Witam kto się orientuję co dalej po podpisaniu aktu
Podobno urząd na zgłoszenie 14dni i czy też musimy płacić podatek?
Kolejny krok po notariuszu przy zakupie mieszkania od dewelopera - urząd? (Avia 7)
Re: Kolejny krok po notariuszu przy zakupie mieszkania od dewelopera - urząd? (Avia 7)
Składamy deklaracje i czekamy na decyzje ustalająca wysokość zobowiązania podatku i trzeba zapłacić... ale są to nieduże koszty wiec spokojnie.. No i czekamy na księgi a później z tym do banku 

-
Re: Kolejny krok po notariuszu przy zakupie mieszkania od dewelopera - urząd? (Avia 7)
Z pozostałych spraw:
- ubezpieczenie: jak kupowałeś na kredyt, to musisz bo (chyba) każdy bank wymaga. Ale nawet jak nie masz kredytu, to warto wykupić
- bank: j/w + u mnie wymagali aktu do wglądu już na tym etapie + po wpisie do ksiąg dodatkowe formalności (no ale to akurat pózniej)
- prąd: jeśli NIE podpisałeś umowy z Tauronem przy odbiorze, to trzeba to sobie ogarnąć
- zarządca: trzeba dostarczyć kopię aktu (można mailem) i zadeklarować ilość osób, które bedą mieszkać
- urząd miasta: j/w
- ubezpieczenie: jak kupowałeś na kredyt, to musisz bo (chyba) każdy bank wymaga. Ale nawet jak nie masz kredytu, to warto wykupić
- bank: j/w + u mnie wymagali aktu do wglądu już na tym etapie + po wpisie do ksiąg dodatkowe formalności (no ale to akurat pózniej)
- prąd: jeśli NIE podpisałeś umowy z Tauronem przy odbiorze, to trzeba to sobie ogarnąć
- zarządca: trzeba dostarczyć kopię aktu (można mailem) i zadeklarować ilość osób, które bedą mieszkać
- urząd miasta: j/w
Przy podpisywaniu aktu pani z Budimexu daje ściągawkę co, gdzie, do kiedy, z numerami telefonów i godzinami przyjmowania stron. Aż się miło zdziwiłem 

klukli26 pisze:Składamy deklaracje i czekamy na decyzje ustalająca wysokość zobowiązania podatku i trzeba zapłacić... ale są to nieduże koszty wiec spokojnie.. No i czekamy na księgi a później z tym do banku
Na takie słowa czekałem

Bo ktoś mnie straszył 2% podatkiem uff
2 % podatku "od czynności cywilnoprawnych" płaci się przy zakupie mieszkania na rynku wtórnym 
a podatek od nieruchomości płaci się co roku, jakieś kilkadziesiąt złotych rocznie, zależy od udziału

a podatek od nieruchomości płaci się co roku, jakieś kilkadziesiąt złotych rocznie, zależy od udziału

klukli26 pisze:Składamy deklaracje i czekamy na decyzje ustalająca wysokość zobowiązania podatku i trzeba zapłacić... ale są to nieduże koszty wiec spokojnie.. No i czekamy na księgi a później z tym do banku
Nie ma obowiązku składania deklaracji, urząd się sam upomni o swoje.

michalxg pisze:klukli26 pisze:Składamy deklaracje i czekamy na decyzje ustalająca wysokość zobowiązania podatku i trzeba zapłacić... ale są to nieduże koszty wiec spokojnie.. No i czekamy na księgi a później z tym do banku
Nie ma obowiązku składania deklaracji, urząd się sam upomni o swoje.
Obowiązek jest, jak głosi samo prawo podatkowe składa sie deklaracje informacyjna w tym przypadku zobowiązania a następne otrzymuje się decyzje ustalająca konkretna wysokość zobowiązania podatkowego

Ja już byłem urzędzie - deklaracje mozna składać od 8 do 15. Trzeba miec akt ze sobą i wystarczy jedna osoba (Jeżeli nie ma rozdzielnosci majątkowej), trwa to jakieś 15 minut jak nie ma kolejki 

marcinc pisze:Ja już byłem urzędzie - deklaracje mozna składać od 8 do 15. Trzeba miec akt ze sobą i wystarczy jedna osoba (Jeżeli nie ma rozdzielnosci majątkowej), trwa to jakieś 15 minut jak nie ma kolejki
Super ! Dziękujemy za informacje

Wróć do „Avia 7 (etap VII) - forum mieszkańców budynku”