Spotkanie wspólnoty / relacja ze spotkania wspólnoty mieszkaniowej - Avia 7

Forum dla osób, które zamierzają kupić mieszkanie lub zamieszkają w budynku Avia 7 Budimex'u w krakowskich Czyżynach.
AnnaNY

Spotkanie wspólnoty / relacja ze spotkania wspólnoty mieszkaniowej - Avia 7

Postautor: AnnaNY » 17 mar 2019, 15:58

Witam sąsiadów,

Czy ktoś mógłby w skrócie napisać jak wyglądało spotkanie wspólnoty z 13.03? Czy były omawiane jakoeś tematy poza tymi z listy przesłanej przez ASN ?

Pozdrawiam

Piotrekkk

Re: Spotkanie wspólnoty / relacja ze spotkania wspólnoty mieszkaniowej - Avia 7

Postautor: Piotrekkk » 18 mar 2019, 9:55

Dzień dobry,

Z ważnych rzeczy to głosowanie nad fotowoltanicznymi panelami. Wydatek ok 80-90k może pokryć koszta zasilania ppoz(1,3k miesięcznie). Kolejna istotna rzecza jest glosowanie nad strefa zamieszkania na drodze pomiedzy avia 7 i 8. Zostało też ogłoszone, że do strefy zamieszkania na działce infrastrukturalnej brakuje 11 z około 1400 głosów. (Kilku właścicieli miejsc, okraglak i 3 bloki jeszcze nie oddały głosów). AS jest pewny, że strefa zostanie zaraz przegłosowana. Do końca miesiaca ma tez byc zamykana brama na noc do osiedla. Dla osób które nie posiadaja miejsc parkingowych bedzie mozliwosc otwarcia jej kodem. Zwrócono również uwagę na chore rosliny na dziedzincu ktore wymagaja wymiany. Istnieja tez plany zamontowania domofonu przy drugiej bramce do klatki A.

Meti

Postautor: Meti » 18 mar 2019, 10:39

Czy ja dobrze rozumiem że brakuje 11 głosów aby na całym osiedlu była strefa zamieszkania? :)

Piotrekkk

Postautor: Piotrekkk » 18 mar 2019, 10:48

Dokładniej 11 z ponad 1400 udziałów i nie na całej AVII tylko na działce infrastrukturalnej. Drogi które nie przynależa do tej działki nie beda mialy strefy chyba ze mieszkańcy bloku tak zaglosuja. Przykladem takiej drogi jest droga pomiedzy avia 7 i 8.

AnnaNY

Postautor: AnnaNY » 21 mar 2019, 11:19

A wiadomo skąd pomysł na te panele ? To chyba wymysł ASN bo słyszałam, że w Avia 6 (również zarządcą jest ASN) też pojawiła się taka uchwała. Czy ktoś wie jakie będą realne korzyści i czy inwestycja ma szanse się zwrócić ?

wrobelki

Postautor: wrobelki » 30 mar 2019, 9:31

Z panelami to mi śmierdzi jakimś kolejnym przekrętem. Przy samych kosztach zakupu 6 lat na zwrot nie licząc pewnie żadnych kosztów przeglądów i serwisów żeby utrzymać gwarancje. Na ile gwarancja na taki produkt? Jak szybko spada sprawność? Za dziesięć lat spadnie o 10%? Jeśli baterie mają zasilać instalacje ppoż to energia musi być gdzieś gromadzona? Gdzie będzie jakiś centralny akumulator? Z mojej wiedzy brak takowych posiadających certyfikat CNBOP aby można było zasilać instalację bezpieczeństwa pożarowego. Montaż pewnie na dachu wiec potrzeba zgody od budimexu. Na 99% strata gwarancji na szczelność dachu.
Zakładam że nasz zarządca jak na pierwszym spotkaniu nadal nie był w stanie przedstawić żadnych szczegółowych wyliczeń oraz udzielić pełnej argumentacji za i przeciw.
Jeśli chodzi o drzewa to nie są one objęte gwarancją z budimexem?
Osobiście mam wrażenie że AS traktuje nas jak bezmózgów podstawiając swoje pomysły (z korzyścią głównie dla siebie) pod głosowania.
Przez przypadek nie był może poruszony temat budowy kolejnych bloków w bezpośrednim sąsiedztwie? I możliwość komunikacji po działce infrastrukturalnej za ogrodzeniem? Pewnie to mało istotny temat wiec nie był poruszony. A przepraszam daliśmy zgodę zarządcy na reprezentowanie w tym temacie i wielu innych. Nawarzone piwo wypijemy z pewnością sami.
Reasumując
Patrząc na wyniki głosowań to większość głosujących bierze w ciemno podsunięte pomysły.
PS. Może to ja jestem dziwny i sieje zamęt.
Swoją wypowiedzią nikogo nie chciałem urazić. Jeśli ktoś się tak poczuł to przepraszam.
Pozdrawiam
Michał

_dani

Postautor: _dani » 30 mar 2019, 9:41

wrobelki pisze:Z panelami to mi śmierdzi jakimś kolejnym przekrętem. Przy samych kosztach zakupu 6 lat na zwrot nie licząc pewnie żadnych kosztów przeglądów i serwisów żeby utrzymać gwarancje. Na ile gwarancja na taki produkt? Jak szybko spada sprawność? Za dziesięć lat spadnie o 10%? Jeśli baterie mają zasilać instalacje ppoż to energia musi być gdzieś gromadzona? Gdzie będzie jakiś centralny akumulator? Z mojej wiedzy brak takowych posiadających certyfikat CNBOP aby można było zasilać instalację bezpieczeństwa pożarowego. Montaż pewnie na dachu wiec potrzeba zgody od budimexu. Na 99% strata gwarancji na szczelność dachu.
Zakładam że nasz zarządca jak na pierwszym spotkaniu nadal nie był w stanie przedstawić żadnych szczegółowych wyliczeń oraz udzielić pełnej argumentacji za i przeciw.
Jeśli chodzi o drzewa to nie są one objęte gwarancją z budimexem?
Osobiście mam wrażenie że AS traktuje nas jak bezmózgów podstawiając swoje pomysły (z korzyścią głównie dla siebie) pod głosowania.
Przez przypadek nie był może poruszony temat budowy kolejnych bloków w bezpośrednim sąsiedztwie? I możliwość komunikacji po działce infrastrukturalnej za ogrodzeniem? Pewnie to mało istotny temat wiec nie był poruszony. A przepraszam daliśmy zgodę zarządcy na reprezentowanie w tym temacie i wielu innych. Nawarzone piwo wypijemy z pewnością sami.
Reasumując
Patrząc na wyniki głosowań to większość głosujących bierze w ciemno podsunięte pomysły.
PS. Może to ja jestem dziwny i sieje zamęt.
Swoją wypowiedzią nikogo nie chciałem urazić. Jeśli ktoś się tak poczuł to przepraszam.
Pozdrawiam
Michał

O ile dobrze pamietam to na spotkaniu było powiedziane, że wydajności nie spadnie więcej niż 10% w ciągu 25 lat. Nadwyżka energii ma być wysyłana to Taurona. 80% z nadwyżki będzie mogło wrócić do nas.

Ekspresjah

Postautor: Ekspresjah » 01 kwie 2019, 12:13

Ja zagłosowałam przeciw instalacji paneli. Przez kilka lat mamy płacić więcej, po to by za kilka lat być może płacić mniej? Wielu mieszkańców to właśnie teraz ma więcej wydatków związanych z kupnem i wykańczaniem mieszkań. Może za jakiś czas miasto czy inny organ zorganizuje jakieś dopłaty...

eve

Postautor: eve » 02 kwie 2019, 21:46

Do tej pory zagłosowało dopiero ok. 40 % właścicieli...

(aby jakakolwiek uchwała przeszła/została odrzucona potrzeba co najmniej 50 % "za"/"przeciw")

W związku z tym apeluję do osób, które tego jeszcze nie zrobiły, aby zagłosowały :)

Brunon K.

Postautor: Brunon K. » 06 kwie 2019, 20:17

W innych Aviach też wypłynęły baterie słoneczne. Nie wiem kto, i po co, ale się domyślam.
Równie dobre byłoby lądowisko dla helikoptera na dachu, też potrzebne.

Nie miała baba problemu, to będzie mieć kolejną koze w domu!

Wróć do „Avia 7 (etap VII) - forum mieszkańców budynku”