Kolejny krok po notariuszu przy zakupie mieszkania od dewelopera - urząd? (Avia 7)

Forum dla osób, które zamierzają kupić mieszkanie lub zamieszkają w budynku Avia 7 Budimex'u w krakowskich Czyżynach.
Daniel.N

Kolejny krok po notariuszu przy zakupie mieszkania od dewelopera - urząd? (Avia 7)

Postautor: Daniel.N » 19 kwie 2018, 13:06

Witam kto się orientuję co dalej po podpisaniu aktu
Podobno urząd na zgłoszenie 14dni i czy też musimy płacić podatek?

klukli26

Re: Kolejny krok po notariuszu przy zakupie mieszkania od dewelopera - urząd? (Avia 7)

Postautor: klukli26 » 19 kwie 2018, 14:03

Składamy deklaracje i czekamy na decyzje ustalająca wysokość zobowiązania podatku i trzeba zapłacić... ale są to nieduże koszty wiec spokojnie.. No i czekamy na księgi a później z tym do banku :)

twardowsky

Re: Kolejny krok po notariuszu przy zakupie mieszkania od dewelopera - urząd? (Avia 7)

Postautor: twardowsky » 19 kwie 2018, 14:57

Z pozostałych spraw:
- ubezpieczenie: jak kupowałeś na kredyt, to musisz bo (chyba) każdy bank wymaga. Ale nawet jak nie masz kredytu, to warto wykupić
- bank: j/w + u mnie wymagali aktu do wglądu już na tym etapie + po wpisie do ksiąg dodatkowe formalności (no ale to akurat pózniej)
- prąd: jeśli NIE podpisałeś umowy z Tauronem przy odbiorze, to trzeba to sobie ogarnąć
- zarządca: trzeba dostarczyć kopię aktu (można mailem) i zadeklarować ilość osób, które bedą mieszkać
- urząd miasta: j/w

Tommy

Postautor: Tommy » 19 kwie 2018, 16:22

Przy podpisywaniu aktu pani z Budimexu daje ściągawkę co, gdzie, do kiedy, z numerami telefonów i godzinami przyjmowania stron. Aż się miło zdziwiłem :)

Daniel.N

Postautor: Daniel.N » 19 kwie 2018, 21:55

klukli26 pisze:Składamy deklaracje i czekamy na decyzje ustalająca wysokość zobowiązania podatku i trzeba zapłacić... ale są to nieduże koszty wiec spokojnie.. No i czekamy na księgi a później z tym do banku :)

Na takie słowa czekałem :)
Bo ktoś mnie straszył 2% podatkiem uff

eve

Postautor: eve » 19 kwie 2018, 22:36

2 % podatku "od czynności cywilnoprawnych" płaci się przy zakupie mieszkania na rynku wtórnym ;)

a podatek od nieruchomości płaci się co roku, jakieś kilkadziesiąt złotych rocznie, zależy od udziału ;)

michalxg

Postautor: michalxg » 20 kwie 2018, 6:54

klukli26 pisze:Składamy deklaracje i czekamy na decyzje ustalająca wysokość zobowiązania podatku i trzeba zapłacić... ale są to nieduże koszty wiec spokojnie.. No i czekamy na księgi a później z tym do banku :)

Nie ma obowiązku składania deklaracji, urząd się sam upomni o swoje. ;)

klukli26

Postautor: klukli26 » 20 kwie 2018, 11:02

michalxg pisze:

Nie ma obowiązku składania deklaracji, urząd się sam upomni o swoje. ;)

Obowiązek jest, jak głosi samo prawo podatkowe składa sie deklaracje informacyjna w tym przypadku zobowiązania a następne otrzymuje się decyzje ustalająca konkretna wysokość zobowiązania podatkowego :) tak powstają podatki wiec jest to obowiązek podatnika chyba ze ktoś ma wyrąbane i chce płacić odsetki chociażby niewielkie to każdy może sobie powiedzieć ze nie ma obowiązku składać :)

marcinc

Postautor: marcinc » 20 kwie 2018, 12:10

Ja już byłem urzędzie - deklaracje mozna składać od 8 do 15. Trzeba miec akt ze sobą i wystarczy jedna osoba (Jeżeli nie ma rozdzielnosci majątkowej), trwa to jakieś 15 minut jak nie ma kolejki :)

klukli26

Postautor: klukli26 » 20 kwie 2018, 12:27

marcinc pisze:Ja już byłem urzędzie - deklaracje mozna składać od 8 do 15. Trzeba miec akt ze sobą i wystarczy jedna osoba (Jeżeli nie ma rozdzielnosci majątkowej), trwa to jakieś 15 minut jak nie ma kolejki :)

Super ! Dziękujemy za informacje :D

Wróć do „Avia 7 (etap VII) - forum mieszkańców budynku”