Wykończenie tarasów na osiedlu Murapol Bieńczycka

Forum osiedla Murapolu przy ul. Bieńczyckiej dla osób, które zamierzają kupić lub kupiły nowe mieszkanie w Czyżynach od tego dewelopera.
mqs

Re: Wykończenie tarasów na osiedlu Murapol Bieńczycka

Postautor: mqs » 09 sie 2016, 11:44

Marta pisze:Rozróżnijmy taras, a ogródek. Część mieszkań na parterze ma tarasy i ogródki, a część tylko tarasy.

Oczywiście, że ustalenia które podejmiemy mogą być inne w przypadku trasów, a inne w przypadku ogródków. Nie mniej zarówno tarasy jak i ogródki wchodzą w skład Nieruchomości Wspólnej. Dla mnie jest to wystarczający powód do wspólnego stanowienia o jego wyglądzie.

Marta

Postautor: Marta » 09 sie 2016, 11:53

Jeden z sąsiadów już zdecydował o wyglądzie tarasów. Drugi już prawie się ogrodził, więc nie wiem, czy to nie musztarda po obiedzie. Póki co nikt nie ma w planach budowania bunkra ze swojego ogródka lub tarasu (choć czasem mnie kusi, żeby takowy zrobić, bo bym nie miała w ogródku petów, fragmentów garderoby, czy żarcia rzucanego dla psa).
Ponadto dalej twierdze, że wspólnoty nie ma, bo powinno byc ponad 50% właścicieli mieszkań, czy lokalów. W końcu pokuszę sie żeby przeczytać ustawę o wspólnotach mieszkaniowych.

mqs

Postautor: mqs » 09 sie 2016, 12:02

Marta pisze:Jeden z sąsiadów już zdecydował o wyglądzie tarasów. Drugi już prawie się ogrodził, więc nie wiem, czy to nie musztarda po obiedzie. Póki co nikt nie ma w planach budowania bunkra ze swojego ogródka lub tarasu (choć czasem mnie kusi, żeby takowy zrobić, bo bym nie miała w ogródku petów, fragmentów garderoby, czy żarcia rzucanego dla psa).

Nigdy nie jest za późno. Wszytko można rozebrać, poprawić.
Petów współczuje, ale liczę na to, że to ekipy budowlane. Fragmenty garderoby - tutaj Pani przesadza, nikt celowo nie rzuca swoimi majtkami, podejrzewam, że wiatr zrzucił komuś pranie, to taki wielki problem? Ja też znalazłem na swoim balkonie bieliznę sąsiadki - i co mam zamurować balkon? Problemem może być też badziewny śmietnik, w którym hula wiatr i wywiewa śmieci po okolicy.

Marta pisze:Ponadto dalej twierdze, że wspólnoty nie ma, bo powinno byc ponad 50% właścicieli mieszkań, czy lokalów. W końcu pokuszę sie żeby przeczytać ustawę o wspólnotach mieszkaniowych.

Nie prawda. Wspólnota z mocy prawa powstaje automatycznie w momencie wydzielenia pierwszego samodzielnego lokalu, czyli po ustanowieniu jego odrębnej własności.

Marta

Postautor: Marta » 09 sie 2016, 12:45

Niestety pety wyrzucają mieszkańcy. Jednych już zlokalizowałam. Drugich już prawie. Co do garderoby, to nie chce sprawdzać jak jest. Nikt nie zapukał i nie zapytam czy czegoś nie znalazłam.
Fakt śmietnik nie jest rewelacyjny, ale przynajmniej jest już więcej koszy niż było.
Co do wspólnoty, to pisałam, że pokuszę sie o sprawdzenie w przepisach kiedy powstaje wspólnota. Na razie ogarniam umowę końcową.

basiaz

Postautor: basiaz » 10 sie 2016, 19:51

Skoro już jestem przy piórze ;) to kamyczek do ogródka, nie przypadkowy jak fruwające majtki ale - może przeczyta to zainteresowany może nie. Własnie wnoszono do klatki jakies elementy wyposażenia mieszkania i auto z L-M podjechało blisko wejścia.Panowie bez pardonu (miałam uchylone okno i kręciłam sie przy nim) podeptali moją trawę (a dziś rozważałam zakup jakichś sadzonek, o naiwności ludzka),ale że nie położyli żywcem tuj, to nic nie powiedziałam. Powinnam? I znowu ja konfliktowa jędza? Nieważne, rozumiem, elementy były duże i cięzko z nimi było wejśc do klatki. Ale słowo przepraszam ew. zapytanie czy choćby odrobina skonfundowania...odkąd tu mieszkam, przezywam coraz to nowe " szoki kulturowe", zapewne to jeszcze nie koniec- a jestem człowiekiem z blokowisk, od lat dziecinnych.
Zatem grodźmy sie, ja zamierzam to zrobić jak najprędzej.

basiaz

Postautor: basiaz » 13 sie 2016, 5:57

Anyway, sama sobie odpowiadam.
Ponieważ wczoraj poddano w wątpliwość możność grodzenia trawników, zacytuję fragment umowy notarialnej (dostałam z sądu pismo.które nie jest wypisem z księgi wieczystej ale jest w nim jest uwzględnione to samo, jesli idzie o tarasy, co w umowie notarialnej - do wglądu u mnie,proszę bardzo).
Na wstępie zaznaczę, ze nigdy w rozmowach czy korespondencji z Murapolem czy Adremem nie kwestionowano możliwości ogrodzenia, co najwyżej radzono wstrzymać się dla estetyki i ujednolicenia wyglądu tzw. tarasów. Kwestia dojazdu straży ogniowej jest do ustalenia, niemniej gdzie sie nie rozejrzeć, wokół bloków są gęste żywopłoty, kwietniki, krzewy bzu itp. i nie sądze by płotek i tuje wysokości góra 1,20 m. bo wyższego nic pod oknem nie chcę, nie były do sforsowania nawet dla strażaka niskiego wzrostu.Na pewno dłużej zajęło by straży usunięcie aut z "trójkąta", do którego nic nie mam jako nieposiadająca auta. Moje ogrodzenie długości kilku metrów nie zagrodzi żadnej drogi, niczego nie zasłoni, nie powieszę na nim reklam ani nie będe suszyc bielizny, więc nie wiem w czym szum.Cytuję, umowa do wglądu dla zainteresowanych u mnie łącznie z załącznikami:
"Każdoczesny właściciel lokalu, z którym to lokalem na mocy zawartej z nim przez spółkę umowy, ma być związane wyłączne prawo do korzystania z części Nieruchomości Wspólnej, wskazane w takiej umowie (w tym ogródka przydomowego lub tarasu),bedzie miał prawo wyłącznego korzystania z tej części Nieruchomości Wspólnej". "Każdorazowy właściciel Lokalu MIeszkalnego (Nabywca)w ramach posiadanego udziału w Nieruchomości Wspólnej - użytkowac będzie z wyłączeniem innych osóbogródek przydomowy i taras, którego granice wyznaczone są na przedłużeniu ścian nośnych Lokalu Mieszkalnego do krawężnika chodnika oznaczony na załączniku 2 do niniejszej umowy kolorem zielonym i jednocześnie nie będzie użytkować ani korzystać w inny sposób z innych ogródków przydomowych i tarasów",
Nie jestem prawnikiem ale rozumiem, ze nie jest to "moja ziemia" w znaczeniu działki budowlanej czy innej ale uzyty jest zwrot "wyłączność korzystania". Jestem jedynym właścicielem i użytkownikiem mieszkania, zatem nie może na trawniku przy moim mieszkaniu powstać plac zabaw albo wysypisko śmieci, zwłaszcza że:
" Właściciele lokali usytuowanych na parterze budynku, którym przysługiwać będzie na zasadzie wyłączności prawo do korzystania z ogródków przydomowych, będą wyłącznie zobowiązani ponosić wydatki z ich utrzymaniem w należytym stanie oraz dbać o ich estetyczny wygląd".
O tym, ze mam udostępnić ogródek w przypadku awarii , remontów itp. nie przepisuję, bo to oczywiste, również sprzedając mieszkanie kolejny właściciel musi ogródek przejąć z jego wadami i zaletami.
" Wyżej opisany podział do korzystania z Nieruchomości Wspólnej następuje nieodpłatnie "
Ostatnio zmieniony 13 sie 2016, 6:32 przez basiaz, łącznie zmieniany 1 raz.

basiaz

Postautor: basiaz » 13 sie 2016, 5:58

P.S. w zacytowanym fragmencie umowy notarialnej podkreslenie nie jest moje)

basiaz

Postautor: basiaz » 13 sie 2016, 6:11

P.S.2 dla lepszego objaśnienia moich intencji- przez pół roku mieszkania tutaj mam pewność, iż bez jakiegokolwiek ogrodzenia utrzymanie trawnika tak, jak stanowi umowa (estetyka itp.) i korzystanie z niego wyłącznie przeze mnie jest niemożliwe. Nie wiem, czy ogrodzenie wszystko załatwi, ale próbowac trzeba.

Wróć do „Osiedle Bieńczycka Murapol - forum mieszkańców”