Oświetlenia zewnętrzne wewnątrz osiedla Murapol Bieńczycka

Forum osiedla Murapolu przy ul. Bieńczyckiej dla osób, które zamierzają kupić lub kupiły nowe mieszkanie w Czyżynach od tego dewelopera.
Iris

Oświetlenia zewnętrzne wewnątrz osiedla Murapol Bieńczycka

Postautor: Iris » 29 maja 2016, 21:51

Osoby mieszkające po stronie południowej/zachodniej zapewne nie zobaczą problemu jakim jest (moim zdaniem) zbyt mocne światło padające z latarni nocnych znajdujących się wewnątrz naszego osiedla. Ja mieszkam na pierwszym piętrze i w nocy do pokoju zagląda mi rozświetlona w pełni latarnia, nigdy czegoś takiego nie widziałam... (wysokość latarni jest na wysokości mojego okna) Kiedy nie miałam jeszcze nic urządzone mogłam nawet czytać książki przy zgaszonym świetle, tak jest jasno. Na ten moment mam czarną grubą zasłonę, ale dalej nie mam dostatecznie ciemno w pokoju, zakupiłam roletę 100% zaciemniającą- niestety jeszcze jej nie zamontowałam ponieważ muszę kupić wiertarkę (nie bójcie się nie będę dużo wiercić :) ) Uważam, że montowanie rolet antywłamaniowych na pierwszym piętrze jest dziwne i nie potrzebne i zbyt kosztowne, więc nie będę tego robić. Zauważyłam, że jedna latarnia już przestała świecić, domyślam się, że ktoś ją załatwił "na własną rękę". Według mnie to oświetlenie jest całkowicie bez sensu zaprojektowane, jest nie funkcjonalne, nie widzę potrzeby żeby w nocy było jaśniej niż w dzień, latarni jest za dużo i światło jest za mało rozproszone, świecą one za mocno. To wygląda tak jakby samochody na parkingu bały się ciemności. Bardzo chciałabym aby była jakaś możliwość naprawienia tego problemu. Może wystarczyło by "przygasić" te latarnie, a może zrobić je na fotokomórkę, albo najlepiej wymienić na mniej latarni ale z delikatnym, rozproszonym światłem ? Czy ktoś z was zauważył ten problem ??
Pozdrawiam

MGIE

Re: Oświetlenia zewnętrzne wewnątrz osiedla Murapol Bieńczycka

Postautor: MGIE » 06 sty 2017, 15:03

Witam.
Mieszkam w narożnym mieszkaniu zaraz obok latarni. Oświetlenie mi nie przeszkadza a nawet jestem za. Owszem rozświetla mocno, ale jak zasunę rolety to nie widzę żadnego problemu, chociaż mam zwykłe rolety. Ponadto jestem zadowolona z oświetlenia gdyż wychodząc z psem na spacer rano i wieczorem czuję się bezpieczniej, ponadto pracuję na same noce i jak przez jakiś czas nie świeciły to czułam się dużo mniej komfortowo i bezpiecznie.

Iris

Postautor: Iris » 07 sty 2017, 10:47

MGIE, na którym pietrze mieszkasz? Ja mieszkam na pierwszym i przez to nawet przy zasunietych roletach 100% zaciemniajacych i firankach mam w nocy tak jasno ze mogłabym cos przeczytac nawet. Uważam ze te latarnie powinny swicic delikatniej. Bylam kiedys w mieszkaniu u znajomego, który mieszka na I piętrze w nowym budownictwie i tak samo na wprost okien ma pełno latarnii, jednakże te latarnie dawały dużo światła ale delikatniejszego, i taki problem nie występował. Chcialabym zatem aby te nasze latarnie równiez zaczęły świecić delikatniej, dla bezpieczeństwa nie bedzie to mialo znaczenia żadnego ponieważ pod blokiem i tak będzie jasno bardzo

MGIE

Postautor: MGIE » 07 sty 2017, 12:58

Mieszkam na I piętrze w narożnym mieszkaniu, czyli najbliżej latarni, zaraz przy tym nowym bloku. Może mi to nie przeszkadza bo ja mam 3 pokoje i w tym w którym świeci najbardziej (z balkonem) nie śpię więc może to kwestia właśnie tego, chociaż zdarza mi się oglądać TV przy zgaszonym świetle w pokoju i nie widzę wcale aby świeciło przy zasuniętych roletach. W pokoju najmniejszym w którym śpię wcale nie widzę latarni, może mała poświata, ale mój syn ma pokój na tej ścianie co ja balkon i on też nie widzi problemu jak zasunie rolety (zwykłe). Może akurat Twoje mieszkanie jest tak usytuowane że jakoś mocniej świeci, nie wiem. Ja tego nie odczuwam wcale.

bliszka

Postautor: bliszka » 12 sty 2017, 22:49

W mieszkaniach od strony tomexu również występuje podobny problem. Chodzi o lampy oświetlające plac. Bez zainstalowanych rolet ciężko było spać ponieważ światło padało centralnie na poduszkę :/ Rolety noc i dzień w moim przypadku spełniły swoja funkcję. Pomimo światła latarni jest bardzo ciemno w sypialni. Myślę że wszystko zależy od materiału jaki zostanie zastosowany w roletach.

MMo

Postautor: MMo » 13 sty 2017, 21:14

Ciekawe - miałam poruszać wątek oswietlenia osiedla, ale zupełnie z drugiej strony - wydaje mi się, że chodnik jest niedoświetlony i wracanie po ciemku jest średnio przyjemne - często zdaża się wdepnięcie w coś niechcianego. Może wystarczy zamienić jedną szaloną lampę świecącą po oknach na kilka małych punktów oświetlających chodnik rozproszonym, przyjemnym dla oka białym światłem? Problem rozwiązałyby też pewnie lampy przy parkingu skierowane w dół, na miejsca postojowe.

Wróć do „Osiedle Bieńczycka Murapol - forum mieszkańców”