Parkowanie i parkingi dla mieszkańców w inwestycji Avia 7 w Krakowie

Forum dla osób, które zamierzają kupić mieszkanie lub zamieszkają w budynku Avia 7 Budimex'u w krakowskich Czyżynach.
arekkr

Re: Parkowanie i parkingi dla mieszkańców w inwestycji Avia 7 w Krakowie

Postautor: arekkr » 26 kwie 2017, 12:52

Dzien dobry ,
Jestem nowa na tym forum ,przeczytalam prawie wszystkie komentarze dotyczace parkowania na osiedlu AVIA :) problem jest ogromny .
Myslalam ze kupujac miejsce parkingowe w garazu jestem bezpieczna :) ale, wlasnie jest ale :) czytajac komentarze osob juz zamieszkalych w innych blokach dochodze do wniosku ze tak kolorowo to nie wyglada,mam nadzieje :lol: ze mieszkancy 7 beda to respektowac i nie beda bezprawnie blokowac miejsca sasiada .
Polecam przeczytac forum dotyczace garazy np 4 ,dopiero co sie wprowadzili a juz tam wrze :twisted: nie tylko w kwestii miejsc parkingowych .
Pozostaje jednak dobrej mysli :)

Malgorzata K.

Ekspresjah

Postautor: Ekspresjah » 28 kwie 2017, 20:18

Po co zaczynać ten temat i tworzyć niezdrową atmosferę, skoro do zamieszkania w Avii 7 pozostał jeszcze niemal rok? Pożyjemy, zobaczymy, jak to będzie u nas. Na razie możemy ze spokojną głową cieszyć się zakupem i oczekiwać na kolejne informacje od Budimeksu i zdjęcia:)

arekkr

Postautor: arekkr » 29 kwie 2017, 15:14

:) nie mialam zamiaru niszczyc optymizmu osob odwiedzajacych to forum, ja jestem realistka .Jednak proponuje wszystkim ktorzy kupili garaze zewnatrzne jak i wewnetrzne zapoznac sie z opinia innych mieszkancow tego osiedla,jak wyglada oznakowanie miejsc parkingowych zewnatrznych i co dzieje sie wewnatrz budynku. Jak juz napisalam pozostaje dobrej mysli,ale nie chcialabym byc na miejscu osob np.z 4
Zacytuje tylko jedna osobe z forum Avia ¨¨lepiej zapobiegac niz leczyc ¨¨

michzio

Postautor: michzio » 28 maja 2017, 9:55

Szkoda sie na zas denerwowac, to pewnie jakies tymczaaowe problemy byly w czasie remontow, dostaw. Ktos przywiozl pralke, czy mebel stanal na 30 min i akurat ktos inny sie bulwersowal. Potem sie okaze, ze to auto znajomego bylo co pralke podwiozl, a docelowo ktos nie bedzie tam parkowal na stale na twoim miejscu.

adi

Postautor: adi » 28 maja 2017, 16:32

Ostatnio się zastanawiałem czy w kontekście bezładnego parkowania na chodnikach, to płot wokół osiedla Avia nie jest dla mieszkańców raczej wadą niż zaletą. O ile pod nieogrodzonymi blokami na Orlińskiego sytuacja się normuje (mandaty od Straży Miejskiej i Policji robią swoje), to Avia jest chyba ogrodzonym terenem prywatnym, gdzie tego rodzaju służby nie mają prawa regulowania sytuacji parkingowej. Tak jest w istocie? Jak na razie, to mam wrażenie, że efekt całkiem nieźle zaplanowanego osiedla, psują właśnie stojące wszędzie i bezładnie samochody. Myślicie, że tam to się z czasem jakoś unormuje?

_dani

Postautor: _dani » 28 maja 2017, 19:38

adi pisze:Ostatnio się zastanawiałem czy w kontekście bezładnego parkowania na chodnikach, to płot wokół osiedla Avia nie jest dla mieszkańców raczej wadą niż zaletą. O ile pod nieogrodzonymi blokami na Orlińskiego sytuacja się normuje (mandaty od Straży Miejskiej i Policji robią swoje), to Avia jest chyba ogrodzonym terenem prywatnym, gdzie tego rodzaju służby nie mają prawa regulowania sytuacji parkingowej. Tak jest w istocie? Jak na razie, to mam wrażenie, że efekt całkiem nieźle zaplanowanego osiedla, psują właśnie stojące wszędzie i bezładnie samochody. Myślicie, że tam to się z czasem jakoś unormuje?

Gdzieś na forum było napisane, ze wjazd na Avie bedą miec tylko osoby, które wykupiły miejsca w garażu bądź naziemne pod blokami. Jeśli to jest prawda, to problem szybko sie rozwiąże.

bogus

Postautor: bogus » 28 maja 2017, 21:33

Niestety ten problem będzie istniał bo nie możemy zabronić wjazdu mieszkańcom pod ich własną klatkę.(pytanie czy za bramą, na terenie prywatnym można postawić znaki, żeby straż miejska mogła wypisać mandat). Sam wykupiłem miejsce(ze względu na wygodę) ale uważam, że dojazd powinien mieć każdy do swojego domu. Np. z chorym dzieckiem czy zakupy. Inna sprawa, że zostawiają tam samochody. I głupie też jest pisanie, że ktoś będzie podpisywał oświadczenie, że jeżeli zaparkuje na chodniku to zgadza się na odholowanie. Nikt czegoś takiego nie podpisze i jest to niezgodne z prawem... niestety. Z tego co wiem to miejsc postojowych jest mniej niż mieszkań na osiedlu. Więc kupując później mieszkanie takie osoby nie miały nawet szansy kupienia parkingu. Zaraz jakiś strażnik teksasu się odezwie, że mogli nie kupować mieszkania, ale nie mam sił ani ochoty tłumaczyć tego osobie której udało się załapać na takie miejsce.

newkind

Postautor: newkind » 29 maja 2017, 8:44

Tereny na Orlińskiego to też tereny prywatne należące do poszczególnych bloków tyle, że nie ogrodzone i ze strefą zamieszkania. Jak jest ustanowiona strefa zamieszkania, to nie ma znaczenia czy teren prywatny i czy ogrodzony - służby miejskie mają prawo wjechać i nakładać kary na łamiących prawo. Sam poprzednio mieszkałem na osiedlu grodzonym ze strefą i ochroniarz zmuszony było otwierać bramę + szlaban na każde wezwanie straży miejskiej i policji.

slonia

Postautor: slonia » 09 sie 2017, 19:04

adi pisze:Ostatnio się zastanawiałem czy w kontekście bezładnego parkowania na chodnikach, to płot wokół osiedla Avia nie jest dla mieszkańców raczej wadą niż zaletą. O ile pod nieogrodzonymi blokami na Orlińskiego sytuacja się normuje (mandaty od Straży Miejskiej i Policji robią swoje), to Avia jest chyba ogrodzonym terenem prywatnym, gdzie tego rodzaju służby nie mają prawa regulowania sytuacji parkingowej. Tak jest w istocie? Jak na razie, to mam wrażenie, że efekt całkiem nieźle zaplanowanego osiedla, psują właśnie stojące wszędzie i bezładnie samochody. Myślicie, że tam to się z czasem jakoś unormuje?

Problemem nie jest ogrodzenie, tylko znak "Droga wewnętrzna".
Nawet bez ogrodzenia SM czy Policja nie mogą interweniować (poza sytuacją parkowania na drogach pożarowych)

arekkr

Postautor: arekkr » 09 sie 2017, 23:58

slonia pisze:

Problemem nie jest ogrodzenie, tylko znak "Droga wewnętrzna".
Nawet bez ogrodzenia SM czy Policja nie mogą interweniować (poza sytuacją parkowania na drogach pożarowych)

TEKS PONIZSZY SKOPIOWANY Z INTERNETU
Drogami wewnętrznymi zgodnie z art.8 Ustawy o drogach publicznych są: drogi niezaliczone do żadnej kategorii dróg publicznych, w szczególności drogi w osiedlach mieszkaniowych, dojazdowe do gruntów rolnych i leśnych, dojazdowe do obiektów użytkowanych przez przedsiębiorców, place przed dworcami kolejowymi, autobusowymi i portami oraz pętle autobusowe.Na drogach wewnętrznych, które nie znajdują się w obszarze stref ruchu lub zamieszkania zgodnie z art.1 ust.2 pkt.2 Ustawy Prawo o ruchu drogowym mają zastosowanie przepisy ruchu drogowego, wynikające ze znaków i sygnałów drogowych. Ważne jest aby znaki drogowe odpowiadały wzorom i wymiarom, które określone zostały w ustawie.Kodeks drogowy ART. 46,47,49

Parkowanie niezgodne z obowiązującymi przepisami, stanowi wykroczenie. Straż Miejska może egzekwować w/w przepisy. Grzywny w postępowaniu mandatowym w zależności od rodzaju złamanego przepisu wynoszą od 100 do 500zł., natomiast w postępowaniu przed Sądem sięgnąć mogą nawet 5 tys. zł. Pamiętać również należy, że obligatoryjnie do każdego nałożonego mandatu za nieprawidłowe parkowanie doliczane są punkty karne. Także notoryczne niestosowanie się do przepisów dotyczących prawidłowego zatrzymywania i postoju skutkować mogą, po uzbieraniu 24 pkt utratą prawa jazdy.

Wróć do „Avia 7 (etap VII) - forum mieszkańców budynku”