Droga doprowadzajaca do hali garażowej budynku Avia 8 na terenie Avii 7

Forum dla osób, które zamierzają kupić mieszkanie lub zamieszkają w budynku Avia 7 Budimex'u w krakowskich Czyżynach.
Piotrekkk

Droga doprowadzajaca do hali garażowej budynku Avia 8 na terenie Avii 7

Postautor: Piotrekkk » 12 lut 2019, 17:55

Rozmawiałem właśnie z Panem Łukaszem z administracji i dowiedziałem się, że AVIA 7 jest właścicielem drogi do hali garażowej. Avia 8 ma tylko służebność. Zaproponowałem abyśmy zagłosowali i porozmawiali o prawidłowym oznakowaniu tego odcinka. Aktualnie auta tam parkujace uniemożliwiaja swobodne wymijanie się samochodów. Osobiście jestem za postawieniem tam znaku zakazu zatrzymywania się i postoju poza miejscami wyznaczonymi lub zamocowania metalowych słupków na chodnikach tak aby umożliwić swobodny przejazd do hal garażowych.

Co o tym myślicie?

mop

Re: Droga doprowadzajaca do hali garażowej

Postautor: mop » 12 lut 2019, 22:43

Odbyłem taką samą rozmowę i ma być głosowanie nad strefą zamieszkania przy najbliższej okazji.

Piotrekkk

Postautor: Piotrekkk » 12 lut 2019, 23:45

Chodzi o strefę zamieszkania na odcinku do hali garażowej? Bo za strefą zamieszkania na osiedlu jest już AVIA 7. Zastanawiam się czy jest sens robić strefę czy nie lepiej postawić poprostu betonowe słupki na stałe. Co o tym sądzicie?

Dzisiaj postawili już 2 betonowe słupki od strony wjazdu do hali garażowej. Bardzo mądre posunięcie. Jest dużo bezpieczniejszy wyjazd jak i wjazd do hali.

mop

Postautor: mop » 13 lut 2019, 8:33

Tak, od alejki spacerowej do bramy. Bez strefy nie można wzywać straży miejskiej/policji, więc nie można nic zrobić gdy ktoś zaparkuje na zjeździe do garażu czy przestawi słupek (co się teraz dość regularnie zdarza) i zaparkuje na alejce. Ostatecznie można po prostu zaparkować w całości na jezdni, a nie chodniku skoro przejazd będzie, a mandatu nie.

Od dwóch dni zastawiony jest kontener Avii 8 i policja nic nie może zrobić, a ochrona trąbi o 6 rano licząc, że właściciel wyjdzie.

Piotrekkk

Re: Droga doprowadzajaca do hali garażowej budynku Avia 8 na terenie Avii 7

Postautor: Piotrekkk » 13 lut 2019, 23:22

Ja bym proponował od głównego skrzyżowania. Jak najbardziej za. Aktualnie jeszcze stoją 2 słupki przed wjazdem do hali

Piotrekkk

Postautor: Piotrekkk » 13 lut 2019, 23:27

Tak się zastanawiam czy nie lepiej zamiast znaków które będą średnio skuteczne nie lepiej będzie poprostu postawić jakieś słupki zabetonowane w ziemi?

mop

Postautor: mop » 14 lut 2019, 9:04

Moim zdaniem wtedy będą samochody zaparkowane w całości na jezdni i będzie węziej + właściciele zewn. miejsc będą mieli jeszcze niewygodniej, aby parkować. A straż nadal nie będzie mogła interweniować. Od skrzyżowania zdaje się nie można bo tamtą częścią nie my zarządzamy. Tak naprawdę nie wiem, od którego miejsca dokładnie.

k59g

Postautor: k59g » 14 lut 2019, 14:18

Tylko ustanowienie strefy zamieszkania spowoduje przywrócenie ładu i porządku w obrębie bloku nr 7 i 8.

Piotrekkk

Postautor: Piotrekkk » 14 lut 2019, 16:03

Otrzymałem oficjalna opinię od budimexu odnośnie strefy zamieszkania i bramy wjazdowej:

Szanowny Panie,

dziękuje za wiadomość. W pierwszej kolejności pragnę przekazać, że zgodnie z informacją skierowaną wcześniej do współwłaścicieli działki infrastrukturalnej będącej częścią osiedla Avia w dniu 31.12.2018 r. zakończyliśmy zarządzanie tym terenem. Zapewniam, że staraliśmy się doprowadzić do końca kwestię wprowadzenia strefy zamieszkania. Ponieważ jednak współwłaściciele działki nie wypowiedzieli się w tej kwestii mimo wskazywanego terminu temat pozostaje nadal otwarty. Zostanie on oczywiście przekazany do nowego zarządcy działki infrastrukturalnej, tak więc prosimy już z nim kontaktować się w tej sprawie. Nowym zarządcą jest firma A.S. Nieruchomości.

W kwestii uruchomienia bram, jesteśmy na etapie sprawdzania i odbioru instalacji domofonowej na osiedlu Avia. O zaplanowanym terminie uruchomienia bram na teren osiedla Avia poinformujemy zarządców Wspólnot. Informacja zostanie przekazana z odpowiednim wyprzedzeniem.
Z poważaniem,

Postawienie betonowych słupków nie przeszkadza w postawieniu też znaków pionowych. Czy orientuje się ktoś czy np postawienie znaku b-36 t-24 i droga pozarowa może być egzekwowane gdy nie ma strefy zamieszkania?

http://strazmiejska.gda.pl/blog/2016/05 ... oga-zycia/
(3 z lewej)

"Podstawę do podjęcia skutecznej interwencji daje ustawienie znaków B-35 (Zakaz postoju) lub B-36 (Zakaz zatrzymywania się) i umieszczenie pod nimi tabliczki „Droga pożarowa”. Jeszcze skuteczniejsze jest połączenie znaków B-35 lub B-36 ze znakiem T-24 (informacja o tym, że pozostawiony pojazd zostanie usunięty na koszt właściciela). Zarządcy terenów powinni konsultować oznakowanie dróg pożarowych z przedstawicielami straży pożarnej."

Wydaje mi się, że w przypadku przyjechania straży miejskiej w takim przypadku nie może się skończyć tylko na mandacie ale również na odholowaniu auta.

arekkr

Postautor: arekkr » 14 lut 2019, 18:37

"Podstawę do podjęcia skutecznej interwencji daje ustawienie znaków B-35 (Zakaz postoju) lub B-36 (Zakaz zatrzymywania się) i umieszczenie pod nimi tabliczki „Droga pożarowa”. Jeszcze skuteczniejsze jest połączenie znaków B-35 lub B-36 ze znakiem T-24 (informacja o tym, że pozostawiony pojazd zostanie usunięty na koszt właściciela). Zarządcy terenów powinni konsultować oznakowanie dróg pożarowych z przedstawicielami straży pożarnej."

Pioterekk czyli jest jakies rozwiazanie, biorac pod uwage ze na dlugosci pobocza (chodnika) naszego bloku moze zaparkowac max 6 samochodow, spokojnie wlasciciele tych pojazdow moga przejsc spacerkiem kilka metrow,wtedy tez na koncu drogi nikt nie bedzie parkowal w malej rabacie a na chodniku, dodatkowo mozemy postawic duze prostakatne donice z roslinami.

Wróć do „Avia 7 (etap VII) - forum mieszkańców budynku”