Problem / grzyb na ścianie w mieszkaniu - co zrobic - Avia 1 Kraków

Forum dla osób, które zamieszkają w budynku Avia 3 budowanym przez Budimex w krakowskich Czyżynach.
KITKA

Problem / grzyb na ścianie w mieszkaniu - co zrobic - Avia 1 Kraków

Postautor: KITKA » 05 mar 2018, 21:54

Jestem załamana... nowe mieszkanie i na korytarzu grzyb... na ścianie od kuchni od łazienki od sąsiada wszędzie... czy macie ten sam problem? Skąd to się bierze ? I co z tym zrobić? Macie jakieś pomysły?

jasiek

Re: Problem / grzyb na ścianie w mieszkaniu - co zrobić - Avia 1 Kraków

Postautor: jasiek » 05 mar 2018, 22:10

Zgłaszaj do Budimexu jak najszybciej. Mokre tynki były i to zapewne jest powód. Jeśli wykańczałaś już mieszkanie to przeprawa z deweloperem będzie trudna.

KITKA

Re: Problem / grzyb na ścianie w mieszkaniu - co zrobić - Avia 1 Kraków

Postautor: KITKA » 05 mar 2018, 22:16

Kurde... mieszkanie wykończyłam.. tylko nie moge zrobić korytarz przez ten cholerny grzyb ... na własna rękę jak moge tego się pozbyć ?

Nowy

Re: Problem / grzyb na ścianie w mieszkaniu - co zrobic - Avia 1 Kraków

Postautor: Nowy » 05 mar 2018, 23:43

A nie ma w tej ścianie jakiejś rury, która mogła pęknąć, albo ktoś mógł ją przewiercić itp.? Jakoś trudno mi uwierzyć w to, że grzyb się zrobił z powodu niedostatecznie wyschniętego tynku. Znajdź najpierw przyczynę, bo tylko jej wyeliminowanie da dobry i trwały efekt. Oczywiście zakładam, że wentylacja działa bez zarzutu i nawiewniki w oknach nie są całkiem zatkane.

KRK001

Postautor: KRK001 » 06 mar 2018, 0:30

Widzę to tak... Jeśli powierzchnia jest niewielka to trzeba będzie to skuć. Jakoś nie wierzę w cudowne środki o działaniu powierzchniowym. Zrobiłbym to we własnym zakresie

BX oczywiście za to odpowiada, ale skoro na nowe mieszkania przedłuża naprawy do 90 dni to na już oddane nie liczyłbym wcześniej.

Na części wspólne ludzie zgodzą się czekać. Na swoje mieszkanie mniej. Podobnie jak z oddaniem sprawy do sądu.

Niestety BX będzie liczył na to, że przez ich opieszałość większość ludzi zrobi to samemu.

M4334

Postautor: M4334 » 06 mar 2018, 9:36

Ja bym w pierwszej kolejności sprawdził czy nie jest to wina braku pracy central wentylacyjnych które odbierają powietrze z pionów. Jeśli centrala / wentylator w Twoim pionie jest rozsypany to wentylacja we wszystkich mieszkaniach nie działa. Wiem tylko, że jak malowałem mieszkanie to przy kratkach wentylacyjnych słyszałem metaliczne dźwięki. Jeśli metaliczne dźwięki wydawał wentylator to długo już nie popracował. Konserwator powinien sprawdzić czy cały pion wentylacyjny pracuje prawidłowo.

Pozbycie się tego to będzie większe przedsięwzięcie. Najpierw trzeba skuć całość gdzie jest grzyb, później wstawić osuszacz na kilka dni i za tydzień/dwa możesz próbować uzupełnić tynk. Koniecznie zgłoś sprawę zarządcy.

rupafin

Postautor: rupafin » 06 mar 2018, 10:37

KITKA pisze:Jestem załamana... nowe mieszkanie i na korytarzu grzyb... na ścianie od kuchni od łazienki od sąsiada wszędzie... czy macie ten sam problem? Skąd to się bierze ? I co z tym zrobić? Macie jakieś pomysły?

które piętro? Sprawę należy zgłosić do zarządcy lub od razu do Budimexu (P. Filip Downar), zgłoszone usterki i wady gwarancyjne naprawiają stosunkowo szybko

Brunon K.

Postautor: Brunon K. » 06 mar 2018, 11:38

Coraz lepiej z wykończeniówką w Budimexie. Szybcy, zwarci, i gotowi, jak zawsze.
Najważniejsze, żeby wysuszyć.

biuro.prasowe

Postautor: biuro.prasowe » 06 mar 2018, 14:38

Potwierdzamy, najlepszym rozwiązaniem będzie zgłoszenie sprawy p. Filipowi Downarowi z BOK. Zachęcamy do szybkiego kontaktu. Pomożemy.

KITKA

Postautor: KITKA » 06 mar 2018, 17:15

Tak zrobię zgłoszę to do BOK, z nimi można kontaktować się telefonicznie, mailowo, czy trzeba podejść do biura? Mam mieszkanie na pietrze 3 m. Wentylacja dobrze działa. Myślałam ze mam problem z grzejnikami bo w pierwsze dni bulo bardzo zimno na mieszkaniu teraz trochę lepiej. Grzejniki są gorące, wiec powinno być w porządku.

Wróć do „Avia 1 (etap VI) - forum mieszkańców budynku”