Parkowanie na chodniku na pasie startowym i jego uporządkowanie - Avia 1

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
M4334

Re: Parkowanie na chodniku na pasie startowym i jego uporządkowanie - Avia 1

Postautor: M4334 » 27 kwie 2018, 8:17

Bartek pisze:Rozmawiałem z Panią Teresą. Zgłosiłem problem z ciągle zastawionym chodnikiem i Pani Teresa powiedziała mi, że już rozmawiali w tej sprawie z właścicielem kawiarni MINK bo myśleli, że to chodzi o Jego samochód, ale teraz już wiedzą, że problem tworzą sami mieszkańcy. Póki co ochroniarz został poproszony o zostawianie kartek za wycieraczkami mieszkańcom, którzy parkują swoje samochody na chodniku. Jeśli takie działania nie przyniosą oczekiwanych rezultatów to prawdopodobnie pojawią się jakieś betonowe donice, które zablokują wjazd na chodnik. Co do sprzątania to dostałem informację, że ekipa sprzątająca powinna również "ogarniać" powierzchnię garażu. Dodatkowo 2 razy w roku odbywać się będzie sprzątanie mechaniczne. Prawdopodobnie po weekendzie majowym pojawi się informacja o takim sprzątaniu aby "opróżnić" halę z samochodów na pół dnia.

To plan jest naprawdę dobry. Oby realizacja poszła szybko bo dziś rano kartek za wycieraczkami nie widziałem. Jeśli zrobią tak jak napisałeś to przyznam, że własnie takiej inicjatywy oczekuję od Zarządcy. Donice pomogą pozbyć się paskudzących chodnik samochodów a na dodatek dodadzą trochę uroku.

Bartek

Postautor: Bartek » 27 kwie 2018, 18:30

Ja szczerze mówiąc również nie zauważyłem żadnych kartek, więc jutro pofatyguję się do kogoś z ochrony i zapytam jak wygląda sprawa z samochodami parkującymi na chodniku.

Krystyna_51

Postautor: Krystyna_51 » 29 kwie 2018, 10:00

Widać że wypowiadają się tutaj osoby które mają miejsca parkingowe a co z tymi którym nie udało się kupić miejsca, gdzie mają parkować? Proszę zobaczyć jak wygląda parking przy os dywizjonu, płyty na przeciwko orlinskiego 1- wypełnione po brzegi i to wszystko auta z avii i orlinskiego. Jasne że auta parkowane na chodnikach psują wizerunek osiedla, ale proszę powiedzieć gdzie oni mają parkować? Myślę że bardziej tu winić należy kogoś to pozwolił na budowę tyłu bloków nie zapewniając odpowiedniej ilości miejsc parkingowych i z tym należało by coś zrobić.

mieszkaniecO1

Postautor: mieszkaniecO1 » 29 kwie 2018, 11:17

Krystyna_51 pisze:Widać że wypowiadają się tutaj osoby które mają miejsca parkingowe a co z tymi którym nie udało się kupić miejsca, gdzie mają parkować? Proszę zobaczyć jak wygląda parking przy os dywizjonu, płyty na przeciwko orlinskiego 1- wypełnione po brzegi i to wszystko auta z avii i orlinskiego. Jasne że auta parkowane na chodnikach psują wizerunek osiedla, ale proszę powiedzieć gdzie oni mają parkować? Myślę że bardziej tu winić należy kogoś to pozwolił na budowę tyłu bloków nie zapewniając odpowiedniej ilości miejsc parkingowych i z tym należało by coś zrobić.

Gdyby to byla prawda to nawet bym wspołczył, z tym ze miejsca garażowe są wolne, a na parkingu 04 - 06 nadal masa miejsc wolnych.
No tak ale jest to nadal wiecej niz 5 metrów od klatki. No i koszt .... wiadomo, jak mozna zaplacic 25tys za miejsce postojowe, wiecej niz cena auta...
Swoja droga, czemu te nowe samochody takie drogie, ja bym jakis strajk zrobił, w ramach protestu, ze nie mnie stac, a chce miec.

Brunon K.

Postautor: Brunon K. » 29 kwie 2018, 13:45

Przecież zrobili parking ogólnodostępny między A1-A3.

Budimex, i hołota to jedno.
Pilnujcie sobie, bo okoliczna żulia znowu porysowała windy kilka dni temu. Tam wchodzi kto che, i kiedy chce.
Ostatnio zmieniony 22 lip 2019, 21:41 przez Brunon K., łącznie zmieniany 1 raz.

rupafin

Postautor: rupafin » 29 kwie 2018, 14:27

Krystyna_51 pisze:Widać że wypowiadają się tutaj osoby które mają miejsca parkingowe a co z tymi którym nie udało się kupić miejsca, gdzie mają parkować? Proszę zobaczyć jak wygląda parking przy os dywizjonu, płyty na przeciwko orlinskiego 1- wypełnione po brzegi i to wszystko auta z avii i orlinskiego. Jasne że auta parkowane na chodnikach psują wizerunek osiedla, ale proszę powiedzieć gdzie oni mają parkować? Myślę że bardziej tu winić należy kogoś to pozwolił na budowę tyłu bloków nie zapewniając odpowiedniej ilości miejsc parkingowych i z tym należało by coś zrobić.

Parkować należy na miejscach do tego przeznaczonych - garaż podziemny, zewnętrzne miejsce parkingowe, ogólnodostępny parking, płatny parking strzeżony. Możliwości jak widać jest wiele. Proszę zwrócić uwagę, że chodnik przy części rekreacyjnej nie jest parkingiem. Moim zdaniem niedopuszczalne jest żeby był wyłączony ze swojej funkcji z powodu parkujących tam samochodów. Nie chodzi o wizerunek osiedla, ale jego bezpieczne użytkowanie. Samochody wjeżdżają na chodnik nie patrząc na spacerowiczów, byle jak najszybciej znaleźć miejsce do parkowania - moim zdaniem stanowią zagrożenie dla spacerujących, nie mówiąc już o dzieciach. Tłumaczenie że ktoś nie ma gdzie zaparkować więc zaparkuje na chodniku, który nie jest do tego przeznaczony mnie nie przekonuje. Szanujmy siebie i wspólną przestrzeń.

rupafin

Postautor: rupafin » 29 kwie 2018, 14:45

Po drugie nie uważam że kogoś należy winić za to że nie ma wystarczającej liczby miejsc postojowych. Co by Pani chciała "z tym" zrobić? Pikietować żeby utworzyć ogromny, bezpłatny parking dla wszystkich pokrzywdzonych, którzy nie mają gdzie zaparkować? Nawet jakby była wystarczająca liczba miejsc z pewnością nie wszyscy mieszkańcy wykupiliby sobie miejsca. Jak już ktoś wyżej wspomniał jest mnóstwo miejsc w garażu które wciąż można wykupić. To czy ktoś nabył miejsce do parkowania ułatwiając sobie życie to jego indywidualna sprawa. Nie można nikogo za to oceniać czy krytykować, ale za niewłaściwe, utrudniające życie innym mieszkańcom parkowanie już tak. Problem dzikiego parkowania na osiedlu będzie wzrastał więc może warto pomyśleć w jaki sposób indywidualnie zabezpieczyć się żeby móc komfortowo zaparkować zamiast oczekiwać, że "ktoś coś powinien z tym zrobić". Można wylewać na dewelopera i urzędników swoje żale tłumacząc że to ich należy winić, tylko po co? Coś zostało zatwierdzone, kupujący zapoznał się z planem zagospodarowania osiedla, zaakceptował go więc czemu ma bić pianę po fakcie?

Brunon K.

Postautor: Brunon K. » 29 kwie 2018, 15:20

Na każdym piętrze wiszą Apele:
O nie wrzucanie gruzu do kanalizacji - cofka.
O zasłanianie anemostatów przed pyłem - zatarte wiatraki(psu na bude ale zainkasowane $).
O niezaśmiecanie korytarzy - opłacone, i własne, prywatne(Argument dla wandali?).
O wyważanie ładunku gruzu w windach - bo nie wydalają, i się psują.

Dajcie sobie lepiej spokój, i postawcie słupki!

Bartek

Postautor: Bartek » 30 kwie 2018, 20:30

Co niby można z tym zrobić? Teraz już jest za późno. Ja nie kupiłem miejsca parkingowego, a mam dwa samochody. Mimo tego nie parkuję gdzie mi się podoba, ponieważ szanuję innych ludzi. Jeden samochód parkuję na parkingu strzeżonym za 140 zł miesięcznie, a drugi na ogólnodostępnych miejscach poza osiedlem. Jak widać jeśli ma się chociaż trochę chęci to się da ;)

mik

Postautor: mik » 02 maja 2018, 8:28

No i super.

Większość jednak woli uprawiać 'bucówę' i parkować tak, żeby innym żyło się gorzej.

Wróć do „Avia 1 (etap VI) - forum mieszkańców budynku”