Opłaty za miejsce w hali garażowej / wusokość opłat - Avia 7

Forum dla osób, które zamierzają kupić mieszkanie lub zamieszkają w budynku Avia 7 Budimex'u w krakowskich Czyżynach.
s0ull

Re: Opłaty za miejsce w hali garażowej / wusokość opłat - Avia 7

Postautor: s0ull » 07 lis 2018, 10:11

Arav, nie rozpędzaj się tak proszę, bo zaraz jeszcze ktoś wyskoczy z pomysłem, że np. skoro mieszka na parterze, to czemu miałby płacić za windę :lol: :lol:

Opłaty za sprzątanie klatki to był tylko przykład tego całego absurdu. Generalnie przekaz jest taki, że garaż to osobny lokal, więc powinien podlegać opłatom garażowym (utrzymanie bramy, sprzątanie hali, itp.). I tylko takim, a nie uczestniczyć np. w wywozie śmieci i innych dziwnych, niepowiązanych rzeczach. Po prostu jak dla mnie temat jest dyskusyjny i warto go poddać pod głosowanie i dać wspólnocie się wypowiedzieć, bo obecny sposób rozliczeń był narzucony z góry przez zarządcę, bez pytania nikogo o zdanie (a przy tym jest on delikatnie mówiąc "niestandardowy").

Ponawiam też prośbę o informację czy do opłat za miejsca postojowe zewnętrzne i komórki lokatorskie też są doliczane wszystkie inne możliwe rozliczenia. Pytam, bo to też może być cenny argument w tej całej dyskusji ;)

s0ull

Postautor: s0ull » 09 lis 2018, 18:39

Okej, trochę się poorientowałem i sprawa wygląda tak, że przed uczestnictwem garażu w opłatach typu sprzątanie klatek, ochrona, itp. nie da się uciec, bo takie są przepisy prawa. Po prostu mając udział w garażu, ma się też jakiś tam dodatkowy udział w budynku, jako całości, co wiąże się z dodatkowymi opłatami oczywiście. Nie jestem pewien co dokładnie składa się na pozycję „eksploatacja”, ale coś z tego pewnie udałoby się mimo wszystko urwać na korzyść hali garażowej (podobnie jak w przypadku np. śmieci w moim odczuciu). Ale droga do tego nie jest taka prosta. Pozwolę sobie przekleić fragment wiadomości od naszego zarządcy, z informacjami co należałoby zrobić w takim wypadku:
Jeżeli Wspólnota przegłosuje uchwałę która zmienia plan gospodarczy w taki sposób, że garaże płacą mniej to ja oczywiści się dostosuje. Jednak uchwały przygotowane przeze mnie muszą być zgodne z obowiązującymi przepisami prawa. Każdy z właścicieli może przygotować swój projekt uchwały i jeżeli zbierze pod nim poparcie 10% to zarządca ma obowiązek projekt ten poddać pod głosowanie, i w tym wypadku jest to jedyna droga jaką możecie Państwo zmienić wysokość opłat za garaż. Oczywiście roczne koszty utrzymania budynku raczej nie spadną a plan gospodarczy musi te koszty zabezpieczyć, więc jeżeli garaże będą płacić mniej to mieszkania będą musiały płacić więcej aby miesięczny wpływ był taki sam.

Mam jednak poczucie, że te kilka urwanych pozycji nie obniżyłoby w jakimś bardzo dużym stopniu tych opłat comiesięcznych (choć jak mówiłem nie znam szczegółów w kwestii tego co byłoby do urwania i jakie to byłyby dokładne kwoty). Ogólnie polecam kontakt z Państwem z AS Nieruchomości w tej sprawie - bardzo rzeczowo da się pogadać i cierpliwie wyjaśnią wszystkie kwestie

xksisnki

Postautor: xksisnki » 10 lis 2018, 1:42

Rozumiem ze wszystkie sasiednie bloki bezprawnie placa mniej za utrzymanie hali garazowej a my powinnismy sie cieszyc ze placimy wiecej....

Moze posluchamy opinii innej strony w tym temacie ?

xksisnki

Postautor: xksisnki » 10 lis 2018, 1:44

Arav pisze:
s0ull pisze:Przykładowo załóżmy hipotetyczną sytuację, że ktoś ma u nas miejsce w hali garażowej (jest to osobny lokal, z osobną KW, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby tak było), a mieszka gdzie indziej - z jakiej racji osoba taka miałaby opłacać koszty np. sprzątania klatek?

A rozumiem ze jak taka osoba wjedzie do garazu to potem sie teleportuje i rozplywa w powietrzu nie przechodzac przez klatke schodowa?
Przechodzicie, brudzicie tak samo jak wszyscy wiec sa tez oplaty. Pozatym dojscie do garazu wymaga zejscia na dolne pieterko na ktorym nie ma zadnych mieszkan a mimo to jest sprzatane wiec to jest wlasnie ten fragment klatki schodowej z ktorej korzystaja TYLKO I WYLACZNIE posiadacze miejsc postojowych wiec dlaczego osoba ktora ma jedynie mieszkanie i jej stopa nigdy tam nie postanie ma placic za ten skrawek? <-- to zdanie to ironia, ale wyglada znajomo nie prawdaz?

Idąc takim tokiem rozumowania wproawdzmy kontrole dostepu do garazu, osoby jezdzace na deskorolce, rozladowujace towar przy windzie, dzieci jedzace na rowerze tez od nich dostaniemy troche grosza..

Co za absuradlna logika, kazdy widzi tylko czubek swojego nosa

twardowsky

Postautor: twardowsky » 10 lis 2018, 11:57

noo gdyby udało się odwołać ochronę, to koszty garażu też powinny spaść. ale do tego trzeba, żebyśmy oddawali swoje głosy pod uchwałami (jakie by one nie były), a jak narazie idzie to bardzo kiepsko - online zagłosowało do tej pory raptem około 20% z nas.. także osobiście zachęcałbym też wszystkich do głosowania - można to zrobić w systemie Mar-Hal online. sąsiadów też namawiać, żeby tam zaglądnęli

Wróć do „Avia 7 (etap VII) - forum mieszkańców budynku”