej kolejności (zadrapania, rysy, obicia) głownie na szybach, ramach okiennych, parapety, grzejniki, płytki na balkonach, poręcze i DRZWI WEJŚCIOWE. Pisze drukowanymi bo tu niemiłe zaskoczenie, widoczne w wielu miejscach uszkodzenia okleiny, wgniecenie, może niezbyt duże ale są. Przy drzwiach wejściowych ościeża wykończone sa płytą wiórową i u mnie odchyłka od piony 11mm na 2m (dużo, nie trzeba poziomicy żeby to sprawdzić). Kolejny mankament to wew. otwory drzwiowe - zbyt wąskie. Dla drzwi "80" potrzebujemy ok 90,5 cm, a u mnie 89, a do tego np. górna krawędź po skosie 2 cm różnicy. Pewnie większość będzie wymagała korekty, ale dobrze, że to gipsowe więc nie ma najmniejszego z tym kłopotu. Kolejna rzecz to dylatacje, które są bardzo mizernie nacięte bądź wcale, do poprawki. Sprawdźcie sobie przełączniki, gniazda, choć jest rękojmia także nawet po odbiorze jak cos wyjdzie to muszą naprawić (tylko ściany muszą być nietknięte, tzn. niepomalowane). Rysy i pęknięcia tynku są ale drobne głównie przy nadprożach, jak robicie gładź to nie ma to znaczenia.
Sprawa prostoliniowości,pionu i kątów, tu trzeba mieć czym to sprawdzić, łata 2m i katownik z ramiona 1m, jak tego nie macie to na nic Wasze sprawdzanie. Generalnie jest nie najgorzej, dla mnie akceptowalne, ale jak ktoś pedantyczny to będzie miał problem. Z ciekawostek to np. szacht kominowy w kuchni, który jest skoszony (skręcony) a tworzy wnękę dla lodówki.
Rozpisałem się więc na koniec, usterki o których wspominałem w części zapisałem w protokole i mają zostać usunięte w przeciągu 14dni, a protokół finalnie podpisany i klucze odebrane. Powodzenia dla tych co przed odbiorem
Podzielę się z Wami moimi krótkimi przemyśleniami po odbiorze. Generalnie czasu na odbiór nie ma zbyt wiele (1,5h) jeżeli chcecie z grubsza wszystko sprawdzić to uwierzcie, że to mało na 62m2. Na początek nie traćcie czasu na mierzenie i tak do tego musicie wrócić, a gdyby się nie zgadzało to potrzebny uprawniony geodeta. Pamiętajcie tylko, że trzeba to zrobić przed przeniesieniem własności. Skupcie się na uszkodzeniach mechanicznych w pierwszej kolejności (zadrapania, rysy, obicia) głownie na szybach, ramach okiennych, parapety, grzejniki, płytki na balkonach, poręcze i DRZWI WEJŚCIOWE. Pisze drukowanymi bo tu niemiłe zaskoczenie, widoczne w wielu miejscach uszkodzenia okleiny, wgniecenie, może niezbyt duże ale są. Przy drzwiach wejściowych ościeża wykończone sa płytą wiórową i u mnie odchyłka od piony 11mm na 2m (dużo, nie trzeba poziomicy żeby to sprawdzić). Kolejny mankament to wew. otwory drzwiowe - zbyt wąskie. Dla drzwi "80" potrzebujemy ok 90,5 cm, a u mnie 89, a do tego np. górna krawędź po skosie 2 cm różnicy. Pewnie większość będzie wymagała korekty, ale dobrze, że to gipsowe więc nie ma najmniejszego z tym kłopotu. Kolejna rzecz to dylatacje, które są bardzo mizernie nacięte bądź wcale, do poprawki. Sprawdźcie sobie przełączniki, gniazda, choć jest rękojmia także nawet po odbiorze jak cos wyjdzie to muszą naprawić (tylko ściany muszą być nietknięte, tzn. niepomalowane). Rysy i pęknięcia tynku są ale drobne głównie przy nadprożach, jak robicie gładź to nie ma to znaczenia.
Sprawa prostoliniowości,pionu i kątów, tu trzeba mieć czym to sprawdzić, łata 2m i katownik z ramiona 1m, jak tego nie macie to na nic Wasze sprawdzanie. Generalnie jest nie najgorzej, dla mnie akceptowalne, ale jak ktoś pedantyczny to będzie miał problem. Z ciekawostek to np. szacht kominowy w kuchni, który jest skoszony (skręcony) a tworzy wnękę dla lodówki.

Rozpisałem się więc na koniec, usterki o których wspominałem w części zapisałem w protokole i mają zostać usunięte w przeciągu 14dni, a protokół finalnie podpisany i klucze odebrane. Powodzenia dla tych co przed odbiorem

Ewik87 pisze:Ok, odebralascie i co teraz po kolei?;) jak wygląda sprawa z licznikiem pradu/wody etc. Rozumiem, że trzeba się osobiście pofatygowac celem przepisania liczników?
Prad możesz podpisać bezpośrednio na odbiorze, tzn. przedstawiciel Budimexu ma umowy Tauronu. Jeżeli ten dostawca Ci odpowiada uzupełniasz tylko i masz z głowy. Jeżeli nie, no to pozostałe formy o których wspominał kolega.
Wróć do „Avia 1 (etap VI) - forum mieszkańców budynku”