@klukli26, ok. Takie rzeczy ,to normalna sprawa.. Mnie tylko zależy żebyśmy pod pretekstem małego udogodnienia nie zrobili sobie z osiedla jednego wielkiego parkingu. Szczególnie patrząc na pomysłowość niektórych, jak np. słynne już (i przytaczane tu wcześniej) clio
Niestety, ale żyjemy w kraju, gdzie dając palec szybko tracisz całą rękę.... przykłady z samego naszego osiedla można by mnożyć... Dlatego jedyny sposób na utrzymanie jakiegokolwiek porządku, to twarde obłożenie restrykcjami (oznakowanie) i respektowanie ich (Straż Miejska + Policja). Przykre to trochę, zwłaszcza patrząc na społeczeństwa w innych krajach, gdzie ludzie wiedzą, że jak się czegoś nie powinno, no to tego nie robią i tyle.. i jakoś nikt ich za to ścigać nie musi, nikt się nie wykłóca, po prostu wszyscy to szanują... u nas niestety się tak jeszcze nie da, musi być bat.. - a szkoda
Pilot do bramy wjazdowej na osiedle Avia - kto dostanie piloty ;-(
-
Re: Pilot do bramy wjazdowej na osiedle Avia - kto dostanie piloty ;-(
Ja to jak najbardziej rozumiem i tez potępiam takich którzy ani nie wykupili miejsca ani nie wynajmują i maja w d*** wszystkie bo można im naskoczyć.. tez mnie to wkurza bo ostatnio jak pojechałam na Avie to wjechać się nie dało pod blok...
151 pisze:Nie potrzeba kolejnej burzy na ten temat - kilka osób już pisało na forum, że:
- bramy w ciągu dnia będą otwarte;
- każdy będzie mógł otworzyć zamkniętą bramę kodem, tak jak furtkę na chodniku.
Proszę nie martwić się na zapas - pilot to tylko kwestia wygody (i wabik Budimexu), nikt nie zabroni Państwu wjazdu na osiedle. Nie wykluczone też, że będzie można uzyskać pilota u Administratora. Cały poprzedni temat: https://noweczyzyny.com/forum/viewtopic.php?f=51&t=1913 - 129 postów. Ja osobiście uważam, że rozsądnym rozwiązaniem byłoby stworzenie strefy zamieszkania i rozdanie wszystkim pilotów.
Nie wiem skąd informacja, że bramy w ciągu dnia będą otwarte. Po zakończeniu budowy wszystkich budynków na os Avia (maj/czerwiec 2018 r.) bramy będą zamykane.
rupafin pisze:151 pisze:Nie potrzeba kolejnej burzy na ten temat - kilka osób już pisało na forum, że:
Proszę nie martwić się na zapas - pilot to tylko kwestia wygody (i wabik Budimexu), nikt nie zabroni Państwu wjazdu na osiedle. Nie wykluczone też, że będzie można uzyskać pilota u Administratora. Cały poprzedni temat: https://noweczyzyny.com/forum/viewtopic.php?f=51&t=1913 - 129 postów. Ja osobiście uważam, że rozsądnym rozwiązaniem byłoby stworzenie strefy zamieszkania i rozdanie wszystkim pilotów.
Nie wiem skąd informacja, że bramy w ciągu dnia będą otwarte. Po zakończeniu budowy wszystkich budynków na os Avia (maj/czerwiec 2018 r.) bramy będą zamykane.
Podobnie jak kilka innych osób, taką informację otrzymałem od pracownika Budimexu - niestety nie pamiętam konkretnych godzin. Z jednej strony to rozumiem - w ciągu dnia będzie duży ruch, a z drugiej strony jestem świadom, że nie tak wygląda wyobrażenie zamkniętego osiedla. Poczekamy i zobaczymy jaki będzie efekt.
twardowsky pisze:
Przykre to trochę, zwłaszcza patrząc na społeczeństwa w innych krajach, gdzie ludzie wiedzą, że jak się czegoś nie powinno, no to tego nie robią i tyle.. i jakoś nikt ich za to ścigać nie musi, nikt się nie wykłóca, po prostu wszyscy to szanują... u nas niestety się tak jeszcze nie da, musi być bat.. - a szkoda
Po co tak pier...lić?! Jasne, we wszystkich innych krajach ludzie się szanują i przestrzegają bezwzględnie prawa. Policja niepotrzebna, bo przecież cywilizowane społeczeństwa wiedzą jak się zachować, nie to co w tej naszej Polsce... Ktoś tu nieźle odpłynął i to chyba na sam księżyc.
151 pisze:rupafin pisze:151 pisze:Nie potrzeba kolejnej burzy na ten temat - kilka osób już pisało na forum, że:
Podobnie jak kilka innych osób, taką informację otrzymałem od pracownika Budimexu - niestety nie pamiętam konkretnych godzin. Z jednej strony to rozumiem - w ciągu dnia będzie duży ruch, a z drugiej strony jestem świadom, że nie tak wygląda wyobrażenie zamkniętego osiedla. Poczekamy i zobaczymy jaki będzie efekt.
Czyli otrzymaliśmy różne informacje od różnych pracowników Budimexu. Póki bramy są w zarządzie BMX będą otwarte bo musi być dojazd dla ich ekip budowlanych - tylko o to chodzi, a nie o "wygodę" mieszkańców. Po zdaniu wszystkich budynków os Avia, Budimex zdaje zarząd więc nie decyduje o tym czy i w jakich godzinach bramy będą otwarte.
-
mmm123 pisze:twardowsky pisze:Przykre to trochę, zwłaszcza patrząc na społeczeństwa w innych krajach, gdzie ludzie wiedzą, że jak się czegoś nie powinno, no to tego nie robią i tyle.. i jakoś nikt ich za to ścigać nie musi, nikt się nie wykłóca, po prostu wszyscy to szanują... u nas niestety się tak jeszcze nie da, musi być bat.. - a szkoda
Po co tak pier...lić?! Jasne, we wszystkich innych krajach ludzie się szanują i przestrzegają bezwzględnie prawa. Policja niepotrzebna, bo przecież cywilizowane społeczeństwa wiedzą jak się zachować, nie to co w tej naszej Polsce... Ktoś tu nieźle odpłynął i to chyba na sam księżyc.
Przyjacielu, mieszasz dwie różne rzeczy.... Oczywiście, że również i gdzie indziej nie wszyscy postępują tak jak powinni i oczywiście, że Policja gdzie indziej też jest potrzebna. Różnica polega na tym, że ponieważ ludzie potrafią tam uszanować jakieś podstawowe zasady życia społecznego, to Policja może zająć się poważnymi sprawami jak kradzieże, morderstwa, itp. a nie wystawianiem mandatów za parkowanie na osiedlowym trawniku czy samym środku przejścia dla pieszych (bo zwyczajnie nikt tam nawet nie wpadnie na taki pomysł... - po prostu ludzie wiedzą, że tak się nie robi i tyle.. nie robią tego, nikt tego nie podważa)

Wróć do „Avia 7 (etap VII) - forum mieszkańców budynku”