Przeniesienie własności mieszkania - opłaty i formalności - Avia 1

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
KRK001

Re: Przeniesienie własności mieszkania - opłaty i formalności - Avia 1

Postautor: KRK001 » 19 lut 2018, 23:50

Tu jest właśnie problem. Wyglada na to, że odmowa nic nie da, bo umowa jest tak skonstruowana, że nie ma sankcji. Ja tego przynajmniej nie widzę.
BX ma obowiązek naprawić usterki. Jak nie zdąży to ma zaproponować nowy termin. A jeśli go nie dotrzyma?
To co? To nic...
Jednocześnie wzywa do przeniesienia własności. Potem drugi raz po 60 dniach. Potem w razie odmowy ma prawo odstąpić od umowy.
Czyli tego, że przeniesienie własności zależy od skończenia roboty w akcie nie znalazłem.
Jeśli dobrze czytam, to nabywca ma obowiązek mieszkanie przejąć na własność a BX nie ma żadnej sankcji ani kary umownej za opóźnienia w naprawach lub brak napraw w ogóle.

Szczytem nieporozumienia jest propozycja zawarcia umowy gdzie bez odbioru kluczy oświadczam, że cokolwiek wykonawcy BX zepsują w ciągu 90 dni spoza listy usterek wykazanych w protokole obciąża nabywcę.

A na dobicie podatek od nieruchomości za własność z której nie można będzie jeszcze długo skorzystać.

Uważam takie podejście za bardzo nie fair. BX jako poważna firma nie powinna wykorzystywać swojej siły korporacyjnej wobec indywidualnych nabywców na zasadzie „Jak ci się nie podoba to ...”

Chcemy się wprowadzić i urządzać mieszkania. Teraz będziemy grać w grę „kto kogo”. 90 dni na naprawy a w mieszkaniach nie dzieje się nic. Będą stały 3 miesiące. Potem okaże się, że usterki dalej są albo pojawia się kolejne dzięki buszującym tam ekipom. I co? Kolejne protokół i kolejne 90 dni?

Naprawdę słabo to wyglada. Niby duża firma i można by oczekiwać jakiejś etyki w biznesie.
Komuna wróciła jak widać. Podobnie odbierało się mieszkania w poprzedniej epoce.

M4334

Postautor: M4334 » 20 lut 2018, 11:25

To że w umowie nie ma wpisanej żadnej kary za nie dotrzymanie terminu absolutnie nie oznacza, że deweloper jest zwolniony z jej zapłacenia. Każdy podmiot za nie wywiązanie się z umowy jest zobowiązany do poniesienia odpowiedzialności. Teoretycznie wpis w umowie wręcz ogranicza wysokość kar umownych a jeśli nie wymieniono w umowie to musisz sam wyliczyć ile Cię to wszystko kosztuje i odpowiednio to udowodnić - więc radzę zacząć zbierać kwity np za najem alternatywnego lokum/mieszkania itp. Jest masa publikacji na ten temat - poniżej jeden z przykładów. Sposób w jaki bdx przesuwa sobie terminy jest bezczelny i nie ma się co cackać tylko odrazu kontaktować się przez kancelarię, która poprowadzi tą sprawę w Twoim imieniu.

umowazdeweloperem.pl/kara-umowna-w-umowach-z-deweloperem-po-co-sie-ja-wpisuje

Basia90

Postautor: Basia90 » 20 lut 2018, 12:45

oli8386 pisze:Mamy taką samą sytuację - dzisiaj dostaliśmy maila z taką "propozycją" - jutro będę dzwonić do budimexu bo napewno nie przeniosę własności mieszkania przed odebraniem kluczy

Dajcie znać czy coś interesującego się dowiedzieliście. Ja również otrzymałam tę cudowną propozycję z której nie zamierzam skorzystać.
Usterki z protokołu mają naprawić do 90 dni (końcówka kwietnia), a przeniesienie własności chcą robić już na początku marca....

KRK001

Postautor: KRK001 » 20 lut 2018, 16:17

Ja się zastanawiam co będzie po tych 90 dniach....

Jeśli nie wszystko będzie zrobione albo dojdą nowe to co dalej? kolejne 90 dni

mik

Postautor: mik » 27 lut 2018, 15:52

KRK001 pisze:A na dobicie podatek od nieruchomości za własność z której nie można będzie jeszcze długo skorzystać.

Z tym podatkiem to ewidentnie jakaś bzdura.

Czy komus udało się uzyskac jakieś nowe informację od BDX?

Tommy

Postautor: Tommy » 27 lut 2018, 16:10

mik pisze:Z tym podatkiem to ewidentnie jakaś bzdura.

Niestety tutaj nie ma wyboru kto ma płacić podatek od nieruchomości. Ustawa mówi wyraźnie, że właściciel.
I nawet aktem notarialnym Budimex nie może tego wziąć na siebie.

mik

Postautor: mik » 28 lut 2018, 12:39

Tommy pisze:
mik pisze:Z tym podatkiem to ewidentnie jakaś bzdura.

Niestety tutaj nie ma wyboru kto ma płacić podatek od nieruchomości. Ustawa mówi wyraźnie, że właściciel.
I nawet aktem notarialnym Budimex nie może tego wziąć na siebie.

Prawda, ustawa mówi o właścicielu, ale mówi też o posiadaczu.

roman86p

Postautor: roman86p » 01 mar 2018, 13:49

Wy mówicie o tym podatku, ok 100-200zł rocznie, od nieruchomości? Ja już byłem w Urzędzie Miasta i na dniach ma przyjść mi list polecony z info o wpłacie. Pani w okienku mówiła mi mniej wiecej o takiej kwocie za moje 61mkw.

Ewik87

Postautor: Ewik87 » 01 mar 2018, 19:52

Polecam Wam lekture w temacie: kiedy spodziewac sie pierwszego zebrania wspolnoty. Wyglada, ze bedziemy przeplacac kolejne miesiace zanim zrobimy glosowanie. Zalaczam tez informacje od zarzadcy o rozbiciu kosztow, bo nie wiem jak Wy, ale dostalam dzis maila z kwota do oplecenia i mimo ze nawet sie tam jeszcze nie wprowadzilam, to juz mam placic zaliczke za np. ogrzanie wody...
Screenshot_20180301-184332.png
Screenshot_20180301-184332.png (237.09 KiB) Przejrzano 4637 razy
Screenshot_20180301-184323.png
Screenshot_20180301-184323.png (243.9 KiB) Przejrzano 4637 razy

M4334

Postautor: M4334 » 02 mar 2018, 9:56

Ochrona 1,1 zł za m2 ...

Przepraszam ale ręce opadają jak się człowiek popatrzy na ich "pracę"...

Wróć do „Avia 1 (etap VI) - forum mieszkańców budynku”