Odbiory mieszkań od dewelopera - jak poszło i co dalej? - Avia 1 Kraków

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
GrzegorzDragon

Re: Odbiory mieszkań od dewelopera - jak poszło i co dalej? - Avia 1 Kraków

Postautor: GrzegorzDragon » 17 sty 2018, 0:03

my dzisiaj odebraliśmy klucze....standard to pęknięcia(rw ramach zadość uczynienia materiały budowlane) dodatkowo mieślimy obydwa kolanka odpływowe rozwalone(usunięty problem na poczekaniu) i na ściance działowej kuchni od boku na dole odpadał tynk, ale akurat tą ściankę będę przedłużać....dzisiaj też sąsiedzi z 5 piętra klatka C odbierali, ale nie wiem jak u nich poszło

zizu

Postautor: zizu » 17 sty 2018, 10:24

GrzegorzDragon pisze:my dzisiaj odebraliśmy klucze....standard to pęknięcia(rw ramach zadość uczynienia materiały budowlane) dodatkowo mieślimy obydwa kolanka odpływowe rozwalone(usunięty problem na poczekaniu) i na ściance działowej kuchni od boku na dole odpadał tynk, ale akurat tą ściankę będę przedłużać....dzisiaj też sąsiedzi z 5 piętra klatka C odbierali, ale nie wiem jak u nich poszło

Witam, jeśli chodzi o sąsiadów z 5 piętka klatka C, to chyba chodzi o nas :) Także POZDRAWIAM :) My niestety nie odebraliśmy mieszkania. Brak płaszczyzn w dwóch pokojach ( 2 ściany ) gdzie w jednym odchylnie było ponad centymetr, pod parapetem przy dotknięciu ściany po prostu się wcisnęła do wewnątrz, widocznie za dużo pianki w stosunku do gipsu, pęknięta płytka na balkonie, w oknie balkonowym też mieliśmy pękniętą ościeżnice. Nam się ogólnie nie spieszyło z odbiorem, bo czekamy na wykonawcę. Jeśli chodzi o czas to przy 62 m mieszkaniu wcale te 1.5 h nie jest to za dużo czasu.

Pozdrawiamy sąsiadów :)

antek

Postautor: antek » 17 sty 2018, 11:22

zizu pisze:pod parapetem przy dotknięciu ściany po prostu się wcisnęła do wewnątrz, widocznie za dużo pianki w stosunku do gipsu

To widać niczego spece z Budimexu się nie uczą, bo miałem podobną sytuację, a mieszkanie odbierałem już bardzo dawno temu :) Ciekawe ile osób w ogóle tego nie sprawdziło.

mik

Postautor: mik » 17 sty 2018, 12:22

No to ja sprawdzę

BST

Postautor: BST » 17 sty 2018, 12:43

bartoszes pisze:Witam wszystkich,
Podzielę się z Wami moimi krótkimi przemyśleniami po odbiorze. Generalnie czasu na odbiór nie ma zbyt wiele (1,5h) jeżeli chcecie z grubsza wszystko sprawdzić to uwierzcie, że to mało na 62m2. Na początek nie traćcie czasu na mierzenie i tak do tego musicie wrócić, a gdyby się nie zgadzało to potrzebny uprawniony geodeta. Pamiętajcie tylko, że trzeba to zrobić przed przeniesieniem własności. Skupcie się na uszkodzeniach mechanicznych w pierwszej kolejności (zadrapania, rysy, obicia) głownie na szybach, ramach okiennych, parapety, grzejniki, płytki na balkonach, poręcze i DRZWI WEJŚCIOWE. Pisze drukowanymi bo tu niemiłe zaskoczenie, widoczne w wielu miejscach uszkodzenia okleiny, wgniecenie, może niezbyt duże ale są. Przy drzwiach wejściowych ościeża wykończone sa płytą wiórową i u mnie odchyłka od piony 11mm na 2m (dużo, nie trzeba poziomicy żeby to sprawdzić). Kolejny mankament to wew. otwory drzwiowe - zbyt wąskie. Dla drzwi "80" potrzebujemy ok 90,5 cm, a u mnie 89, a do tego np. górna krawędź po skosie 2 cm różnicy. Pewnie większość będzie wymagała korekty, ale dobrze, że to gipsowe więc nie ma najmniejszego z tym kłopotu. Kolejna rzecz to dylatacje, które są bardzo mizernie nacięte bądź wcale, do poprawki. Sprawdźcie sobie przełączniki, gniazda, choć jest rękojmia także nawet po odbiorze jak cos wyjdzie to muszą naprawić (tylko ściany muszą być nietknięte, tzn. niepomalowane). Rysy i pęknięcia tynku są ale drobne głównie przy nadprożach, jak robicie gładź to nie ma to znaczenia.
Sprawa prostoliniowości,pionu i kątów, tu trzeba mieć czym to sprawdzić, łata 2m i katownik z ramiona 1m, jak tego nie macie to na nic Wasze sprawdzanie. Generalnie jest nie najgorzej, dla mnie akceptowalne, ale jak ktoś pedantyczny to będzie miał problem. Z ciekawostek to np. szacht kominowy w kuchni, który jest skoszony (skręcony) a tworzy wnękę dla lodówki. :)
Rozpisałem się więc na koniec, usterki o których wspominałem w części zapisałem w protokole i mają zostać usunięte w przeciągu 14dni, a protokół finalnie podpisany i klucze odebrane. Powodzenia dla tych co przed odbiorem :)

Cześć,

U mnie bardzo podobnie, dodam jeszcze: krzywo powieszone i pozaginane grzejniki, wykończenie balkonu bardzo marne, porysowane parapety, grube pęknięcie wylewki- zszyte, ale ludzie z Budimexu nie wiedzą czym (dodaliśmy do protokołu, że w razie popękania finalnej podłogi, biorą za to odpowiedzialność), braki kątów, wszystkie okna do konkretnej regulacji, brudne tynki na balkonie, parapety porysowane i pobrudzone zaprawą tynkarską, barierki zardzewiałe. Drewno podobne okładziny na klatce, w wielu miejscach wyszczerbione, a przy samych drzwiach, krzywo zamontowane.

Wszystko trwało ponad dwie godziny, przedstawiciele Budimexu mocno opryskliwi, a inspektor po tyradzie na korzyść wykonawcy (bez racji zresztą, co przyznali Ludzie Budimexu), wyszedł i już nie wrócił.

mik

Postautor: mik » 17 sty 2018, 13:29

Wyzszy standard Avii...
Nie ma co. Parapety te mialy byc kamienne.

M4334

Postautor: M4334 » 18 sty 2018, 13:28

mik pisze:Wyzszy standard Avii...

a jakie są?

tomato

Postautor: tomato » 18 sty 2018, 13:32

Hej!

Ja odebralam mieszkanie 10.01, klucze od razu (klatka B).

Generalnie mieszkanie ok, pomijajac drobne pekniecia (i tak bede robila lekkie gladzie), w dwoch miejscach trzeba bylo doszlifowac podloge (8mm roznicy poziomu), ale zostalo to zrobione w ciagu 1 dnia.

Mialam faceta od odbiorow, za mieszkanie 44m2 zaplacilam 200 zl, w tym mial kamerke termowizyjna, byl dokladny. Znalazl kazdy najdrobniejszy szczegol, po czym dyskutowal sam z inspektorem. Dzieki kamerce termowizyjnej wyszly okna do regulacji. Na balkonie jedynie brudne balustrady przez co trzeba bylo poczekac az zostana wyczyszczone by ocenic stan balustrady.

Ogolnie ok :) Pan z Budimexu wszystko szczegolowo wyjasnia.

Powodzenia przy odbiorach! ;)

mik

Postautor: mik » 18 sty 2018, 14:56

M4334 pisze:
mik pisze:Wyzszy standard Avii...

a jakie są?

Wydaje mi się że plastik ale mogłem zdjęcia pomylić.

AdrianKubicki

Postautor: AdrianKubicki » 19 sty 2018, 10:52

Witam
Wczoraj odebrałem swoje mieszkanie. Nie było jakiś większych zastrzeżeń co do jakości wykonania. Facet z firmy, którą zatrudniłem do pomocy w odbiorze znalazł parę drobnych rzeczy. Ciekawe tylko co wyjdzie za jakiś miesiąc :D

Wróć do „Avia 1 (etap VI) - forum mieszkańców budynku”