Wiercenie przy niedzieli / uciążliwe prace remontowe w niedzielę - Avia 1

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
Fedaykin

Re: Wiercenie przy niedzieli / uciążliwe prace remontowe w niedzielę - Avia 1

Postautor: Fedaykin » 05 lut 2019, 12:54

Bartek pisze:
mik pisze:Szkoda, że masz innych w tyle bo Ty już odebrałeś w styczniu ub.r. Ciekawe co Ci jeszcze przeszkadza...
Mi wiercenie nie przeszkadza - biorę pod uwagę różne okoliczności i jestem wyrozumiały. Ktoś tu pisał, że dopiero mieszkanie odebrał.

To raczej osoby wiercące w niedzielę po 19 mają innych gdzieś... Cieszę się, że Panu wiercenie nie przeszkadza, ale ja po pierwsze mam małe dziecko, które po godzinie 19 śpi, a po drugie wracając do domu po pracy chcę odpocząć i mam do tego prawo. Jeśli ktoś wierci to niech to robi w godzinach 7-19.

Jak widzisz - jednemu przeszkadza wiercenie, innemu przeszkadzają dzieci. Jeszcze innym przeszkadzają psy, muzyka, palenie papierosów. Gdyby podporządkowywać się każdemu narzekającemu na coś sąsiadowi, to w mieszkaniu można by jedynie spać i drżeć by ktoś nie przyczepił się jeszcze do zbyt głośnego chrapania. ;) Ludzie zawsze znajdą jakieś problemy - na Żabińcu odwiedziła mnie kiedyś sąsiadka z pretensjami, że "zbyt głośno rozmawiamy" :)

Mieszkamy w blokach i z pewnymi rzeczami trzeba się liczyć. Jedną z takich rzeczy jest wyznaczona cisza nocna. Zakazywanie czegokolwiek poza nią jest po prostu śmieszne i świadczy o przewrażliwieniu. ;)

mik

Postautor: mik » 05 lut 2019, 13:59

Fedaykin pisze:(...)i świadczy o przewrażliwieniu. ;)

i może o tym, że mieszkanie w bloku nie jest jednak dla nas. ;)

KITKA

Postautor: KITKA » 06 lut 2019, 23:09

Dokładnie do 22. Niektórzy niestety nie przestrzegają tego i wierca, stukają po 22. To już jest przegięcie!!

M4334

Postautor: M4334 » 07 lut 2019, 10:04

Fedaykin pisze:
Bartek pisze:
mik pisze:Szkoda, że masz innych w tyle bo Ty już odebrałeś w styczniu ub.r. Ciekawe co Ci jeszcze przeszkadza...
Mi wiercenie nie przeszkadza - biorę pod uwagę różne okoliczności i jestem wyrozumiały. Ktoś tu pisał, że dopiero mieszkanie odebrał.

To raczej osoby wiercące w niedzielę po 19 mają innych gdzieś... Cieszę się, że Panu wiercenie nie przeszkadza, ale ja po pierwsze mam małe dziecko, które po godzinie 19 śpi, a po drugie wracając do domu po pracy chcę odpocząć i mam do tego prawo. Jeśli ktoś wierci to niech to robi w godzinach 7-19.

Jak widzisz - jednemu przeszkadza wiercenie, innemu przeszkadzają dzieci. Jeszcze innym przeszkadzają psy, muzyka, palenie papierosów. Gdyby podporządkowywać się każdemu narzekającemu na coś sąsiadowi, to w mieszkaniu można by jedynie spać i drżeć by ktoś nie przyczepił się jeszcze do zbyt głośnego chrapania. ;) Ludzie zawsze znajdą jakieś problemy - na Żabińcu odwiedziła mnie kiedyś sąsiadka z pretensjami, że "zbyt głośno rozmawiamy" :)

Mieszkamy w blokach i z pewnymi rzeczami trzeba się liczyć. Jedną z takich rzeczy jest wyznaczona cisza nocna. Zakazywanie czegokolwiek poza nią jest po prostu śmieszne i świadczy o przewrażliwieniu. ;)

Ale jaki problem widzicie w tym żeby wiercenie albo kucie ścian wykonywać sobie w normalnych godzinach dziennych?! Przecież podczas wykańczania mieszkania jest dużo roboty. Jeśli masz chęć wykańczać swoje mieszkanie o 22 to weź pędzel w rękę i zrób w tym czasie malowanie/gruntowanie albo jakiś biały montaż w pomieszczeniu, które masz już ogarnięte lub zamieć lokal i wynieś gruz z innymi odpadkami budowlanymi do kontenera, złóż pierwsze meble z ikei itd. Pomysłów na ciche prace po 22 na pewno będzie sporo. Kucie i wiercenie można sobie śmiało ogarnąć następnego dnia, już od 8-9 nikt nie powinien się o to zbytnio złościć. Biegające po mieszkaniu dzieci trzeba odsyłać na plac zabaw a kucie ścian przenosić z godzin w środku nocy na godziny w ciągu dnia i nie ma tu nad czym dyskutować.

Fedaykin

Postautor: Fedaykin » 07 lut 2019, 12:02

M4334 pisze:
Fedaykin pisze:
Bartek pisze:To raczej osoby wiercące w niedzielę po 19 mają innych gdzieś... Cieszę się, że Panu wiercenie nie przeszkadza, ale ja po pierwsze mam małe dziecko, które po godzinie 19 śpi, a po drugie wracając do domu po pracy chcę odpocząć i mam do tego prawo. Jeśli ktoś wierci to niech to robi w godzinach 7-19.

Ale jaki problem widzicie w tym żeby wiercenie albo kucie ścian wykonywać sobie w normalnych godzinach dziennych?! Przecież podczas wykańczania mieszkania jest dużo roboty. Jeśli masz chęć wykańczać swoje mieszkanie o 22 to weź pędzel w rękę i zrób w tym czasie malowanie/gruntowanie albo jakiś biały montaż w pomieszczeniu, które masz już ogarnięte lub zamieć lokal i wynieś gruz z innymi odpadkami budowlanymi do kontenera, złóż pierwsze meble z ikei itd. Pomysłów na ciche prace po 22 na pewno będzie sporo. Kucie i wiercenie można sobie śmiało ogarnąć następnego dnia, już od 8-9 nikt nie powinien się o to zbytnio złościć. Biegające po mieszkaniu dzieci trzeba odsyłać na plac zabaw a kucie ścian przenosić z godzin w środku nocy na godziny w ciągu dnia i nie ma tu nad czym dyskutować.

A czy ktoś tu dyskutuje o hałasowaniu, wierceniu, kuciu po 22:00? Oczywiście, że wykonywanie takich czynności w trakcie ciszy nocnej jest naganne. Ja tu widzę stękanie, że "w niedzielę wiercą" (ogólnie w niedzielę, nie "w nocy"). Kolejny/a narzeka, że o 19:00 - nie wiem jak dla innych, ale dla mnie to nadal jest "normalna godzina dzienna" i uważam, że jak ktoś chce sobie wtedy powiercić, posłuchać muzyki, obejrzeć głośniej film czy wstawić pranie, to nie ma najmniejszego problemu. Na forach innych inwestycji padały nawet pomysły zakazu prac remontowych w weekendy kilka miesięcy po oddaniu inwestycji "bo hałasują w weekend, a ja chcę odpocząć". Niektórym się w główkach poprzewracało i wydaje im się, że cały świat powinien się do nich i ich potrzeb dostosować. ;)

M4334

Postautor: M4334 » 07 lut 2019, 13:52

No nie wiem. Wiercenie w niedzielę po 19 to dla mnie cały czas nie jest normalna sprawa. Moim zdaniem jeśli masz w bloku sąsiadów to trzeba próbować się z nimi dogadywać. Całkiem możliwe, że będziecie się spotykać wiele lat. Jeśli prowadził bym teraz prace budowlane to zaszedł bym i poinformował najbliższych sąsiadów że realizujemy prace. Planujemy skończyć wtedy i wtedy. Głośne prace planujemy wykonywać w takich a takich dniach w danym zakresie godzin. Sąsiad wie wtedy, że musisz zrobić remont. W godzinach w których informowałeś go o pracach planuje wyjście do sklepu, spacer lub nawet jak siedzi w domu to nie złości się wyklinając głośno Twoje imię i nie wiedząc co się dzieje tylko wie że będzie godzina 17 i skończy się hałas. Zamiast dzwonić po policjach, zarządcach i innych świętych to zwyczajnie dogadujecie się jak ludzie. Przy okazji jest szansa żeby się przedstawić i zapoznać. Generalnie jeśli prujesz ściany po 19 w niedzielę to myślę, że możesz się spodziewać jakiejś akcji odwetowej - na przestrzeni lat zawsze znajdzie się wiele okazji ;)

Wróć do „Avia 1 (etap VI) - forum mieszkańców budynku”