Zagospodarowanie terenu i plac zabaw na os. Murapol Bieńczycka

Forum osiedla Murapolu przy ul. Bieńczyckiej dla osób, które zamierzają kupić lub kupiły nowe mieszkanie w Czyżynach od tego dewelopera.
Felipe

Re: Zagospodarowanie terenu i plac zabaw na os. Murapol Bieńczycka

Postautor: Felipe » 18 cze 2016, 11:34

basiaz pisze:Obiema rękami podpisuję sie pod propozycją furtki od strony Carfoura. Nie sadze, żeby zagrażała ona obronności naszego bloku a jaka wygoda. Zresztą ogrodzenie jest tam lekko zniszczone, widziałam, może ktoś chciał je sforsować wracając z siatami zakupów? Ale z kim ten temat (drugiej furtki) poruszać?

Furtka od strony CH Czyżyny - jestem jak najbardziej na tak. Jednak na ten moment ważniejsze jest dla mnie ucywilizowanie okolic już istniejącej furtki na trasie do przystanku "Bieńczycka". Chodzi mi o podejście do niej. Na razie jest sucho i jakoś idzie się wdrapać, furtka spełnia swoją rolę w 100%, jednakże myślmy dwa kroki do przodu - po deszczu, w zimie stanie się ona niemal całkowicie bezużyteczna.
Ale to kwestia zebrania wspólnoty i zarządcy - było już takowe? Ja mam własność dopiero 3 tygodnie, sporo mogło mnie ominąć :)

basiaz - co widzę jakiś Twój wpis to jest on z godziny 5 i okolic, podziwiam ;)

basiaz

Postautor: basiaz » 18 cze 2016, 19:38

Tak Basiaz wstaje skoro świt i wkuwa angielskie słówka :geek:
Nie było żadnych ogłoszeń o zebraniu wspólnoty, codziennie patrzę na tablicę ogłoszeń, a potem pewnie się dowiemy, ze podjęto taką a taką decyzję. Może trzeba samemu się dowiadywać o zebrania, co po niedzieli zrobię. O ile sprawa furtek leży w gestii Adremu. Przy naszej jedynej furtce na świat powinny być schodki albo cokolwiek i to tez trzeba załatwić, bo Wielki świat kuchenny blat a jak popada to się będziemy ślizgać po błocie. Może lepiej, ze furtka nie jest zamykana/kodowana, ale nie bardzo rozumiem sens grodzenia bloku, skoro każdy może sobie z tej czy innej strony wejść.
Jak się cokolwiek dowiem o zebraniu wspólnoty,napiszę na forum.

Felipe

Postautor: Felipe » 18 cze 2016, 20:00

basiaz pisze:Tak Basiaz wstaje skoro świt i wkuwa angielskie słówka :geek:
Nie było żadnych ogłoszeń o zebraniu wspólnoty, codziennie patrzę na tablicę ogłoszeń, a potem pewnie się dowiemy, ze podjęto taką a taką decyzję. Może trzeba samemu się dowiadywać o zebrania, co po niedzieli zrobię. O ile sprawa furtek leży w gestii Adremu. Przy naszej jedynej furtce na świat powinny być schodki albo cokolwiek i to tez trzeba załatwić, bo Wielki świat kuchenny blat a jak popada to się będziemy ślizgać po błocie. Może lepiej, ze furtka nie jest zamykana/kodowana, ale nie bardzo rozumiem sens grodzenia bloku, skoro każdy może sobie z tej czy innej strony wejść.
Jak się cokolwiek dowiem o zebraniu wspólnoty,napiszę na forum.

Pisz, pisz proszę jakby co, ja np jak dotąd jestem w mieszkaniu raz na kilka dni by wyciągnąć ulotki z internetem i popatrzeć ile jeszcze roboty przede mną. Myślę, że takich osób jest więcej.

basiaz

Postautor: basiaz » 21 cze 2016, 4:48

Zebranie planujemy zorganizować po okresie urlopowym.
Będziemy Państwa informować o szczegółowym terminie.

Mam taką odpowiedź z adremu, czyli czekaj tatka,nomen omen, latka.

AnetaJ

Postautor: AnetaJ » 10 lip 2016, 20:43

Witam,
na osiedlu są miejsca, na których zagospodarowany jest obszar pod plac zabaw. Ja osobiście wybierając mieszkanie kierowałam się faktem, iż plac zabaw będzie jak najdalej, więc nie wyobrażam sobie, by takowy powstał pod moimi oknami. Myślę, że są to na tyle ważne dla mieszkańców punkty, które determinują decyzje o zakupie mieszkania. Ci którzy mają dzieci i zdecydowali się na mieszkanie w tym miejscu nie powinni być zaskoczeni faktem o placu zabaw, który zostanie oddany dopiero po ukończeniu inwestycji, w zaplanowanym od początku miejscu.
Ps. Pozdrawiam sąsiada, który mieszka po drugiej stronie bloku ale chętnie zagospodaruje miejsce pod oknem sąsiada !

basiaz

Postautor: basiaz » 11 lip 2016, 5:05

Tu by trzeba Salomona; osobiście znam osoby, które zmieniały miejsce zamieszkania z powodu placu zabaw pod oknami, i zrobiłabym to samo, bo wiem co znaczy dzieciecy gwar, pisk i hałas, ze swojej pracy, z której jednak wychodze do domu:) Zaś dla rodziców małych dzieci byc może byłaby to duża wygoda, ale- i tak z tym dzieckiem na placu zabaw trzeba być i go pilnować (dziecka). Tu nawiązuje do przedziwnej ale jakże potrzebnej akcji medialnej typu Rodzicu pilnuj swoje dziecko.A z tym pod naszym blokiem bywało już różnie. Argument "to nie są pani dzieci" średnio do mnie przemówił.
Póki co, na Kolorowym, 5 minut drogi stąd, jest duży ładny plac zabaw i dwa boiska. Może na razie warto korzystać z tego?

Jasiu500

Postautor: Jasiu500 » 11 lip 2016, 9:00

Witam
plac zabaw będzie umiejscowiony przy budynku C od strony Tomexu. Będzie można go użytkować po oddaniu drugiego budynku tj. w połowie przyszłego roku.Ten "trójkąt na którym parkują auta" a część forumowiczów proponuje "zalesić", trawkę posiać itp. to pętla zawrotna dla straży pożarnej. Dlatego jest tam znak droga pożarowa. Każdy kto tam parkuje robi to na własną odpowiedzialność bo w razie pożaru strażacy szybko usuną wszystkie auta za pomocą wozu bojowego.

Marta

Postautor: Marta » 12 lip 2016, 0:03

Furtki do Carrefour'a nie będzie. Na szczęście. Co do tego trójkąta za stacja trafo, to wszystko zależy jak zostaną wyznaczone ogródki na parterze, czy tylko do grabów, czy do ogrodzenia.
Osobiście jestem przeciwna placowi zabaw w tym miejscu, gdyż wyborem mieszkania kierowałam się położeniem placu zabaw.
Dziś zapytałam Panią (która nigdy nic nie wie), że Murapol nie będzie robił schodów przy furtce. Moim zdaniem, to ich broszka, a nie wspólnoty, czy Adremu.

kdft2

Postautor: kdft2 » 12 lip 2016, 2:45

Witam,

w odpowiedzi na rysunek z początku wątku i zapytanie o prawa do terenu zaznaczonego na czerwono. Jeśli mnie wzrok nie myli, to ogródki przypisane do parterowych mieszkań. W osobnym wątku było już na ten temat. Po stronie południowej do mieszkań przynależą tarasy - te na podwyższeniu (dach parkingu podziemnego nadsypany ziemią ok. 40 cm grubości) obsadzone krzaczkami oraz ogródki, teren poniżej, na poziomie gruntu, do ogrodzenia. Taras przypisany jest chyba analogicznie do balkonu, notomiast ogródek to część własności wspólnej oddana w użytkowanie aktem notarialnym na wyłączność danego mieszkania parterowego. Jego boki określa się wzdłuż ścian działowych mieszkania. Reasumując...

Dla mnie argumentem przy zakupie mieszkania parterowego był duży ogródek na wyłączność użytkowania. Tzn. mógłbym zamontować furtkę i schodki z tarasu do ogródka, zrobić skalniak pod drzewem, posiedzieć przy stole ogrodowym, posiać, czy posadzić wedle uznania coś estetycznie. Zarazem mieć pewność, że nikt tutaj, przed tarasem i oknami, nie będzie chodził wte i wewte - zgodnie z zapewnieniem dewelopera wybierałem zaciszną stronę. W związku z tym nie wyobrażam sobie, że miałby tu powstać plac zabaw... Jeżeli podpisuję umowę zakupu mieszkania z wpisem nt. ogródka, który jest kartą przetargową, atutem, żeby mnie skusić i notarialnie potwierdzonym w akcie przeniesienia własności mieszkania, przepraszam, ale jestem przeciw proponowanej innowacji. Furtki na stronę Carrefoura nie było i ma nie być, ponieważ teren sąsiadujący, przez który ludzie by przechodzili, nie należy do Murapolu. Zgodnie z uzasadnieniem dewelopera postawienie furtki, które sprzyjałoby "migracji" na cudze, byłoby niezgodne z prawem. Z mojej strony patrząc, właściciela parterowego mieszkania, to również zasadne. Ogródki zostały przypisane do parterowych mieszkań z prawnym uzasadnieniem do wykorzystania w zakresie ich właścicieli, a ruch poprzez nie oznaczałby pozbawienie tego prawa. Byłaby to droga do Carrefoura, jak na początku i wcale nie zaciszna strona bloku.

Pozdrawiam wszystkich
Konrad

basiaz

Postautor: basiaz » 12 lip 2016, 5:17

Dzięki za informacje o furtce, której nie będzie. Argumenty są zasadne, i od razu lżej dźwigać te siaty:) idąc dookoła. Ale idąc nomen omen tym tropem, zamykajmy drzwi wejściowe do bloku, jest o tym tez info na tablicy ogłoszeń. Blok jest lekko na uboczu ale ma tyle fajnych zakamarków, które mogą się spodobać przybyszom, zwłaszcza wieczorami.

Wróć do „Osiedle Bieńczycka Murapol - forum mieszkańców”