Co myślicie o osiedlu Murapul Bieńczycka w Czyżynach

Forum osiedla Murapolu przy ul. Bieńczyckiej dla osób, które zamierzają kupić lub kupiły nowe mieszkanie w Czyżynach od tego dewelopera.
basiaz

Re: Co myślicie o osiedlu Murapul Bieńczycka w Czyżynach

Postautor: basiaz » 17 lip 2016, 5:17

Ta uchwała obrazuje bardzo dobrze, jak funkcjonuje wspólnota. 6 kwietnia, gdy jakoby odbyło sie głosowanie nad roletami, byłam już "prawowitą mieszkanką" i za dwa dni miałam termin zakładania rolet, ale ogłoszenia o zebraniu nie zauważyłam!Nie sadzę, bym az tak była mało spostrzegawcza. Po wtóre,ile osób z parteru wówczas głosowało, skoro ,cytuję panią z adremu ,u której byłam kilka dni później po kluczyk od drzwi wejściowych-"ogólnie z umowami przeniesienia jest na razie garstka osób".Dlatego w kwestii ew. ogrodzenia trawnika nie chciałabym, by znowu nie wiadomo kiedy gdzie i kto zagłosował, że jedyna mozliwa forma jest żyć jak skazani na Shawshank a nie np. niewysoki zielony płotek :)

MMo

Postautor: MMo » 18 lip 2016, 13:50

Rozumiem Wasze lekkie "zniesmaczenie" brakiem zainteresowania, zarówno ze strony niektórych mieszkańców, jak i dewelopera. Przeszliśmy się z Mężem w niedzielę obejrzeć osiedle, i faktycznie - brak schodków, skarpy i śmieci trochę odstraszają. Cała nadzieja w zaangażowaniu wspólnoty;) Mimo wszystko umówimy się na oglądanie mieszkań - lokalizacja bardzo zachęca (o ile deweloper w końcu nam odpisze;)).

Kolejne pytania w związku z tym:

1) Czy ktoś ma do wynajęcia miejsce postojowe w garażu?
2) Interesował się ktoś z Was, co będzie się działo z terenami dookoła inwestycji? Mam na myśli głównie krzaczory w stronę Carrefoura. Słabo byłoby, gdyby w przyszłym roku zaczęli tam coś nieciekawego budować;)

mqs

Postautor: mqs » 18 lip 2016, 15:07

MMo pisze:1) Czy ktoś ma do wynajęcia miejsce postojowe w garażu?

Są ogłoszenia o wynajmie wolnych miejsc w garażu. A w nowo budowanym bloku pewnie sa spokojnie do kupienia.
MMo pisze:2) Interesował się ktoś z Was, co będzie się działo z terenami dookoła inwestycji? Mam na myśli głównie krzaczory w stronę Carrefoura. Słabo byłoby, gdyby w przyszłym roku zaczęli tam coś nieciekawego budować;)

Dla terenu na południe od bloku (krzaczory) jest obecnie wydana WZka na zabudowę jednorodzinną. To łatwo sprawdzić na portalu miejskim.
MMo pisze:śmieci trochę odstraszają

Też się w wekeend załamałem jak zobaczyłem śmietnik, ale dziś już posprzątane.
MMo pisze:brak schodków

Jesli chodzi o schody to Murapol informował mnie, że furtkę zrobią tak jak proszą mieszkańcy, ale o schody będzie musiała zadbać już wspólnota.

Marta

Postautor: Marta » 18 lip 2016, 15:10

Koszy za mało na ta liczbę mieszkańców.
Były jakieś dwa ogłoszenia na wynajem garażu, a trzecie byli na forum. Nie wiem czy yo wszystko aktualne.
Co do okolicznych terenów to info jest tu: https://www.bip.krakow.pl/?dok_id=64606 i http://krakow.pl/informacje/196685,48,k ... lanow.html

mqs

Postautor: mqs » 18 lip 2016, 15:24

Marta pisze:Koszy za mało na ta liczbę mieszkańców.
Były jakieś dwa ogłoszenia na wynajem garażu, a trzecie byli na forum. Nie wiem czy yo wszystko aktualne.
Co do okolicznych terenów to info jest tu: https://www.bip.krakow.pl/?dok_id=64606l

Te linki to na razie tylko projekty planu. Na http://msip.um.krakow.pl/msip/ są już konkretne decyzje budowlane.
Załączniki
Przechwytywanie.JPG
Przechwytywanie.JPG (86.98 KiB) Przejrzano 5398 razy

mqs

Postautor: mqs » 18 lip 2016, 15:48

basiaz pisze:Ta uchwała obrazuje bardzo dobrze, jak funkcjonuje wspólnota. 6 kwietnia, gdy jakoby odbyło sie głosowanie nad roletami, byłam już "prawowitą mieszkanką" i za dwa dni miałam termin zakładania rolet, ale ogłoszenia o zebraniu nie zauważyłam!Nie sadzę, bym az tak była mało spostrzegawcza. Po wtóre,ile osób z parteru wówczas głosowało, skoro ,cytuję panią z adremu ,u której byłam kilka dni później po kluczyk od drzwi wejściowych-"ogólnie z umowami przeniesienia jest na razie garstka osób".Dlatego w kwestii ew. ogrodzenia trawnika nie chciałabym, by znowu nie wiadomo kiedy gdzie i kto zagłosował, że jedyna mozliwa forma jest żyć jak skazani na Shawshank a nie np. niewysoki zielony płotek :)

Wspólnota powstaje w momencie podpisania 1 umowy przenoszącej własność.
Co do zebrania to odbyło się ono 6 kwietnia. Zostałem o nim poinformowany mailowo. Wcześniej dowiadywałem się co zrobić, aby móc w nim uczestniczyć - w ADREM dostałem odpowiedź, że zaproszenie dostaną osoby po podpisaniu umowy notarialnej, które dostarczy im Murapol. Aby przyspieszyć ten proces i móc uczestniczyć w zebraniu dostarczyłem tą umowę osobiście.
Co to rolet, to na zebraniu mieszkańcy prosili o ujednolicenie kolorystyki. Nie wybieraliśmy konkretnego koloru. Kolor z tego co pamiętam, miała wybrać Pani, która posiada w naszym bloku biuro zarządzania nieruchomościami. Według mnie wtedy liczył się szybki czas reakcji Wspólnoty, aby ujednolicić pomysły.

Podobnie powinno być z "kojcami dla psów".

basiaz

Postautor: basiaz » 18 lip 2016, 16:39

Dzięki, to chociaz wiem, faktycznie umowę podpisywałam 6 kwietnia więc w dzień zebrania. Gdyby było ogłoszenie na klatce, poszłabym, nieważne. Mysle, że teraz jest duzo mieszkańców więc uchwały będa bardziej dyskutowalne:)

Wróć do „Osiedle Bieńczycka Murapol - forum mieszkańców”