Numery telefonu na policję - gdzie dzwonić w razie problemów

Forum osiedla Murapolu przy ul. Bieńczyckiej dla osób, które zamierzają kupić lub kupiły nowe mieszkanie w Czyżynach od tego dewelopera.
bliszka

Numery telefonu na policję - gdzie dzwonić w razie problemów

Postautor: bliszka » 25 lis 2016, 20:46

Trochę głupie pytanie ale czy może mi ktoś powiedzieć pod jaki numer należy dzwonić w celu wezwania patrolu na interwencję? Ewentualnie która komenda jest właściwa dla naszego regionu (niestety jeszcze słabo ogarniam te tematy).

Numer alarmowy 112 lub 997 uważam za alarmowe więc raczej nie są do tego typu wezwania stosowne. Ewentualnie niech mnie ktoś oświeci ;)

Marta

Re: Numery telefonu na policję - gdzie dzwonić w razie problemów

Postautor: Marta » 25 lis 2016, 21:18

To są jak najbardziej poprawne numery. Dopytają, o który rejon Krakowa chodzi i skieruje do odpowiedniej komórki. Możesz też spróbować dzwonić na Straż Miejska 986.

basiaz

Postautor: basiaz » 26 lis 2016, 6:21

Osobiście mam słabe doświadczenia ze strażą,bo dzwoniąc kiedys w nocy z powodu ryków alkoholicznych na Centrum D (Straz jest po drugiej stronie ulicy) pod oknami pan straznik zapytał, czy będe potem zeznawać, kto tam pod blokiem robił burdy. Byłam w łózku i była 1 w nocy. Zatem było ciemno. Śmieszne, ale prawdziwe. Mojej kolezance zas kazano złapac błakającego sie po jej podwórku dużego psa, to oni wtedy przyjadą:)))i go wezmą.
Osobiście wole policję. W Internecie jest spis tzw. dzielnicowych (np. dzielnica Bieńczyce), myslę, że zawsze można od nich uzyskac informację co robić w danej sytuacji.
http://krakow.policja.gov.pl/pl/dzielni ... _dz_value=

D89

Postautor: D89 » 27 lis 2016, 22:05

bliszka pisze:Trochę głupie pytanie ale czy może mi ktoś powiedzieć pod jaki numer należy dzwonić w celu wezwania patrolu na interwencję? Ewentualnie która komenda jest właściwa dla naszego regionu (niestety jeszcze słabo ogarniam te tematy).

Numer alarmowy 112 lub 997 uważam za alarmowe więc raczej nie są do tego typu wezwania stosowne. Ewentualnie niech mnie ktoś oświeci ;)

To w jakim celu chcesz wzywać patrol skoro niealarmowym?

antek

Postautor: antek » 28 lis 2016, 0:49

Bo to jest tak, że niby to jest numer alarmowy, czyli nagły wypadek itp., ale w praktyce dzwoni się też pod te numery, jeśli chce się wezwać straż miejską do samochód parkujących na trawniku albo na chodniku :) Dodam jeszcze, że straż miejska nie pyta o dane jeśli się do nich dzwoni, gdyby ktoś miał tu obawy.

basiaz

Postautor: basiaz » 10 gru 2016, 7:27

POniekąd apropos, jakis osobnik krążył dziś w nocy czy nad ranem przy oknach parterowych, dokładnie przy ścianie budybku i oknach. Trzeba zasuwac rolety,bo co da niziutkie ogrodzenie, które planuję zrobic na wiosnę, choć w obliczu tego wolałabym juz teraz i na dwa metry:) sa jeszcze tzw. pachołki.Zartowałam.

Wróć do „Osiedle Bieńczycka Murapol - forum mieszkańców”