Odwodnienie liniowe a możliwość jego wykonania w bloku Avia 7 (pomocy)
Odwodnienie liniowe a możliwość jego wykonania w bloku Avia 7 (pomocy)
Proszę was o pomoc... w łazience chcemy zrobić odwodnienie liniowe w miejscu gdzie jest wylot instalacji pod wannę.. był hydraulik i powiedział ze nie ma szans ze się zrobi odwodnienie liniowe bo jest „za płytko”... czy ktoś oprócz mnie robi także liniowke ? Nie wiem czy mnie hydraulik nie robi w ciula...
Re: Odwodnienie liniowe a możliwość jego wykonania w bloku Avia 7 (pomocy)
A dlaczego miałby Cię robić w ciula? Ma do wyboru albo skasować Cię więcej za odwodnienie liniowe, albo nie skasować Cię za nie, bo się go nie da zrobić.
Jak myślisz, co mu się bardziej opłaca? No właśnie liniówka, więc jemu też jest przykro...
Jak myślisz, co mu się bardziej opłaca? No właśnie liniówka, więc jemu też jest przykro...

Mi chodzi o to czy nie da się faktycznie zrobić tego bo rura jest za płytko.. pytam te osoby które maja zamiar lub już to zrobiły na Avi a nie pytam czy jemu się to opłaca i czy jest mu przykro 

myślę, że nie chce mu się babrać bo trochę roboty z tym jest przy wylewkach budimexu. U nas (Avia 3) się dało i działa jak należy. Musisz tylko znaleźć płytki odpływ. Te w marketach budowlanych mają od ok 10 cm wysokości w górę. My kupiliśmy w internecie, coś takiego oleole.pl/search/odplywy-prysznicowe.bhtml?criteria=p:1121256,1121313 Chyba ok 7 cm wysokości to ma i bez problemu się zainstalowało. Majster mówił, że przy takim odpływie to jeszcze spadek nam zrobi taki, że ho ho. Faktycznie spadek jest całkiem fajny bo woda spływa i nic nie ucieka na łazienkę. Kluczową sprawą też jest jak daleko ma ten odpływ być od wejścia w pion. Im bliżej tym lepiej.
maniekmal pisze:myślę, że nie chce mu się babrać bo trochę roboty z tym jest przy wylewkach budimexu. U nas (Avia 3) się dało i działa jak należy. Musisz tylko znaleźć płytki odpływ. Te w marketach budowlanych mają od ok 10 cm wysokości w górę. My kupiliśmy w internecie, coś takiego oleole.pl/search/odplywy-prysznicowe.bhtml?criteria=p:1121256,1121313 Chyba ok 7 cm wysokości to ma i bez problemu się zainstalowało. Majster mówił, że przy takim odpływie to jeszcze spadek nam zrobi taki, że ho ho. Faktycznie spadek jest całkiem fajny bo woda spływa i nic nie ucieka na łazienkę. Kluczową sprawą też jest jak daleko ma ten odpływ być od wejścia w pion. Im bliżej tym lepiej.
Dziękuje za odpowiedz ! Właśnie potrzebowałam porady czy można a jeśli jest taka opcja to jak to zrobić bo nie wierze ze w dzisiejszych czasach w nowym budownictwie nie ma takiej szansy żeby zrobić odpływ liniowy..
problemem na Avii jest to, że w niektórych mieszkaniach wejście do pionu jest stosunkowo wysoko i ciężko uzyskać odpowiednie spadki. Tak czy siak powodzenia z tym odpływem!
Ja mam już zrobiony odpływ liniowy tylko nie dało się na równo mam mały próg 4cm w najwyższym miejscu
Daniel.N pisze:Ja mam już zrobiony odpływ liniowy tylko nie dało się na równo mam mały próg 4cm w najwyższym miejscu
U nas na Avii 7 ?
Nie sadze zeby na Avii byly jakies inne stropy ale na Orlinskiego bez problemu sie da bo mam u siebie i nic nie przecieka. Trzeba tylko kupic odpowiednio niski odplyw liniowy (moj ma 52mm grubosci) i wszystko da sie zamontowac. Standardowa minimalna grubosc wylewki w blokach to 10 cm a wiadomo ze dochodzi jeszce grubosc kleju + grubosc plytki co lacznie daje 15cm. Jak latwo policzyc zostaje ok 10cm zapasu wiec smialo... DA SIE 

Arav pisze:Nie sadze zeby na Avii byly jakies inne stropy ale na Orlinskiego bez problemu sie da bo mam u siebie i nic nie przecieka. Trzeba tylko kupic odpowiednio niski odplyw liniowy (moj ma 52mm grubosci) i wszystko da sie zamontowac. Standardowa minimalna grubosc wylewki w blokach to 10 cm a wiadomo ze dochodzi jeszce grubosc kleju + grubosc plytki co lacznie daje 15cm. Jak latwo policzyc zostaje ok 10cm zapasu wiec smialo... DA SIE
Tak tez uważam ze się da.. gość otworzył zaślepkę z rury z odpływu i stwierdził ze jest od razu kolanko i za płytko na liniówke.. dodam ze nawet nie zaczął skuwać wylewki co dla mnie jest jakieś kuriozalne..
Wróć do „Avia 7 (etap VII) - forum mieszkańców budynku”