Odbiory mieszkań od dewelopera - jak poszło i co dalej? - Avia 1 Kraków
Re: Odbiory mieszkań od dewelopera - jak poszło i co dalej? - Avia 1 Kraków
W piśmie odnośnie usterek napisali, że termin naprawy może wydłużyć się do 3 miesięcy od daty odbioru. Kilka dni potem chcieli podpisywać akt notarialny. Odmówiłam i odpowiednio uargumentowałam na co dostałam odpowiedź, że w takim razie podpiszemy akt po przekazaniu mieszkania. W piątek dostałam maila w którym napisali, że prace w mieszkaniu są w trakcie realizacji i gdy dostaną info, że się zakończyly i inspektor potwierdzi poprawność wykonania prac to ustalimy termin odbioru. Czyli dalej brak konkretów. Nie liczę na to, że drugi odbiór będzie wcześniej niż pod koniec kwietnia....
Naprawdę takie trzymanie w niepewności jest załamujące.
Nie ma jak się umówić z wykonawcami wykończenia ani jak zamawiać materiały.
Co więcej, nawet po wydłużonym terminie może się okazać, że poprawek nie ma i już...
Zastanawiam się czy jest jakaś możliwość zmotywowania odsetkami za każdy dzień zwłoki od terminu określonego w AN
Nie ma jak się umówić z wykonawcami wykończenia ani jak zamawiać materiały.
Co więcej, nawet po wydłużonym terminie może się okazać, że poprawek nie ma i już...
Zastanawiam się czy jest jakaś możliwość zmotywowania odsetkami za każdy dzień zwłoki od terminu określonego w AN
Na pocieszenie wam napiszę, że na O5 Budimex też chciał wpisywać do aktów długie terminy na wydanie kluczy, ale na szczęście już kilka dni po upływie terminu na podpisanie aktu były telefony, że poprawki ukończone i mieszkania gotowe do odbioru.
U mnie sufity maja odchyłki od płaszczyzny do 30 mm na 2 metrach a od poziomu do 22 mm na 2 metrach, specjalista developera ds. technicznych stwierdził ze sufity tak zostały zaprojektowane ze mogą być krzywe i odrzucił wszystkie zgłoszenia związane z sufitami. Moje pytanie do Was czy ktoś zanotował większe odchyłki? nim ruszę z tematem od strony prawnej chce się upewnić czy takie odchyłki są standardem tego developera czy być może jest to odosobniony przypadek?
Czytałem trochę forum i ludzie mają podobnie. Zależy chyba od tego, która ekipa wykańczała.
Jedni odbierają takie mieszkania a inni bawią się w przepychanki.
Jedni odbierają takie mieszkania a inni bawią się w przepychanki.
Mili Państwo.
chcą w jakiś sposób pocieszyć LEMKA uprzejmie podaję że u mnie na O5 odstępstwa na dwóch metrach wynosiły do 16 mm , mierzyłem wysokości pomieszczeń dalmierzem. w odpowiedzi dowiedziałem się że dalmierz nie może być wiarygodnym źródłem pomiaru , oraz że odchyłki są normatywne.
jest to nieprawda ,ale w obecnym stanie rzeczy nie zwracam szczególnej uwagi na tą wadę i nie wysuwam z tego tytułu roszczeń.
Natomiast Lemek jak chcesz walczyć to poproś BDX by podał Ci wedle której normy wszystko ich zdaniem jest OK.
i pochwal się co Ci BDX odpisał , bo czasami jest to lektura masakryczna.
gdybyś potrzebował normy opisującej dopuszczalne odchylenia tynków od płaszczyzn to napisz na prv ( poszukam i Ci wyślę )
pozdrawiam
Bogdan
chcą w jakiś sposób pocieszyć LEMKA uprzejmie podaję że u mnie na O5 odstępstwa na dwóch metrach wynosiły do 16 mm , mierzyłem wysokości pomieszczeń dalmierzem. w odpowiedzi dowiedziałem się że dalmierz nie może być wiarygodnym źródłem pomiaru , oraz że odchyłki są normatywne.
jest to nieprawda ,ale w obecnym stanie rzeczy nie zwracam szczególnej uwagi na tą wadę i nie wysuwam z tego tytułu roszczeń.
Natomiast Lemek jak chcesz walczyć to poproś BDX by podał Ci wedle której normy wszystko ich zdaniem jest OK.
i pochwal się co Ci BDX odpisał , bo czasami jest to lektura masakryczna.
gdybyś potrzebował normy opisującej dopuszczalne odchylenia tynków od płaszczyzn to napisz na prv ( poszukam i Ci wyślę )
pozdrawiam
Bogdan
Wróć do „Avia 1 (etap VI) - forum mieszkańców budynku”