Co myślicie o osiedlu Murapul Bieńczycka w Czyżynach

Forum osiedla Murapolu przy ul. Bieńczyckiej dla osób, które zamierzają kupić lub kupiły nowe mieszkanie w Czyżynach od tego dewelopera.
marek8a

Re: Co myślicie o osiedlu Murapul Bieńczycka w Czyżynach

Postautor: marek8a » 13 cze 2015, 12:45

Ja się zastanawiam, czy faktycznie warto opierać się na tych wpadkach Murapola. Jak się buduje kiladziesiąt osiedli na raz w Polsce i sprzedaje tysiące mieszkań rocznie, to mamy tu prawo wielkich liczb - po prostu może się coś przydarzyć. Nie chcę ich bronić, ale fajnie byłoby usłyszeć opinie od krakowskich klientów Murapola. Zadowoleni nie wchodzą na fora, tylko cieszą się nowymi mieszkaniami.

iti

Postautor: iti » 14 cze 2015, 23:06

Niby zadowoleni nie wchodzą na fora, ale z drugiej strony dobrze byłoby, gdyby nie było też niezadowolonych na nie wchodzących ;) A tak poważniej, to może coś w tym być, chodź z tych materiałów wynikało, że nie zawsze traktują klientów poważnie... Choć gdyby mieli np. system płatności 10/90, to może prędzej przekonali by mnie do zakupu :)

Swoją drogą w tej branży opinia jest chyba sprawą kluczową, bo wiadomo, że każdy szuka w necie informacji, więc chyba warto o nią dbać...

marek8a

Postautor: marek8a » 15 cze 2015, 18:26

No widzisz iti, mi się zgodzili na płatność 10/90 :) Pan Tomasz na Bieńczyckiej jest naprawdę bardzo otwarty.
Chętnie porozmawiam z kimś bardziej szczegłowo - dzisiaj podpisałem umowę rezerwacyjną.

Nowy

Postautor: Nowy » 16 cze 2015, 1:53

A tak z ciekawości, to jak to wygląda, kiedy to 90 procent płatności ma być? Po tym, jak już budynek będzie miał pozwolenie na użytkowanie? Czy jakoś inaczej?

marek8a

Postautor: marek8a » 16 cze 2015, 9:04

Po zakończeniu budowy, ale przed pozwoleniem na użytkowanie. De facto wypłata jest 1-2 tygodnie przed otrzymaniem kluczy a jak dostaniesz klucze, od razu możesz zacząć remont. Z tego co mówią w Murapol, to wprowadzić też się możesz przed oddaniem do użytkowania :) Ponoć dużo ludzi tak robi.

Feelip

Postautor: Feelip » 16 cze 2015, 17:52

marek8a pisze:Po zakończeniu budowy, ale przed pozwoleniem na użytkowanie. De facto wypłata jest 1-2 tygodnie przed otrzymaniem kluczy a jak dostaniesz klucze, od razu możesz zacząć remont. Z tego co mówią w Murapol, to wprowadzić też się możesz przed oddaniem do użytkowania :) Ponoć dużo ludzi tak robi.

Bez decyzji pozwolenia na użytkowanie budynku nie masz prawa przejac kluczy do mieszkania. Nie pozwola Ci na to ani Prawo Budowlane ani tzw Ustawa Deweloperska. Prawdziwe 10/90 to wplata 10% przy podpisywaniu umowy, 90% przy podpisywaniu aktu przenoszacego wlasnosc (czyli analogia dla zamknietego rachunku powierniczego).

Ps. "Remontujesz" mieszkanie w stanie zniszczonym, wymagajacym odswiezenia. Nowe, co najwyzej wykańczasz ;)

KOSMO

Postautor: KOSMO » 16 cze 2015, 18:56

marek8a pisze:10/90 ... Po zakończeniu budowy, ale przed pozwoleniem na użytkowanie

to i tak zbytnie ryzyko w przypadku tego dewelopera.
1. dla tej inwestycji nie jest prowadzony rachunek powierniczy, dokładnie dwa dni przed wejściem w życie nowych przepisów rozpoczęto budowę, jak dla mnie to 100% ryzyka ponosi nabywca, a Murapol jak wybuduje to będzie jak nie wybuduje to też będzie a szaraczki płacą i drżą
2. sprawdź od kogo kupujesz Murapol SA ma w tym interesie jedynie 500zł i do tej kwoty jest gwarantem inwestycji, kupujesz od firmy krzak w nazwie co ma Murapol a to nie to samo. ten deweloper powstał do wybudowania jedynie 1 bloku i po tym zniknie razem z gwarancją i rękojmią na tą inwestycję, KRSy poczytaj tych firm, na folderach i papierach firmowych masz Murapol SA a to tylko reklama jest!
3. jest też dodatkowa droga dojazdowa do Tomexu od lewej strony i tyłu tego budynku (nie od strony prawej tam gdzie myjnia i parking widoczny od Kocmyrzowskiej) proponuje w ciepły dzień się tam udać, pył z tej drogi szutrowej jest dość agresywny dla oczu i spojówek a unosi się po sam dach tej inwestycji, szuter będzie szutrem długo jeszcze, problem nie zniknie bo autka tam pomykają co chwilę.
4. lokalizacja ok, technologia ok, parkingi i komórki ok, życzę stalowych nerwów, moim zdaniem można dużo ugrać jeszcze na cenie dopóki Budimex psuje rynek w tej okolicy, potem zero litości, sam planowałem tam zamieszkać ale zw.racze mi puściły ze strachu i obszedłem tą inwestycję bokiem,
5. mieszkańcy pierwszego bloku muszą przyzwyczaić się do robót budowlanych przy następnych blokach przez wiele lat, o ile ruszą prace raczej niespiesznie się to odbędzie, dojazd do bloku niekoniecznie może być w całości ucywilizowany
6. ja nie straszę, budynek powstanie i to na 100% i nawet tam zamieszkacie, tylko jestem pewien że potem to fundusz remontowy będzie pokrywał koszty usterek,

macem

Postautor: macem » 24 wrz 2015, 14:14

Witam, zaklepałem jedno mieszkanie, ale teraz mam obawy, poczytałem troche i widze że jakość tragedia. Pytanie jak to jest w Krakowie, ktoś może się wypowie ? Mama kilka dni na decyzję.

Blok na Bienczyckiej wygląda fajnie, zgodzili się na 10/90 i rabat nawet dali.

marek8a

Postautor: marek8a » 24 wrz 2015, 14:34

macem pisze:Witam, zaklepałem jedno mieszkanie, ale teraz mam obawy, poczytałem troche i widze że jakość tragedia. Pytanie jak to jest w Krakowie, ktoś może się wypowie ? Mama kilka dni na decyzję.

Blok na Bienczyckiej wygląda fajnie, zgodzili się na 10/90 i rabat nawet dali.

Skąd pomysł że jakość tragedia? Ja kupiłem mieszkanie w tej inwestycji, bywam na budowie regularnie i wszystko wygląda ok i bardzo solidnie.
Oczywiście to moje pierwsze mieszkanie w Murapol, ale już teraz muszę być dobrej myśli.
Np w porównaniu do budimexu nieopodal, Murapol stawia wszystko z cegieł (poza konstrukcją oczywiście). W budimex jest beton.

ps. jak już kupisz, ale bez garażu, to mogę Ci wynająć miejsce. mam dwa, a na razie tylko jeden samochód :)

macem

Postautor: macem » 24 wrz 2015, 18:01

Hejka na necie jest masę zdjęć i filmów z fuszerek jakie robi Murapol.
Znalazlem:
http://vod.tvp.pl/audycje/publicystyka/lowcy-absurdow/wideo/07102010/2910798
http://poznan-nowe-winogrady.mojeosiedle.pl/viewtopic.php?t=110067

Standardowo zalane garaże i podmakające mury, grzyb, przeciekający dach i pęknięcia.

Ja mam kilka dni na rezygnację, nei znam się na budowie i po tych opiniach chcę zrezygnować.

Jeśli się znasz na budowie i jesteś pewny że jest dobrze to napisz dlaczego wg Ciebie jakość jest dobra.
Mieszkania są ładne, blok też, cena dość wysoka.

Wróć do „Osiedle Bieńczycka Murapol - forum mieszkańców”