Witam,
Dostałam mi dzisiaj rozliczenie za centralne ogrzewanie, z którego wynika, że mam dopłacić 1000 zł, jestem bardzo zdziwiona ponieważ wydawało mi się że miesięczne zaliczki za ogrzewanie które w moim przypadku wynoszą ok 100 zł (mam mieszkanie 50m2) są wystarczające, ponadto w mieszkaniu nie miałam jakoś specjalne ciepło, dodatkowo w kuchni kaloryfer miałam cały czas wyłączony, pozostałych pomieszczeń również nie przegrzewałam. Chciałabym się zapytać czy ktoś z Państwa ma podobną sytuację, że został bardzo zaskoczony tym rozliczeniem.
Rozliczenie za centralne ogrzewanie w mieszkaniu - os. Bieńczycka (etap I)
Re: Rozliczenie za centralne ogrzewanie w mieszkaniu - os. Bieńczycka (etap I)
Dużo. A w jakiej formie przyszło to rozliczenie? Ja jeszcze niczego nie otrzymałem.
Też dostałam rozliczenie mailem. Mam dopłacić ponad 500 zł, a w mieszkaniu nie więcej niż 20 stopni. Mieszkanie mam na parterze. Chyba źle zaliczki są rozpisane.
Blisko 600 zł do dopłaty, metraż ~38m2. Tak, w mojej opinii zaliczki są zbyt małe. W związku z czym chyba wszyscy, którzy nie regulowali grzejników znacznie i często, muszą sporo dopłacić. Zdawałem się głównie na mpec, który moduluje ciepło w zależności od temperatury otoczenia i w ostatnich dniach na ustawieniu 2/5 blacha była zimna, 3/5 lekko ciepła. Tym niemniej wszystkich na maksa non-stop też nie miałem. Jeśli skręcać np. przy wychodzeniu z domu, wziąć poprawkę na wcale nienajniższą chyba stawkę od GJ, za to niską zaliczkę od m2, to psim swędem może by się dało bez dopłaty. Potwierdzam przy tym, że komfort cieplny ogółem taki sobie. Parter.
Zaliczki ewidentnie rozpisane byly w sposób skandaliczny. Ale to wiadomo: firma chce zachęcić ludzi do kupna mieszkania niskimi opłatami. A ze potem rozliczenia rozwiewaja złudzenia...
Ja dostałem 130 zł do dopłaty.
Generalnie mam fajne termostaty (z programatorem), dzięki temu dużo zaoszczędziłem.
Po prostu, gdy mnie nie ma, automatycznie się wyłącza grzejnik, a 30' przed moim przyjściem się włącza.
Sam ustawia harmonogram, ile stopni ma być na mieszkaniu w danej godzinie.
Gdyby ktoś chciał przetestować, mam jeden do zbycia, bo kupiłem na zapas.
Generalnie mam fajne termostaty (z programatorem), dzięki temu dużo zaoszczędziłem.
Po prostu, gdy mnie nie ma, automatycznie się wyłącza grzejnik, a 30' przed moim przyjściem się włącza.
Sam ustawia harmonogram, ile stopni ma być na mieszkaniu w danej godzinie.
Gdyby ktoś chciał przetestować, mam jeden do zbycia, bo kupiłem na zapas.
Jarek ja bym była zainteresowana, w jakiej cenie ?
Podłączając się pod temat, orientuje się ktoś z Was ile kosztuje GJ ogrzewania ?
Mariusz pisze:Podłączając się pod temat, orientuje się ktoś z Was ile kosztuje GJ ogrzewania ?
Nie dostałem jeszcze rozliczenia, ale to nie takie proste. Ogrzewanie jest rozliczane nie tylko według zużytych GJ (co pokazuje indywidualny licznik), ale co równie istotne według zamówionej mocy dla bloku (rozliczenie w MW) - a tą część dzieli się na mieszkańców po udziale (czyli według metrażu).
MPEC zmienia tez ceny. Więc odczyt wskazania licznika ciepła, nic nie powie.
Wróć do „Osiedle Bieńczycka Murapol - forum mieszkańców”